Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Bäst i test cykelhållare för dragkrok 2024

För att enkelt kunna transportera din cykel med bilen behöver du en cykelhållare. Om din bil har en dragkrok finns det smidiga cykelhållare som fästs på dragkroken. Dessa cykelhållare finns i flera olika modeller, prisklasser och varianter. Vi hjälper dig att välja cykelhållare som är bäst i test och delar med oss av de bästa tipsen i en köpguide.

Bäst i test cykelhållare dragkrok.
Med en cykelhållare på dragkroken kan du transportera cykeln på ett effektivt sätt.

För att underlätta köpet för dig har vi här gjort en köpguide med vad du bör tänka på när du väljer cykelhållare för dragkrok. I den här köpguiden går vi igenom vilka faktorer du bör ha i åtanke när du väljer vilken cykelhållare som är den bästa för dig.

Varför behöver du en cykelhållare för dragkrok?

För att kunna göra ett bra val av cykelhållare är det bra att fundera på varför du behöver en cykelhållare. 

Anledningar till att kunna transportera cykeln är exempelvis:

  • Du tävlingscyklar och ska transportera dig till och från tävlingar
  • Du cyklar mountainbike och behöver åka bil till bra terräng
  • Du vill enkelt kunna transportera barnens cyklar till olika platser
  • Du vill ha med dig cykeln på semestern
Bäst i test cykelhållare dragkrok.
Cykelhållaren placeras på bilens dragkrok.

Antalet cyklar – Så många får plats på dragkroken

Det första du bör fundera över är hur många cyklar du vill kunna transportera med din cykelhållare. Självklart är det bra att kunna ha lite flexibilitet. Men det finns ingen anledning att investera i en cykelhållare för dragkrok som tar fyra cyklar om du vet med dig att du endast kommer att transportera en eller två cyklar.

En cykelhållare anpassad för fler cyklar än du behöver kommer att ta större plats, ofta vara dyrare och kan även ha sämre stabilitet än vad en mindre cykelhållare har.

Bäst i test cykelhållare - se bästa cykelhållarna.
Fundera på hur många cyklar du kommer att vilja transportera och välj cykelhållare efter det.

Ska cyklarna hänga eller stå på cykelhållaren?

Det finns framför allt två olika typer av cykelhållare för dragkrok. Den första varianten är den lite enklare och passar bäst om du inte behöver transportera cykeln regelbundet och inte så långa sträckor. På den modellen hänger du upp cykeln i ramen på cykelhållaren. Du behöver spänna fast cykeln med externa spännband för att den ska sitta fast ordentligt. Det finns en risk att den här modellen på cykelhållare skymmer en del av dina billampor.

Den andra modellen, som ofta är något dyrare, passar dig som ofta transporterar cykeln och kanske längre sträckor. På den modellen ställer du cykeln på cykelhållaren och oftast finns det färdiga anordningar som du spänner fast cykeln med. Även här kan cykelhållaren ofta skymma både registreringsskylt och lyktor, men den här varianten fungerar ofta som en släpvagn med har egna lampor. Det finns också vanligtvis plats att placera en extra registreringsskylt.

Undersök hur enkelt det är att komma in i bakluckan

En faktor som kan vara bra att ha i åtanke är hur enkelt det är att komma in i bakluckan när cykelhållaren är monterad. En del cykelhållare har en funktion som gör att du kan vika ner den, även med cykeln monterad. Något som innebär att du inte behöva montera bort cykeln och cykelhållaren för att komma åt last du har i bagaget.

En sådan cykelhållare är det bästa alternativet om du behöver ha en flexibel lösning och vet att du behöver komma in i bagaget ofta. Det är en bra lösning om du exempelvis vill ta med dig cykeln på semester där du gör många stopp, men vill slippa att ta ned cykeln hela tiden.

Gör gärna ett test av hur du fäller ned stället innan du har cyklar på för att minska risken för skador på både cykel och cykelhållare. 

Bra att tänka på är att:

  • En böjbar cykelhållare kan vara tung om det är många cyklar monterade
  • Det finns risk att cyklarna repas i marken när du viker ned cykelhållaren
  • Du behöver alltid kontrollera att cyklarna sitter fast innan du åker vidare

Hitta rätt prisklass

Cykelhållare för dragkrok finns i många olika prisklasser. Du kan hitta en enklare modell för någon hundralapp, och den kan vara det bästa alternativet för dig som transporterar cykeln relativt sällan. Vill du ha en riktigt proffsig och stabil cykelhållare för många cyklar kan priset stiga till flera tusen. Hitta därför rätt prisklass utifrån dina behov.

Cykelhållare för tak 

Har du en bil som saknar dragkrok? Då kan en cykelhållare för tak passa dig bättre. Många takmonterade cykelhållare passar till de flesta takräcken. 


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel