Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Skaljackorna för herr som är bäst i test 2023

En skaljacka för herr är det bästa alternativet om du letar efter en praktisk funktionsjacka för alla typer av tillfällen. Du kan enkelt använda den i vardagen och i naturen, men också som en skön jacka när du vandrar, seglar eller spelar golf. Det är med andra ord den mest optimala multifunktionella jackan på marknaden och ett plagg som hör hemma i din garderob. Se de bästa skaljackorna för herr och läs våra bästa tips.

Bäst i test skaljacka - bästa skaljackan.
Med en skaljacka håller du dig både torr och varm under utomhusaktiviteter.

Häng med för att lära dig mer om skaljacka och dess egenskaper. Vad utmärker skaljackorna som vinner bäst i test? Finns det några saker du bör tänka på när det är dags att köpa skaljacka för herr? Här i vår köpguide får du alla svar!

Vad är en skaljacka för herr?

Du kanske hellre kallar den för allvädersjacka, vandringsjacka eller vindjacka – den klassiska skaljackan går under många namn. Oavsett namn har dock jackan samma primära syfte, nämligen att skydda i alla typer av väder. En optimal jacka av det här slaget håller dig torr, skyddar mot blåst och är dessutom smidig att använda oavsett om du cyklar till jobbet, vandrar eller är ute med båten. 

För att få kallas allvädersjacka bör plagget vara:

  • Tillverkat i vattenresistent material
  • Designat med fokus på funktion
  • Ventilerande och skyddande.

I takt med att allt fler mode- och sportmärken väljer att erbjuda skaljackor i sitt utbud har du numer många alternativ att välja bland. Det är dock i regel några märken som nästan alltid ligger i topp när det gäller marknadens toppsäljande modeller. Du kanske har ett eget favoritmärke i den här kategorin? Med stor sannolikhet har märket också något att erbjuda som bidrag till allvädersplagget.

Vill du hellre ha en regnjacka ska du del av vår artikel om regnjacka för herr

Olika varianter av skaljackor för herr

I branschen brukar skaljackor kategoriseras i 2-lager eller 3-lager, vilket syftar till antalet laminerade lager. Det är alltså de olika lagren som utgör skaljackans inre tyg. Den förstnämnda, 3-lagers jackan, har ett yttermaterial, membran samt ett invändigt och skyddande material. Alla tre lager har laminerats och sitter ihop, vilket gör att du upplever det som ett enda material.

2-lagersjackan består också av membran som sitter ihop i ett lager yttermaterial. Här är alltså det skyddande materialet avhängt från lagren och hänger därför löst på jackans insida. Det här bidrar till att en 2-lagers ofta upplevs tjockare än en jacka med fler laminerade lager. Du bör alltid prova båda varianterna för att i bästa mån känna efter vad du tycker känns mest bekvämt utifrån dina behov på skaljacka.

Hur fungerar membran-materialet?

Membran är ett viktigt inslag i en klassisk vind- och regnjacka eftersom materialet ser till att hålla dig torr samtidigt som det ventilerar. Du behöver alltså ha membran i en jacka för att den ska kunna "andas" och det sker genom att vindjackan släpper igenom fukt från kroppen (när du blir varm). Samtidigt bidrar membran i jackan till att vatten inte tar sig in i materialet och du håller dig torr.

När behöver du en skaljacka?

Skaljackan är ett multifunktionellt plagg som innebär att du kan använda den i många olika situationer. Du kan alltså ha den som vardagsplagg likaväl som den fungerar utmärkt i snö eller andra utomhusaktiviteter. Tack vare de effektiva egenskaperna är det här en riktig aktivitetsjacka som gör att du kan vara aktiv på ett bekvämt och smidigt sätt.

Läs också: Test av skidjacka för herr 

Bäst i test - egenskaper som jämförs

När det gäller olika test av skaljackor är det framför allt de tekniska egenskaperna som jämförs. Det vill säga hur pass effektivt membran-materialet är och hur funktionell skaljackans design är. Däremot är det viktigt att du utgår från din egen vardag och behov när du letar efter en kvalitetsjacka. Behöver du primärt en bra jacka att använda i snöklimat är förutsättningarna lite annorlunda än om du letar en modell för att golfa i.

Hur mäts vattentätheten för skaljacka till herr?

I samband med test och jämförelser av modeller är vattentätheten ett viktigt mått. Det brukar i regel anges i millimeter och vattenpelare används som hjälpmedel för att beskriva plaggets, tillika tygets kapacitet. För att mäta hur mycket vatten en jacka tål får materialet utstå tryck och ju högre vattenpelare, desto mer vattentät är plagget. Ett mått på 5 000–8 000 millimeter är lagom för att hålla dig torr en liten stund. För att skaljackan ska hålla vattnet borta en hel dag behöver dock samma mått ligga på över 10 000 millimeter i vattenpelare.

Hur mäts andningsförmågan för skaljacka till herr?

Ventileringen i skaljackor för herr är lite svårare att mäta eftersom olika faktorer som till exempel luftfuktigheten och temperaturer påverkar. Normalt sett används en standardmetod för att mäta andningsförmågan. RET står för Resistence of Evaporation of a Textile och är det värdemått du ska leta efter. Ett lågt RET-värde innebär att jackan har en tämligen hög ventilationsförmåga. De flesta av marknadens skaljackor har olika öppningar för att överflödig kroppsvärme ska kunna ventileras. Ofta sitter dessa öppningar under jackärmarna eller på insidan av fickorna

Läs också: 
Skaljacka för dam


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel