Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Här är den bästa takmonterade cykelhållaren 2023

Vill du kunna transportera din cykel på ett tryggt och säkert plats mellan olika platser? Med en cykelhållare för biltak kommer detta att gå enkelt. Här ger vi dig cykelhållare för biltak som är bäst i test och de bästa tipsen i en läsvärd köpguide.

Bäst i test cykelhållare tak
En typ av cykelhållaren är en du fäster på taket - här testar redaktionen en modell från Thule.

Bäst i test - cykelhållare tak - takmonterad cykelhållare.
En takmonterad cykelhållare gör det både smidigt och säkert att transportera din cykel. Här är en cykelhållare för tak från Thule.

Har du cykling som träningsform kommer du också att behöva transportera cykeln mellan olika träningar eller tävlingar. Ska familjen på semester är det också bra att kunna ta med cyklarna på ett smidigt sätt. För att garantera en säker transport och bra cykelhållare som placerats bra på tester, har fått fina recensioner eller kommer från ett känt varumärke. Men med det sagt bör du också välja cykelhållare utifrån dina konkreta preferenser. Tänk även på att du behöver ha takräcken för att använda en cykelhållare på taket.

Vad är en cykelhållare för biltak? 

Med en modern cykelhållare på biltaket kan du på ett tryggt och säkert sätt ta med cykeln på bilen. Det är en praktisk utrustning oavsett om du är proffscyklist eller bara gillar att ta med cykeln på semestern. Sett till konstruktionen finns det några olika varianter av cykelhållare på bilen där själva fästet är vad som skiljer dem åt. En del monteras med så kallade gaffel- eller ramfäste medan andra har en hjulmonterad konstruktion.

Här har vi en cykelhållare för tak från Thule med en unikt utformad ram- och hjulhållare.

Varför använda cykelhållare på biltaket?

Syftet med en cykelhållare på bilen är att kunna transportera cykeln obehindrat och säkert. Den ser till att cykeln sitter stabilt i fästet uppe på taket och har dessutom material som skyddar mot repor och liknande. Den bästa cykelhållaren är alltså den som ger ett optimalt skydd och samtidigt är praktisk att använda. Oavsett vilken konstruktionstyp du satsar på är takmonterade cykelhållare på bilen en smidig utrustning som gör det möjligt att ta med cykeln även på längre bilfärder.

Inför köp av cykelhållare för biltak

Du känner säkert igen den traditionella cykelhållaren bak på bilen, men det finns numer mångtaliga modeller även för dig som inte kan eller vill transportera med dragkrok. När du ska välja cykelhållare är det bra att känna till vilken kapacitet och vilka begränsningar olika modeller har. Dessutom spelar din biltyp en viktig roll när det gäller ditt val av cykelhållare och du ska alltid utgå från den faktorn inledningsvis.

Vidare bör du också fundera kring hur många cyklar du önskar transportera eftersom det påverkar utformningen av olika modeller. En bäst i test-vinnare kan vara en optimal cykelhållare för en viss typ av cyklist medan samma modell är mindre lämplig för någon med andra behov.

Bästa cykelhållaren för biltak - egenskaper

En bra cykelhållare för biltak ser till att hålla cykeln stabilt på sin plats under bilfärden. Däcken ska vara styva under färd och inte svänga samt att ramen inte ska glida. Takmonterade cykelhållare som inte uppfyller de här bitarna kan lätt skada cykeln. Därför är det ytterst viktigt att välja en cykelhållare som vunnit bäst i test eller liknande. Det är liksom en garanti för att modellen håller det du förväntar dig av ett cykelställ på bilen.

Olika konstruktioner på cykelhållaren

Det gemensamma för cykelhållare på bilen oavsett design och utformning är att konstruktionen monteras på takräcket. Däremot finns det olika varianter på konstruktion när det gäller själva fästet. De bästa cykelhållarna har gaffel- ram- eller hjulmonterade konstruktioner som ger ett bra skydd och ser till att cykeln är säker under färd.

Gaffelmonterad cykelhållare

Gaffelmonterade varianter har en framgaffel som blir fäst i cykelhållarens främre del. Det här är en smidig lösning som dessutom är snabb att montera, men du bör tänka på att framhjulet ska plockas av innan transport. Eller så väljer du ett hjulfäste som du kompletterar cykelhållaren med på biltaket. När fler cyklar ska med upp på taket är gaffelmonterade lösningar ett smidigt alternativ.

Rammonterad cykelhållare

Det kanske enklaste sättet att transportera en cykel på biltaket är att använda en rammonterad cykelhållare. Här placerar du nämligen hela cykeln direkt med hjulen i en lång skena. Med hjälp av en stående skena eller band håller sig ramen på plats under hela färden. Du spar rikligt med utrymme när du använder rammonterade cykelställ för biltak.

Hjulmonterade cykelhållare

Sist men inte minst kan du också välja hjulmonterade cykelhållare där du precis som det låter fäster framhjulet i ställningen. Här är alltså cykelramen helt skyddad från själva konstruktionen och därför är risken för skador och slitage ytterst liten.

Fördelar med cykelhållare för taket

Har du takräcken på din bil är takmonterade cykelhållare rätt alternativ och samma gäller dig som har en bil med lite lägre takhöjd. De här lösningarna passar de flesta biltyper, från vanliga sedaner till lite lägre SUV:ar. Med cykelhållaren på taket kan du enkelt öppna och stänga bakluckan, vilket brukar vara svårt när du använder dragkrok.

Du kan även förvänta dig en renare cykel efter bilfärden eftersom höjden gör att smutsen inte når fram lika bra. Framför allt om du kör i tö eller slask då det gärna skvätter precis runt bilens lägre partier.

Så, vad väntar du på? Gör som proffsen och transportera din cykel tryggt och säkert med cykelhållare på biltaket!


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel