Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Hitta rätt promenadskor för dam

Promenera är något många tycker om och det finns goda anledningar till det. Att vara aktiv och röra på sig är viktigt både för den fysiska och mentala hälsan. Det är dock viktigt att du hittar bra promenadskor.

Bäst i test promenadskor för dam.

Bra promenadskor ska vara snälla mot dina fötter, men också ge avlastning för både knän och rygg. För att hitta de bästa promenadskorna för dam till dig kan du behöva prova eftersom det inte är säkert att de som utses till bäst i test passar just dig. Är du dock van att använda walkingskor och vet vad som krävs av dina skor kan du ha stor nytta av att läsa olika tester. Du kan då få information om prisklass, stötdämpning, storlekar och annat viktigt.

Välj promenadskor efter underlag

Det är lätt att tro att alla skor som är designade för att promenera i är samma typ av sko, men så är inte fallet. Du behöver bland annat välja vilket underlag skorna främst ska vara anpassade för. Det finns skor som lämpar sig bäst för:

  • Asfalt
  • Trail
  • Ytor med risk för halka

Självklart kan du hitta skor som passar för de flesta underlag, men för att få ut så mycket som möjligt av dina skor kan det ändå vara bäst att specificera vilken typ av promenadsko du söker.

Skor anpassade för asfalt

Skor som är anpassade för att promenera på asfalt är oftast gjorda så att de ger bra stötdämpning. Asfalt är ett hårt underlag och kan ge en hel del påfrestningar på leder. Däremot är sulan på dessa skor sällan speciellt grov.

Trailskor

Kommer du däremot att promenera mycket i skogen kan ett par trailskor vara bäst för dig. Trailskor är ofta lite lättare och har inte lika mycket stötdämpning eftersom underlaget inte är så hårt. Däremot är sulan på trailskor ofta mycket grövre för att du ska få bra grepp även om det är lerigt.

Ytor med risk för halka

Många väljer att sätta broddar på sina ordinarie promenadskor, men det finns även skor som har dubbar direkt på sulan. Med dessa skor kan du känna dig tryggare att vara ute och promenera även när det är halt ute.

Se till att promenadskorna känns bra redan från start

Ibland har du kanske hört att man måste gå in skor och att de inte är bekväma från början. Det är absolut bra att vänja fötterna vid ett par skor långsamt och inte gå ut på en långpromenad som det första du gör. Däremot ska skorna kännas bekväma redan från start. Känner du direkt när du provar dem att de skaver eller känns det obekvämt någonstans, är det troligen inte rätta skor för dig.

Känns det som att skorna har för hög eller låg hälkappa eller att de exempelvis är för smala kommer du att ha samma känsla även fast du gått in dem. Sådant som kan ändras är exempelvis att skorna känns lite hårda. Men du ska absolut få en bra känsla av dina skor direkt från start.

Anpassa ditt skoval efter klimatet de ska användas i

Du behöver självklart även välja skor efter det klimat du ska använda dem i. Ska du använda dem under vintern behöver de förstås värma dina fötter. Ska du ha skorna till sommaren är det viktigt att de andas och inte blir för varma. Du kan också köpa skor som är av vattentäta material för att slippa bli blöt om fötterna.

Det här innebär att du kan behöva ha flera par promenadskor. Du kan behöva köpa ett par som du har till de kallare årstiderna och ett annat par som du kan använda när det är varmt ute.

Mät fötterna för att hitta rätt storlek

Det bästa är förstås att prova skorna, men det kan också vara en bra idé att mäta fötterna. Hittar du till exempel bra skor i en test som du sedan vill köpa online brukar det ofta stå innermåttet för varje storlek. Om du mäter din fot kan du se om storleken är rätt för dig eftersom det kan skilja sig mellan olika märken och modeller. I skor anpassade för vintern kan det vara bra att räkna med utrymme för en lite tjockare strumpa.

Läs också: Bästa promenadskorna för herr


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel