Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Outlet med upp till 50% rabatt på kläder och utrustning hos Outnorth. Klicka här >
Så väljer vi produkter

Varma vinterskor för herrar

Oavsett om du bor i ett kallt och snöigt område, eller ska åka på skidsemester är det viktigt med vinterskor. Vi hjälper dig hur du ska tänka kring bland annat storlek, passform och vattentålighet för att hitta de bästa vinterskorna till herr.

Bäst i test
TrekSta
Cape Lace Mid II Gore-Tex
Vädertåliga vinterkängor som sitter bra på foten.
Bästa premium
Meindl
Performance
Rejäl känga som är populär bland yrkesfolk.
Prisvärd
Urberg
Molde Outdoor Boot Men's
Prisvärd sko som ger bra stöd.
Bästa lätta
Salomon
Men's Utility Winter CS Waterproof
Nätt vintersko som är skön att ha på sig länge.
Populärt val
Meindl
Narvik Men's Gore-Tex
Robusta vinterkängor med bra grepp
Bäst i test
Bäst i test

TrekSta
Cape Lace Mid II Gore-Tex

Vädertåliga vinterkängor som sitter bra på foten.

TrekSta
Cape Lace Mid II Gore-Tex

Vädertåliga vinterkängor som sitter bra på foten.

Produktegenskaper

 • Snörning
 • Gore-Tex-membran
 • Ullfoder
 • Hypergrip-sula

Produktöversikt

Fodrad och vädertålig vinterkänga från Treksta. Skorna är ortopediskt utformade med både inbyggt hälgrepp och uppbyggd hålfot. Innersulan har också dämpande poron, för att ge bästa möjliga stöd och komfort. 

Tack vare snörningen får du god flexibilitet och passform på skorna. Sulan är rejäl och är utrustad med hypergrip, vilket ger bra grepp på de flesta underlag. Med ullfoder invändigt som håller dig varm. Utvändigt skyddas skorna av ett Gore-Tex-membran som avvisar vatten, fukt och vind på ett effektivt sätt. 

Se priser på Cape Lace Mid II Gore-Tex


Bästa premium
Bästa premium

Meindl
Performance

Rejäl känga som är populär bland yrkesfolk.

Meindl
Performance

Rejäl känga som är populär bland yrkesfolk.

Produktegenskaper

 • Tilverkade i skinn
 • Gore-Tex-membran
 • Snörning
 • Rullsula för en avlastande känsla

Produktöversikt

Rejäl vinterkänga i skinn från Meindl. Modellen passar bra till både vandring och jakt. Den är också populär bland yrkesfolk såsom poliser, militärer och väktare.
Skorna är tillverkade i skinn, som är skuret i ett enda stycke. Detta ger skorna mycket hög slittålighet. Kängorna har också ett Gore-Tex-membran som hjälper till att avvisa fukt och vind. Det höga skaftet gör också att det förhindrar att snö kommer in i skorna.

Tack vare Meindls Air-Active system får skorna ett både torrt och behagligt fotklimat. Snörning över hela skon låter dig anpassa passformen, samt ge plats till eventuella värmestrumpor. Sulan har ett multigrip som ger dig bra grepp på de allra flesta underlag. Med sin rullsula får du en skön och avlastande känsla när du vandrar länge i terräng.


Prisvärd
Prisvärd

Urberg
Molde Outdoor Boot Men's

Prisvärd sko som ger bra stöd.

Urberg
Molde Outdoor Boot Men's

Prisvärd sko som ger bra stöd.

Produktegenskaper

 • Vattentätt membran som andas
 • Hålfot med extra stöd
 • Medelhögt skaft som ökar stabiliteten
 • Snörning som låter dig anpassa passformen
 • Vikt per sko: 455 g

Produktöversikt

En lätt känga från Urberg Skandinavien. Skon är helt tillverkad i syntet med en ovansida i följsam softshell, utrustad med ett vattentätt membran. Detta låter även skon andas, ger god ventilation och skapar ett behagligt klimat inuti skon. Skon är fodrad av polyester som även det har en god förmåga att transportera bort fukt.

Både tån och hälen är förstärkta för att klara av mer påfrestningar samtidigt som det förlänger skornas hållbarhet. Med extra stöd i hålfoten och en stabil yttersula i gummi, får du ett bra och stabilt grepp på de flesta underlag. Även det medelhöga skaftet på 17,8 cm hjälper till att skänka mer stabilitet när du vandrar eller arbetar utomhus. Snörningen låter dig anpassa passformen, och du kan enkelt ge plats åt varma sulor eller tjocka sockor om så önskas.


Bästa lätta
Bästa lätta

Salomon
Men's Utility Winter CS Waterproof

Nätt vintersko som är skön att ha på sig länge.

Salomon
Men's Utility Winter CS Waterproof

Nätt vintersko som är skön att ha på sig länge.

Produktegenskaper

 • Vikt: 450 g
 • Utsida av vattentätt läder
 • Syntetfoder
 • Stötdämpande sula

Produktöversikt

En nättare vinterkänga från Salomon som passar lika bra på vandringen som till vardags. Skorna väger endast 450 g, vilket gör dem behagliga om du ska bära dem under en längre tid. Den stötdämpande sulan gör även den så att skornas komfort ökar.

Utsidan är gjord av vattentätt läder, medan insidan har ett värmande foder i syntet. Syntetfodret har också goda egenskaper när det kommer till att leda bort fukt. 
Tack vare snörningen kan du anpassa passformen, och det höga skaftet gör att snö får svårt att komma in i skorna. 


Populärt val
Populärt val

Meindl
Narvik Men's Gore-Tex

Robusta vinterkängor med bra grepp

Meindl
Narvik Men's Gore-Tex

Robusta vinterkängor med bra grepp

Produktegenskaper

 • 100% vattentäta
 • Upphöjd gummrering framtill
 • Foder av värmefilt
 • Meindl Multigrip ROCK med metallpartiklar för bästa grepp

Produktöversikt

Narvik Gore-Tex är ett par stabila och robusta vinterkängor från Meindl. De är gjorda i rejält nubuckläder, och har en skyddande gummering framtill. Tack vare ett membran av Gore-Tex Insulated Comfort är skorna både varma och 100% vattentäta. Innersulan är gjord av värmefilt, vilket även de hjälper till att göra skorna varma och sköna att ha på sig. I och med PU-stötdämpning är skorna bekväma även under en lång promenad eller vandring.
Sulan är utrustad med Meindl Multigrip ROCK, vilket innebär att den försetts med metallpartiklar som dig ett riktigt bra grepp även på hala underlag. Med en ramkonstruktion som gör att sulan blir med vridstyv blir skorna också mer sidostabila och ser till att hålla foten på plats i alla lägen.
På grund av fodret kan du behöva ta en storlek större för att skorna ska sitta riktigt bra.


Bilden föreställer en närbild av ett par vinterskor som används i snö. Skorna är turkosa och gråa.

Vinterskor är precis som namnet antyder avsedda att användas på vintern. De är speciellt användbara om du bor i ett område där det brukar snöa mycket eller om du ska åka på skidsemester. Den som bor i Norrland är väl medveten om fördelarna med att använda bra vinterskor. Du kommer att önska att du hade köpt bra vinterskor nästa gång du får motorstopp på vägen en kall vinterdag.

Även om det vid första anblick kan verka lätt att köpa vinterskor så finns det ett antal faktorer att hålla koll på. Genom att hålla koll på dessa faktorer blir det lättare att hitta vinterskor som blivit bäst i test och som passar dina behov.

Håll koll på ett antal viktiga faktorer

Fördelen med vinterskor är att de oftast har ett högt skaft som hindrar snön från att komma in. Vinterskor har även en gummisula som hindrar vatten från att tränga in och göra dina fötter blöta. På så sätt är vinterskor mångsidiga då de kan användas i regniga, leriga och slaskiga förhållanden.

Du bör hålla utkik efter vinterskor som åtminstone har ett skaft som sträcker sig över fotleden. Annars kan det bli svårt att gå i djup snö och skydda fötterna från långvarig kyla.

De viktigaste faktorerna du bör hålla koll på när du köper vinterskor för herrar är sammanfattningsvis:

 • Storlek och passform.
 • Isolering.
 • Vattentålighet.
 • Snörning.
 • Vikt.

Välj rätt storlek och passform

När du letar efter vinterskor som blivit bäst i test är det en bra idé att tänka på hur du ska använda dem. Är du en aktiv friluftsmänniska som är ute varje dag i naturen? Eller är du en lugn person som bor i innerstaden? De bästa vinterskorna beror på hur din livsstil ser ut.

Vinterskor som sitter löst har fördelen att erbjuda bra värme och komfort, vilket är lämpligt för långa promenader. Vinterskor som sitter tajt bör undvikas då det kan leda till dålig blodcirkulation och kalla tår. Se till att du väljer vinterskor där du får tillräckligt med utrymme för att vicka på dina tår med strumpor. Eftersom du sannolikt använder tjockare strumpor under vintern kan du behöva en lite större storlek än vanligt. Att passformen är bra är mycket viktigt för att du ska trivas i dina vinterskor och för att hålla fötterna varma.

Håll fötterna varma med isolering

Vinterskornas isolering håller dina fötter varma i alla temperaturer. Genom att de är isolerade håller sig värmen kvar inuti och kyla tränger inte in. En perfekt kombination är att köpa vinterskor som har god isolering tillsammans med vattentätt material. Det gör att vinterskorna fungerar i både kyliga och regniga förhållanden.

Vattentåligt material förhindrar att vatten tränger in

Vattentåliga vinterskor är viktiga eftersom vatten leder temperaturen snabbare än luft. Om dina vinterskor saknar adekvat vattentålighet och blir blöta kan det därför bli mycket kallt. Lösningen är att välja vinterskor med naturligt vattentäta material som gummi, läder eller konstläder.

Ytmaterial med vattentätt membran säkerställer att inget vatten kommer in från utsidan och når fötterna. Även om vattentäta material ser till att vatten inte tränger in så görs det ibland på bekostnad av andningsförmågan. Alltför instängda vinterskor gör att svett och fukt från insidan inte avdunstas och kyler ner fötterna. Så se till att vinterskorna har god ventilation och inte låter fukt stanna kvar inuti.

Underskatta inte snörning

En viktig faktor som lätt kan underskattas är snörning. Vinterskornas snören kommer att ha en stor betydelse för passformen och bekvämligheten. Fördelen med snören är att du kan bestämma hur hårt vinterskorna ska sitta. Snören bör vara lätta att dra åt hela vägen utan att ge en hårt åtsittande känsla.

Bestäm vikten på vinterskorna

Vinterskor kommer att vara betydligt tyngre än vanliga promenadskor och sneakers. Vikten har inte så stor betydelse om du spenderar en kortare tid utomhus och bara ska skotta uppfarten i 15 minuter. Dock kommer vikten ha större betydelse om du spenderar hela dagen i rörelse, till exempel om du ska hugga ved eller vandra flera kilometer i skogen. I sådana fall kommer du utan tvekan uppskatta att använda ett par lättviktiga modeller som väger något kilo mindre.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel