Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Bästa promenadskorna för herrar 2024

Långa promenader är bra för hälsan. Du får frisk luft, ökar förbränningen och minskar stressen. I Sverige har vi riktiga årstider och det är bra med walkingskor som klarar tuffa utmaningar. Nedan tittar vi på vilka promenadskor som är bäst i test.

Bäst i test promenadskor - se bästa promenadskor för herr.

Köpa promenadskor - tänk på detta!

Många svenskar brukar tänka att deras slitna gamla gympaskor fungerar perfekt för kilometerlånga promenader. Sanningen är att sådana skor brukar ha utnötta sulor och endast är lämpliga för torrt väder och plana underlag. Vill du vara mer mångsidig och klara allt från skogspromenader till tuffa vinterunderlag, då behöver du välgjorda promenadskor. Sådana skor kan stå emot väta, ge god komfort och hålla hög kvalitet. Promenadskor för herrar kännetecknas av en bra sula som ger ordentligt grepp. Skorna ska också ha en bra hälkappa som förhindrar att foten blir överansträngd under långa promenader.

Lätta promenadskor som andas

Ett av de bästa köptipsen är att rikta in sig på lätta walkingskor. Särskilt under långa promenader kan skornas vikt göra sig påmind. Det blir helt enkelt bekvämare och skönare att gå i skor som inte väger så mycket. Skorna ska lyftas i varje steg och i uppförsbackar blir effekten ännu tydligare. Skillnaden är stor att gå i ett par lätta och fräscha promenadskor, jämfört med ett par tunga kängor. Under varma sommardagar är det också bra med ett tunt så kallat mesh-material som släpper igenom luft. Då kan dina fötter andas och du slipper svettas lika mycket.

Promenadskor med bästa möjliga passform

Många tänker att de kan "gå in skorna" så kommer de att sitta perfekt. Det är en riskabel strategi. De ska helst passa bra redan från början. Annars riskerar du problem som skavsår och blåsor. Promenadskor ska inte sitta för löst, men inte heller för hårt. En tumregel är att det bör vara cirka en fingerbredd från din tåspets till spetsen på sulan. Ett annat tips är att dina fötter brukar svullna en del, inte minst när du promenerar när det är varmt. Det kan tala för en större storlek. Med tillval som innersula går det att göra vissa anpassningar.

Terrängval - natur kontra asfalt

Något som absolut bör styra ditt köp är vilken terräng som gäller för dina promenader. Plana och torra underlag som asfalt är inte lika krävande som skog och mark. Då klarar du dig i regel med en mindre robust sko. Handlar det istället om vandringar i besvärlig, ojämn terräng, vill du ha en tydligt räfflad undersida som ger stadigt grepp. Dessutom bör sådana skor överlag vara mer robusta med en starkare överdel. Ju mer robusta skorna är, desto lägre blir risken att trampa snett. Det beror på att de ger bättre stöd åt fotlederna.

Vattentäta skor är ett bra val

På förhand tycker många att vattentäta eller vattenavvisande skor är onödigt. Även den som mest ägnar sig åt stadspromenader lär dock upptäcka fördelarna av att ha skor som inte suger åt sig vatten. Regnoväder skapar ofta stora vattenpölar och det kan vara svårt att undvika att trampa snett. Problemet med väta blir bara värre under det slaskväder som ofta uppstår under vår och vinter. En rekommendation är Gore-Tex material med förmågan att hålla vatten borta, samtidigt som det tillåter fukt och ånga att lämna skon. Materialet är alltså vattentätt utan att förlora andningsfunktionen.

Walkingskor som håller länge

Vilken livslängd dina skor får beror givetvis på hur ofta de används och vilka påfrestningar de utsätts för. Vissa underlag sliter mycket mer på sulan än andra. Det är heller ingen hemlighet att stora temperaturförändringar brukar ha en negativ inverkan på livslängden. Sist men inte minst kommer din vikt och hur ditt steg se ut att påverka exakt hur skorna slits. Vissa har till exempel ett tungt steg som sliter mer på hälen. I så fall förlängds skornas hållbarhet av mycket dämpning som minskar de krafter som skon utsätts för vid varje steg, samtidigt som komforten förbättras.

Pris och kvalitet går ofta hand i hand

Likt många andra produkter brukar tester visa ett tydligt samband mellan pris och kvalitet. Promenadskor av hög kvalitet är helt enkelt dyrare än budgetskor, men har ofta bättre komfort och håller längre. Som köpare gäller det att göra en bra avvägning. Vissa sliter ut skor väldigt snabbt och då kanske det inte är så dumt att välja en billigare modell och sedan byta ut dem oftare. Nöjer du dig endast med riktigt sköna, bekväma och snygga skor, var i så fall beredd på att öppna plånboken lite mer.

Läs också: Test av promenadskor dam


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel