Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Hitta bästa actionkameran 2024

Är du intresserad av att köpa en actionkamera för att kunna filma när du åker skidor, cyklar, vandrar eller vill dokumentera när du utför någon annan friluftssysselsättning? Vi ger dig tips på populära actionkameror och har samlat de bästa tipsen i en köpguide.

Actionkamera - bäst i test.

Vad är en actionkamera? 

En actionkamera är en liten, robust och portabel kamera som är utformad för att filma och ta foton under aktiviteter som till exempel utförsåkning, surfing, cykling, vandring och andra friluftssysselsättningar. De är utformade för att tåla hårda tag och miljöer och ska ha funktioner som gör det möjligt att ta upp videor med hög kvalitet, även under svåra förhållanden.

Vilken actionkamera ska du köpa?

I den här köpguiden får du koll på de viktigaste faktorerna att tänka på när du jämför olika actionkameror. Om du har de här sakerna i åtanke blir det enklare för dig att hitta rätt variant för dig bland de alternativ som vunnit olika bäst i test och fått höga omdömen från kunder.

Titta på video- och fotokvalitet

En av de viktigaste faktorerna för en kamera är förstås vilken kvalitet du kan få på dina videor och foton. Bildkvaliteten påverkas dels av upplösningen, till exempel 4K eller 1080p, men också av kamerans prestanda vad gäller bildstabilisering och ljuskänslighet.

Ju högre upplösning kameran har, desto mer detaljerade och skarpa bilder kan du få. För att få hög kvalitet på dina filmer och bilder rekommenderas en upplösning på minst 1080p, men för de allra bästa resultaten så finns det kameror som filmar i 4K-kvalitet.

Om du tänker filma under rörelse så är det viktigt att ha en bra bildstabilisering för att få en jämn och stabil bild. Vissa kameror har inbyggd bildstabilisering medan andra kan kopplas till en extern stabiliseringsenhet.

Actionkameran ska ha bra monteringsmöjligheter

Hur kan du montera actionkameran? Vill du ha många möjligheter eller räcker det med färre? Ju fler möjligheter som finns desto mångsidigare kan du vara. Går kameran att montera på din kropp, din cykel, en hjälm eller dylikt? Vilka möjligheter du har i det här avseendet avgörs i hög utsträckning av vilka tillbehör kameran är kompatibel med, till exempel olika fästen. Genom att titta på hur du kan fästa kameran kan du säkerställa att du kan använda den på det sätt du önskar.

Actionkamera med lång batteritid

Du vill inte komma hem efter att ha filmat en hel dag bara för att upptäcka att de bästa grejerna inte kom med bara för att batteriet tog slut. Ju längre batteritid desto bättre. Men även frågan om en laddnings livslängd hänger förstås ihop med vad du har tänkt filma och hur lång tid kameran behöver vara fungerande.

Lagringsutrymmet spelar roll

Hur länge du kan använda din kamera när du är ute i fält handlar inte enbart om dess batteritid, minst lika viktigt är lagringsutrymmet. Actionkameror har oftast begränsat inbyggt lagringsutrymme men de flesta har möjlighet att utöka utrymmet med hjälp av ett externt minneskort. Även här är det alltså bra om du funderar över hur länge du kommer behöva filma i genomsnitt och om du i sådana fall behöver köpa en kamera med stort lagringsutrymme.

En actionkamera med enkla överföringar

Att föra över bildmaterial och koppla samman en actionkamera med mobiltelefoner, surfplattor och datorer är i regel inte något problem. Med det sagt skadar det inte att du ändå kontrollerar vilka överföringsmöjligheter som finns. Vissa actionkameror har till exempel möjligheter att dela innehåll direkt till sociala medier, andra inte. Vissa har trådlös överföring, andra inte.

Välj en actionkamera utifrån din budget

Precis som med så mycket annan elektronik stiger priset med ökande funktionalitet. Dyrare innebär alltså inte per automatik att en produkt är bättre. Tänk på hur mycket du är beredd att spendera och välj en kamera som har de funktioner du behöver.

Om du behöver det, välj en actionkamera som är vattentät

Om du har tänkt använda din kamera under vatten är det självklart att den ska vara vattentät. Men även om du inte tänkt göra det kan det vara viktigt att kasta ett extra öga på hur vattentålig kameran är. Kameror med IP68-klassning är vanligtvis de mest vattentäta och kan användas i vatten upp till ett visst djup och klarar därmed också av när det regnar.

Användarvänlighet ger bättre bilder

En actionkamera används som namnet avslöjar ofta under dramatiska förhållanden. I och med det kan det vara extra viktigt att den är användarvänlig. Därför kan det vara en bra idé att särskilt kika efter vad andra användare sagt om hur lätt kameran är att använda. Enkel navigering och användning av kameran är viktigt för att du ska kunna fokusera på att ta de bästa bilderna och filmklippen. Du bör också tänka på ifall kameran har en skärmsdisplay och om det är möjligt att se och redigera dina filmer och bilder direkt på kameran.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel