Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Vandring i Sverige – tips och råd för nybörjare

Ska du vandra för första gången? Vi ger dig samlade tips för både kompisgänget och dig som ska vandra med barn.

Tips om vandring för nybörjare.
Vi delar med oss av hur det är att vandra för första gången. Bilden är från området runt fjällbyn Adolfström, beläget i Laisdalen, Lappland, där vildmarken börjar. Foto: Eric Engström.

Johan Hagberg, grundare av Viltskogens Friluftsbutik och expert inom vandring delar med sig av sina bästa tips och råd. Han försöker alltid se äventyret som är utanför dörren och tycker att det är minst lika intressant som större vandringar och expeditioner.

- Jag tycker att näräventyr är intressant och det behöver inte vara mer extremt än så. Det kan alla göra och du behöver inte ha någon extrem utrustning, säger Johan, som här delar med sig av sina bästa tips och råd inför en vandring.

Läs även vår artikel om packlista och utrustning för vandring

Johan Hagberg driver Viltskogens Friluftsbutik i Vänersborg och delar med sig av sina bästa tips.
Johan Hagberg driver Viltskogens Friluftsbutik i Vänersborg och delar med sig av sina bästa tips.

Vandring för barnfamiljer

Att vandra med familjen kan bli en riktigt trevlig upplevelse, om du förbereder dig på rätt sätt. Om en barnfamilj ska ge sig ut på en dagsutflykt kring till exempel Hunneberg i Vänersborg finns det flera bra saker som Johan tycker att du kan göra.

- Du kan förbereda mycket hemma som att göra pannkakssmeten och hälla i en petflaska och stoppa ner i ryggsäcken, då har du sparat massor av arbete. När det är dags för mat steker du pannkakorna i ett stormkök eller i en av flera fina eldplatser som finns på Hunneberg. Tacos är ett annat bra tips. Då kan du hacka allting hemma, förbereda i påsar och sedan bara värma på köttfärsen i en stekpanna, säger Johan.

Han tycker också att du ska sätta barnen i fokus. Hålla dem torra, varma och mätta samtidigt som vandringen också blir på deras nivå och villkor. Ta med surfplatta så att de kan se en serie i tältet på kvällen eller något annat som gör att barnen blir involverade och nöjda. Många barn som närmar sig tonåren vill helst stanna hemma med kompisar, så varför inte ta med kompisen på vandringen?

Nybörjartips för dig som ska vandra - förbered pannkakssmeten hemma.
Ett tips är att förbereda pannkakssmeten hemma för att underlätta matlagningen.

Vandring för kompisgäng

Ska du göra en vandring med övernattning med vänner för första gången är Johans tips att inte ta med för många saker utan istället hålla det enkelt.

– Du behöver ha något att sova på och i och sover du i vindskydd behöver du inte ta med dig något tält. Är det första gången ni är ute ska du inte ha för höga förväntningar och gärna sänka ribban något, säger Johan.

Det kan vara smart att ta reda på hur vädret ska bli. Johans tips är att du ska göra din första vandring på sommaren istället för på våren, då nätterna är varmare och vädret finare. Börja inte heller med en komplicerad vandringsled utan testa gärna någon som ligger i närheten. Väljer du en populär vandringsled och planerar att sova i vindskydd är det bra att ha en extra plan.

– Det kan vara bra att ta med ett tält också, så slipper du att vända och gå tillbaka om vindskyddet redan är upptaget, säger Johan.

Laga mat i ett friluftskök på vandring

Maten är också en viktig del av din upplevelse när du ska på vandring eller övernatta i naturen. Men vad ska man ta med sig?

– Ska jag vara ute ett par dagar på en vandringsled försöker jag packa lätt och då tar jag med mig frystorkad mat. Då kanske fokus är mer på att transportera sig och mindre på upplevelser. Men ska jag göra en kortare tur lagar jag alltid mat eftersom det är trevligare, säger Johan.

Frystorkad mat är torrmat som du häller vatten i och som sväller. Detta är något som Johans butik säljer mycket av i butiken.

– Frystorkad mat finns både som frukost, lunch och middag. Det är ganska dyrt så är du en familj går det åt många påsar. Därför är det många som torkar maten själv i antingen en ugn eller svamptork, där du kan torka allt från grönskar, frukt, kött och fisk. Att frystorka mat på egen hand är däremot svårare, säger Johan.

Maten lagar du i ett friluftskök och de flesta drivs av gas eller sprit. Du kan antingen välja ett Trangiakök eller Primuskök eller så köper du en brännare och använder en valfri kastrull.

– Jag tycker att gas är smidigast eftersom det går snabbast, sotar inte, effekten är högre och skulle det hända något är det bara att vrida av gasen. Har du barn i närheten är det lite lurigt med sprit eftersom spriten brinner tills den är slut. Gas är bara att vrida av, men nackdelen är ljudet eftersom det låter mer än ett spritkök, säger Johan.

Så håller du dig varm i tältet

Kläder och sovsäckar värmer inte utan isolerar och fryser du när du går och lägger dig kommer du att frysa hela natten. För att hålla värmen i tältet finns det flera saker du kan göra och Johan berättar:

– Oavsett vilken sovsäck du har ska du ha ätit, druckit vatten, gått på toaletten och ha ett underställ på dig för att hålla värmen bäst. Är du varm när du lägger dig blir sovsäcken också varmare, men du ska inte vara svettig. För att bli varm kan du till exempel gå en rask promenad eller göra några burpees innan du hoppar ner i sovsäcken. Däremot kan du inte ha en sommarsovsäck på vintern, då kommer du att frysa oavsett.

Johan Hagberg driver Viltskogens Friluftsbutik i Vänersborg - delar med sig av tips om tält och sovsäckar.
Är du varm när du lägger dig i tältet kommer du att frysa mindre.

Behöver man köpa all utrustning?

Utrustningen kan spela stor roll när du ska tälta, vandra eller göra någon annan utomhusaktivitet. Men du kan använda dig av saker du redan har hemma och Johan vill inte att utrustningen ska hindra dig från att komma ut.

– Du behöver inte ett bestickset, det går lika bra med kniv, gaffel och sked från besticklådan hemma. Har du däremot ett anpassat bestickset kan du sätta ihop dem, det tar mindre plats och de kanske passar ihop med din matlåda eller kåsa.

Johan Hagberg driver Viltskogens Friluftsbutik i Vänersborg och delar med sig av sina bästa tips.
Du behöver inte ha all utrustning när du vandrar, men bra utrusning kan vara en fördel.

Så väljer man rätt tält till vandringen

Du behöver inte ha all utrustning när du ska på vandring, men upplevelsen blir oftast bättre när du har med dig saker som är anpassade efter vad du ska göra. Därför tycker Johan att du alltid ska välja tält efter vilken miljö du ska vara.

Ska du tälta i fjällen ska du köpa ett fjälltält som är anpassat att stå på fjäll och är sytt för att stå emot vinden bättre. Ska du tälta på vintern ska du köpa ett vintertält som har sidor som går ända ner till marken och möjlighet att täcka för ventilationshål. Planerar du att vandra i närområdet i skogsmiljö som har skydd mot vinden kan du köpa ett billigare tält.

Vandrar du en solig och vindstilla dag kan ett billigt tält fungera lika bra som ett dyrare, även om det lättare blir kondens på billigare tält. Men kommer det monsunregn när du vandrar blir upplevelsen bättre om du har ett premiumtält.

– Ska du på ett mer extremt äventyr är billiga tält sällan något som rekommenderas. Väljer du ett tält av högre kvalitet är det dessutom mer slitstarkt och håller i många år, säger Johan.

Det finns även olika typer av tält och du kan välja mellan tunneltält och kupoltält. Ett tunneltält är lägre och rymligare med en praktisk absid där du kan förvara packningen eller laga mat. Kupoltält har en rymligare och högre sovdel.

– Fördelen med kupoltält är att det oftast kan stå av sig själv och behöver inte sitta fast i marken, som ett tunneltält måste göra. Om du paddlar eller är på kusten är ett självstagande tält ett måste eftersom du ofta då campar på ett berg och inte har något att sätta fast tältet i, säger Johan.

Johan Hagberg driver Viltskogens Friluftsbutik i Vänersborg.
Det finns både kupoltält och tunneltält, som är bra vid olika tillfällen.

Så väljer du rätt sovsäck – dun eller syntet

När du ska sova i tält behöver du ha en sovsäck som passar för dig och ditt ändamål. Sovsäckar finns i antingen dun eller syntet och de har lite olika egenskaper som skiljer dem åt. En dunsovsäck är lättare, värmer mer per gram, tar mindre plats men klarar inte vatten. En sovsäck i syntet är större, har mer volym och är vattentät.

– Jag kommer att välja dun alla dagar i veckan för att jag tycker att det är skönare, luftigare och fluffigare att ligga i dun, säger Johan.

Sovsäckar kommer även i olika design. Den vanligaste formen på en sovsäck är en mumieform och Johan rekommenderar den till dig som ligger lite mer still. Rör du dig mer ska du välja en som är mer rektangulär och mer tubformad. Temperaturen på sovsäcken är också viktig.

– Jag brukar rekommendera att du köper en för varm sovsäck, för du kan alltid öppna dragkedjan. Ska du köpa en sovsäck brukar jag rekommendera en tresäsongssovsäck och det är alltid svårare att bli för varm än att vädra ut fukten, säger Johan.

Johan Hagberg driver Viltskogens Friluftsbutik i Vänersborg och delar med sig av sina bästa tips.
När du köper sovsäck väljer du mellan dun och syntet som har olika egenskaper.

Så väljer du rätt liggunderlag

När du ska tälta behöver du ha ett liggunderlag. Du kan välja mellan:

  • Liggunderlag i cellplast.
  • Uppblåsbart liggunderlag.
  • Självuppblåsande liggunderlag.

Det klassiska liggunderlaget är enklare och har inte samma isoleringsförmåga som de andra varianterna och du ligger inte lika bekvämt. Det uppblåsbara liggunderlaget är tjockare och liknar en luftmadrass. Det självuppblåsande liggunderlaget har en stoppning i sig och är enkel att fylla med luft.

– När du ska använda det självuppblåsande liggunderlaget öppnar du ventilen och då suger det in luften av sig själv och du avslutar med att blåsa upp lite själv. För att få ut luften rullar du ihop liggunderlaget vilket gör att luften pressas och ut och sedan stänger du ventilen. Ska du ha ett kompakt liggunderlag ska du välja ett uppblåsbart, däremot är det lite mer ömtåligt än ett själuppblåsande liggunderlag, säger Johan.

Kika dessutom på liggunderlagets R-värde som ett isoleringsvärde som går mellan noll och sju. Ska du vandra under sommaren rekommenderar Johan ett värde på upp till två. Tresäsongsliggunderlag har ett R-värde på mellan två och fyra och över fyra räknas som vinterliggunderlag.

Johan Hagberg driver Viltskogens Friluftsbutik i Vänersborg och delar med sig av sina bästa tips.
Välj mellan ett klassiskt liggunderlag och ett som är uppblåsbart.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel