Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Outlet med upp till 50% rabatt på kläder och utrustning hos Outnorth. Klicka här >
Så väljer vi produkter

Vilken värmeväst är bäst i test?

Under långa jaktpass eller vid andra utomhusaktiviteter kan en värmeväst hålla värmen och sprida den jämnt. Värmeslingor hålls varma med hjälp av ett batteri som kan laddas. I vårt bäst i test skriver vi mer om värmevästar.

värmeväst bäst i test

En riktigt bra väst håller värmen upp till många timmar. Den bästa kan till och med sträcka sig upp till 10 timmar. En elektrisk väst är således lösningen under kyliga jaktturer eller långa fjällvandringar.

Hur är värmevästen gjord?

En väst som är till för att värma upp dig under jackan eller bara som den är, är försedd med elektriska slingor i fodret. Någonstans i västen sitter också ett batteripaket som du smidigt laddar upp då och då. Paketet tas ut när du ska tvätta västen. Västen kan även ha ett vattentätt USB-uttag så att den håller riktigt modern standard. Då ansluter du västen till en Powerbank och kan på så sätt ladda den var som helst.

Värmeslingorna eller panelerna kan sitta på olika ställen i en värmeväst. Vanligtvis har du dem runt midjan men också på ryggen och axelpartierna. En del värmer även upp bröstpartier.

En del västar har reglerbara värmepaneler som kan regleras i olika nivåer, ibland upp till över 50 grader beroende på modell. Detta är väldigt praktiskt när det är extremt kallt ute och du vill ha riktigt varmt, medan en kyligare höstdag enbart blir skönare om du har nivå ett eller två. Fundera över hur många värmenivåer du vill ha och behöver. En billigare väst har bara en nivå medan en dyrare kan ha flera.

Västen kan givetvis också ha en del fickor och fack, vilket är fördelaktigt när du är ute och jagar. Ju fler du har desto smidigare är det, speciellt om du ska kunna stoppa mobil, pannlampa och annat i dem. Vill du ha huva på din väst? Vissa är även utrustade med en avtagbar kapuschong.

Viktiga egenskaper

Förutom de essentiella värmepanelerna är det naturligtvis viktigt att västen är utrustad med andra egenskaper också:

  • Elastiska sömmar och stretchigt tyg till viss del, för en ökad komfort.
  • Den ska vara vindtät och vattenavvisande.
  • En väst ska andas bra och transportera bort fukt.
  • Gärna ha olika värmenivåer så att du själv kan reglera värmen.

Tänk på att utöver det faktum att du vill ha en varm väst ska du även köpa en modell som är lätt och behaglig att röra sig i. Om du böjer dig ner mycket eller måste ducka för träd och liknande ute i skogen är det viktigt med en stretchig väst som följer varje rörelse du gör.

Material

Du hittar västar i vårt bäst i test som har olika material. Vissa är gjorda i nylon eller polyester med ett foder, och andra kommer i mjuk fleece. En väst av det senare materialet är skön att ha innanför en jacka och är relativt tunn. Behöver du en tjockare väst rekommenderar vi en modell av dun.

Har du en kraftigare väst räcker den ibland som ytterplagg men det beror naturligtvis på hur kallt det är utomhus. Vissa västar kommer med två foder – ett med värmeslingorna och ett som extra skydd.

Konventionell eller anpassad?

Tänk på att ju oftare du vill använda västen desto mer konventionell kan den vara. Om du enbart ska använda den på till exempel jaktturer är det enbart en väst anpassad för jakt som du ska leta efter, både när det gäller material och fickor/fack och övrigt. Vill du även använda västen på stan så bör du köpa en modell som passar till en vardaglig outfit.

Testet är gjort för att ge dig en bild av olika typer av västar och med olika design att bära för olika tillfällen. Vi har valt ut våra produkter baserade på recensioner, omdömen och andra test.

Så tvättar du västen

Det brukar gå hur bra som helst att tvätta din väst i vanligt tvättprogram i maskin, förutsatt att du tagit bort batteripaketet. Du kan även ha ett vattentätt USB-uttag vilket också underlättar vid rengöring. Se till att du inte har något i fickorna innan tvätt och tvätta vanligtvis i 30 grader.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel