Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Löparskor för herrar – vilka är bäst i test 2024?

Det spelar ingen roll om du ska jogga två kilometer, laddar inför halvmaran eller har anmält dig till Ironman, ett par löparskor är ett måste. Läs vårt stora test av olika typer av löparskor för herrar.

Bäst i test löparskor - se bästa löparskorna för herr.

Bäst i test – vilka löparskor för herr är de bästa?

Löparskor för herr är designande för en aktiv framåtrörelse och ger därför inte stabilitet vid rörelse åt sidorna som andra träningsskor gör. Just därför ska du satsa på ett par löparskor om du joggar eller springer regelbundet. När du ska köpa ett par nya skor är det några faktorer som du särskilt ska ha koll på. Skornas dämpning är till exempel en viktig egenskap. Varje nedtramp när du springer innebär en stor påfrestning för kroppen. Dämpningen kommer att hjälpa dig att springa mjukare och det kommer att slita mindre på fötterna, knäna och lederna. Detta är särskilt viktigt om du till exempel har besvär med dina knän eller leder. Skorna ska också ha en passform som passar dina fötter och så klart ha en design som tilltalar dig.

Vilka löpskor för herr ska du köpa?

Just det där med underlag är också viktigt att tänka på vid val av nya löpskor. Det kanske lockar att bara köpa ett par skor, men springer du till exempel på både asfaltvägar och ute i terräng bör du ha två olika löpskor. Även ditt löpsteg bör få vara med vid valet av nya löpskor. Med rätt skor kommer du att få mer energi och löpturen blir kul!

Olika typer av löparskor

Enkelt kan löparskorna delas in i tre kategorier.

Mängdskor

Den här typen av skor kan användas till din vanliga löpträning. Skorna ska ha en skön komfort och en slitstark yttersula som håller för löpning kilometer efter kilometer.

Allroundskor

Denna träningssko är en mångsidig sko som kan användas till olika typer av träningspass, allt från lugna distanspass till snabba turer och intervallträning.

Tävlingssko

Den här skon är designad för att hjälpa dig att hålla ett högt tempo. De passar bra att använda för korta explosiva lopp och ska inte användas när du ska springa långt. Livslängden för en tävlingssko är vanligtvis kortare än för en mängdsko eller allroundsko.

Tränar du regelbundet kan det vara bra att ha mer än ett par löparskor. Materialet i skorna, det som dämpar varje nedslag mot underlaget, kommer nämligen att tryckas ihop lite varje gång du springer. Det kan ta ett tag innan dämpningen har återfått sin ursprungliga form igen. Skomodeller är också, som vi har sett, framtagna för olika löppass. En del skor är bättre får snabba och tuffa träningspass och andra för långdistansstäckor. Genom att byta skor utmanar du fötterna och ger dem olika typ av belastning varje gång du springer.

Ditt löpsteg

Springer du mycket kan det vara en bra idé att få ditt löpsteg analyserat. På så sätt kan du välja en sko som passar din fot och ditt steg perfekt. Om du fördelar din tyngd jämt över fotsulan har du ett neutralt löpsteg. Risken för snedbelastning är liten och de flesta skor kommer att passa dig. Om ditt löpsteg däremot roterar inåt, pronation, kan du behöva en sko som ger ett bra stöd. Har du istället kvar utsidan av foten i steget, supinering, kan ett par fotinlägg hjälpa dig.

Vilket underlag springer du på?

Nu har vi pratat om olika typer av skor och olika typer av löpsteg, nu ska vi se på skornas olikheter beroende på underlaget du springer på.

  • Traillöpning – Här behöver du en sko med grov struktur på sulan som ger dig ett bra fäste mot underlaget. Skorna får också gärna ha en inbyggd förstärkning. Det skyddar dina tår från bland annat stenar och rötter. Självklart är det också viktigt att skorna har en bekväm passform och är vattentäta för att klara blöta underlag.
  • Asfaltslöpning – Springer du ofta på hård asfalt ska du välja ett par skor med bra dämning. Risken för skador ökar om du väljer att springa på asfalt med skor som inte har tillräcklig dämpning.
  • Gruslöpning – Ett ojämnt underlag som grus kräver löparskor med en tjockare sula. De små stenarna kan annars irritera och försvåra löpningen. Grus är också ett ganska hårt underlag att springa på så det är också bra om skorna är stabila och har en bra dämpning.

Hur stora ska löparskor vara?

Dina fötter kommer att svälla när de blir varma och därför kan det vara en bra idé att köpa en halv storlek större löpskor än du hade gjort om du skulle köpt ett par vanliga skor. Det är just lite extra utrymme runt tårna som kan vara bra att ha. Runt hälen ska skorna sitta tajt annars kommer de att glappa när du springer.

Hur länge håller löparskor?

Många springer i för gamla skor. Var därför noga med att byta skor när det paret du använder börjar bli slitna. Ett par löparskor har normalt en livslängd på ett till två år, men det beror så klart på hur mycket du använder dem och på vilket underlag du springer.

Läs också: Bästa löparskorna för dam
Läs också:
 Bästa löparskorna för vintern


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel