Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Så väljer du rätt löparskor dam 2023

När du springer belastar du både knän och fötter vilket är en anledning till varför det är viktigt att ha rätt löparskor. Genom att ha skor som passar just dig kan du minska risken för skador. Då pratas det främst om förslitningsskador. Har du inte rätt löparskor dam kan du få känningar inte bara i fötterna och knäna utan även höfter och rygg.

Bäst i test löparskor dam.

Idag finns det många olika typer av löparskor för dam att välja mellan. Det finns olika märken, färger och former på skorna. När du väljer löparskor är det viktigt att tänka på vilken form som dina fötter har. Det är även bra att tänka på vilken löparstil du har samt vilket underlag som du mest kommer springa på. Just underlaget är viktigt då vissa underlag dämpar belastningen.

Hur ska löparskor för dam sitta? 

Det kanske är lockande att köpa den löparsko som blivit bäst i test. Dock är det bra att komma ihåg att bara för att ett par skor passar någon annan behöver det inte betyda att de automatiskt är de bästa skorna för dig. Först och främst behöver dina skor passa direkt och det betyder att de varken bör vara för små eller för stora. En bra grundregel är att se till att du har cirka en centimeter kvar fram till din tå. När du är ute och springer är det vanligt att fötterna svullnar upp. Då är det bra med extra utrymme så att du fortfarande kan känna dig bekväm i dina skor. Nuförtiden finns det också många skor för löpning som är såpass diskreta att du även kan ha dem till vardags.

Löparskor för distans

Planerar du att springa mycket eller flera gånger i veckan kan det vara bra att byta mellan olika löparskor. Detta är för att de inte ska slitas ut men också för att du ska kunna ha de perfekta löparskorna för just det passet. Du kan till exempel komma att behöva andra skor vid snabba springrundor än om du ska ta längre rundor i varierad terräng. Detta är bra att tänka på när du köper nya löparskor för dam. För de som gillar distanslöpning bör du titta efter skor som kan ge dig hög komfort och även bidra till mindre dämpning.

  • Hög komfort
  • Mindre dämpning

Löparskor för tempo

När det är dags för springrundor med mer tempo i sig brukar de flesta vilja ha träningsskor som är lätta i test och smidiga. Det är för att få en mer responsiv känsla i steget och under löprundan. Till skillnad mot löparskor som är anpassade till distans har löparskor för tempo en mjukare dämpning. Känslan går att likna vid studs för att få ett mer energiskt steg. På så sätt kan du få mer energi under löprundan när du ska komma upp i tempo. Dessa löprundor är ofta lite kortare än när du springer distans. Det finns ett brett utbud av skor för tempo som också har en snygg och stilren design.

  • Lätta och smidiga skor
  • Mjukare dämpning

Välj löparsko efter underlag

För att minska risken för slitage är det bra att välja skor efter vilket underlag du ofta springer på. Det är inte alla som har möjlighet att springa i skogen till exempel. För de som bor i stan kanske det bara finns asfalt att springa på. Just asfalt och andra liknande underlag är väldigt hårda och då rekommenderas det att du väljer en löparsko med bra dämpning. Springer du mycket i skog kan det istället vara bra med ett par skor som har bra grepp och är slitstarka. En grövre sula kan göra så att du får ett bättre grepp om marken är ojämn. I skogen är underlaget oftare mjukare än asfalt så skon behöver inte lika mycket dämpning.

Hur ofta ska man byta löparskor?

Det är bra att byta löparskor efter cirka 480 till 800 kilometer eller två år. Efter den här tiden kommer sulans dämpning att vara utsliten och du får inte samma stöd som tidigare. 

Till dina löparskor behöver du ha ett par bra löpartights: 
- Löpartights dam 
- Fodrade löpartights vinter


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel