Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Outlet med upp till 60% rabatt på kläder och utrustning hos Outnorth. Klicka här >
Så väljer vi produkter

Köp rätt vadarbyxor för nästa äventyr

Vadarbyxor är nästan ett måste om du håller på med flugfiske i sjö och bäck. Då låter dig komma längre ut och håller dig torr hela tiden du är ute. Vi har listat de modeller som är bäst i test just nu.

Bäst i test
Baltic
vadarbyxor
Byxor med greppvänlig filtsula
Bästa premium
Patagonia
m's swiftcurrent waders
Högkvalitativa vadare från Patagonia
Populärt val
Ifish
vadarbyxor i pvc
Justerbara vadarbyxor i PVC
Bra val
Caperlan
vadarbyxa 500
Vadarbyxor som andas och leder bort svett
Bästa prisvärda
CAPERLAN
vadarbyxa 100 vadarstövlar
Praktiska byxor tillverkade i PVC
Bäst i test
Bäst i test

Baltic
Baltic Vadarbyxor

Byxor med greppvänlig filtsula

Baltic
Baltic Vadarbyxor

Byxor med greppvänlig filtsula

Produktegenskaper

 • Tillverkade i neoprene
 • Värmande och isolerande
 • Passar på vår och höst
 • Greppvänlig filtsula

Produktöversikt

Svenska Pool 12 har utvecklat produkter för flugfiske i över 20 år. Ambitionen är att skapa produkter som är både prisvärda och ändamålsenliga och som låter användaren koncentrera sig på upplevelsen.
Vadarbyxorna är gjorda i värmande och isolerande neoprene. De passar därför bra under den kalla delen av året. Byxorna är utrustade med gummistövel samt. en greppvänlig filtsula.


Bästa premium
Bästa premium

Patagonia
Patagonia M's Swiftcurrent Waders

Högkvalitativa vadare från Patagonia

Patagonia
Patagonia M's Swiftcurrent Waders

Högkvalitativa vadare från Patagonia

Produktegenskaper

 • Starkt vattenavvisande ytbehandling
 • Både hängslen och bälte
 • Automatiskt formande fötter
 • Bröstficka

Produktöversikt

Mångsidiga vadare i herrmodell, som har stor rörlighet. Vadarna är tillverkade av vattentätt, slitstarkt och andningsbart material. Skalet är av H2No® Performance Standard, som har en starkt vattenavvisande yta av DWR.

Vadarna har en enkelsömskonstruktion med grenkil. Bena är även förhöjda för att ge ytterligare rörlighet. Hängslena har ett fullt justerbart EZ-locksystem så du kan ställa in dem på bästa sätt. Det finns också ett bälte i midjehöjd, som gör att du får mer rörlighet. Vadarna har strumpliknande fötter, som är automatiskt formande för ökad komfort. Förstärkningarna runt bensluten ger dem ytterligare slitstyrka. Byxorna har en känguruficka samt en bröstficka, som båda har utvändig dragkedja. Byxorna väger 1301 g.

Se priser på Patagonia M's Swiftcurrent Waders


Populärt val
Populärt val

Ifish
Ifish Vadarbyxor I Pvc

Justerbara vadarbyxor i PVC

Ifish
Ifish Vadarbyxor I Pvc

Justerbara vadarbyxor i PVC

Produktegenskaper

 • Tillverkade i PVC
 • Snöring i bröstet
 • Justerbara hängslen
 • Stövlar med god passform

Produktöversikt

IFish har tagit inspiration från den nordiska och svenska natur för att göra utrustning till framtidens sportfiskare. De strävar efter att utveckla produkter som behövs på ett hållbart och långsiktigt sätt. 
Vadarbyxorna är tillverkade i PVC. Byxorna har både justerbara hängslen och snöring i bröstet, som ger dig möjlighet att anpassa dem till din kropp. Vadarna har integrerade stövlar med god passform. 


Bra val
Bra val

Caperlan
Caperlan Vadarbyxa 500

Vadarbyxor som andas och leder bort svett

Caperlan
Caperlan Vadarbyxa 500

Vadarbyxor som andas och leder bort svett

Produktegenskaper

 • Överdel i tyg i 3 lager med god andningsförmåga
 • Formsprutade stövlar och sulor
 • Sulor med broddar
 • Inneficka med blixtlås

Produktöversikt

Vadarbyxor från Caperlan med god andningsförmåga. Den övre delen är gjort av vattentätt tyg i tre lager, som gör att den andas väl och leder bort svett. Den nedre delen är tillverkad av PVC-material utan ftalater. Byxorna har justerbara hängslen samt ett bälte i midjan, som ger god komfort och rörlighet. Knäna har en förstärkning som ger dem extra tålighet när du rör dig mycket.

Både stövlar och sulor är tillverkade i formsprutad PVC. Detta gör att de även passar till användning av float tube. Stövlarna har sulor med broddar, som ger dem bra grepp på olika typer av underlag. Vadarna har en innerficka med blixtlås, samt en ytterficka med tejpad dragkedja som tål vattenstänk. Byxornas vikt i storlek Large är 2,9 kg.

Se priser på Caperlan, Vadarbyxa 500, Vadarstövlar


Bästa prisvärda
Bästa prisvärda

CAPERLAN
Caperlan Vadarbyxa 100 Vadarstövlar

Praktiska byxor tillverkade i PVC

CAPERLAN
Caperlan Vadarbyxa 100 Vadarstövlar

Praktiska byxor tillverkade i PVC

Produktegenskaper

 • Tillverkade i PVC
 • Formsprutade stövlar och sulor
 • Sulor med grepp
 • Innerficka med kardborreband

Produktöversikt

Vadarbyxor från Caperlan som är designade för att hålla dig torr när du fiskar. Byxorna är tillverkade i vattentätt PVC-material utan ftalater. De har inga sömmar utan är sammanfogade i stället. Den nedre delen är även den tillverkad i PVC, och har förstärkta knän. Byxorna har både justerbara hängslen samt ett bälte i midjan som låter dig ställa in byxorna så de passar dig bäst.
Både stövlarna och sulorna är gjorda av formsprutad PVC, och passar även att använda tillsammans med float tube. Sulorna har broddar som gör att de har bra grepp. Innerficka med kardborreband, som låter dig förvara till exempel nycklar medan du är ute. Byxorna väger 3,4 kg i storlek Large.

Se priser på Caperlan, Vadarbyxa 100, Vadarstövlar


Bilder föreställer en man som står mitt ute i vatten och håller på med flugfiske.

Ska du nå de verkligt bra fiskeplatserna, behöver du ofta ge dig ut i vattnet, och då behövs ett par riktigt bra vadarbyxor. När du väljer vilka vadarbyxor du ska köpa är det viktigt att utgå från dina egna behov och din egen budget. Vadarbyxorna ska framför allt hålla dig torr och varm, samtidigt som de är så bekväma som möjligt, så att du verkligen kan njuta av att du kan göra det du älskar.

Välj rätt modell för dina behov

Vadarbyxor finns i olika modeller och storleksintervall för herr, dam och junior. Det är bra om byxorna är något justerbara i storlek, inte minst om det är ett barn som fortfarande växer som ska ha byxorna, eller om ni är flera personer med ungefär samma storlek som delar på byxorna.

Vadarbyxor finns i olika modeller, som låter dig gå ut på olika djupt vatten: bröstvadare når upp till brösthöjd, och midjevadare slutar vid midjan.

Vidare kan vadarbyxor delas upp i boot foot-vadare och stocking foot-vadare. Vilken typ som är den bästa för dig beror bland annat på hur lång tid i taget du har på dig byxorna.

Boot foot-vadare är byxor med fastmonterade stövlar. Den här typen av vadarbyxor lämpar sig perfekt för den som snabbt och enkelt vill kunna ta på och av både byxor och stövlar. Den här typen av vadarbyxor ger dock sämre komfort eftersom de med största sannolikhet ger en sämre passform på din fot än ett par separat utprovade kängor. Du får inte heller lika många skostorlekar att välja mellan. Då de integrerade stövlarna saknar snörning har de också något sämre fotledsstöd. Boot foot-vadare passar därför bäst för dig som inte använder dina byxor så lång tid i taget och som inte brukar gå några längre sträckor i dem.

Stocking foot-vadare har inga fastmonterade stövlar, men däremot integrerade neoprenstrumpor. De behöver kombineras med ett par speciella kängor som inte är vattentäta i sig, men som är konstruerade för att kunna vara under vatten i långa perioder. Sådana kängor brukar torka relativt snabbt och är oftast bekväma att gå långa sträckor med. De är stabilare än de integrerade stövlarna i boot foot-vadarna och ger ett bättre skydd mot vassa stenar. En annan fördel med stocking foot-vadare är du inte behöver byta ut byxorna om kängorna går sönder och vice versa.

Rätt material på vadarbyxorna är viktigt

Vadarbyxorna har som sin främsta uppgift att hålla dig torr, och därför är det föga förvånande att du bör välja vadarbyxor i ett riktigt vattentätt material. Titta noga på produktens vattenpelare, som mäter hur vattentåligt materialet är. Vattenpelaren anges i millimeter. Ett par vadarbyxor bör ha en vattenpelare på minst 20 000 mm, då de måste vara vattentåliga även under tryck.

För att byxorna ska vara bekväma att bära måste de också kunna andas. Andningsförmågan anger materialets förmåga att ventilera ut fukt och luft. Andningsförmågan anges i gram per kvadratmeter, och anger alltså hur många gram vatten en kvadratmeter av tyget släpper igenom inifrån och ut på ett dygn. Ju mer du rör på dig i byxorna, desto högre krav bör du ställa på andningsförmågan. Om du framförallt står stilla och fiskar räcker det med en andningsförmåga på 5 000 – 10 000 g/m2. Om du ska ut på tuffare fisketurer som kräver en del vandring bör du satsa på byxor med en andningsförmåga på 15 000 – 20 000 g/m2.

Vadarbyxor tillverkas främst i två grupper av material:

 • Neopren. Neoprenvadare är relativt billiga och passar bra för nybörjaren. Neoprenvadare värmer bra, men plogar en del vatten och är därför jobbigare att röra sig med i vattnet. Neopren är elastiskt, och ska gärna sitta tight, vilket kan göra dem omständliga att ta av och på.
 • Andasmaterial. Med andasmaterial menas olika typer av lättviktsmaterial med vattentät och andningsbar barriär. Materialet är tunt, lätt och torkar snabbt. Eftersom materialet i regel inte är elastiskt är det viktigt att välja rätt storlek.

Hur ska vadarbyxor sitta på kroppen?

När du köper vadarbyxor är det en bra idé att mäta din egen kropp noggrant och följa tillverkarens storlekstabell. Om du planerar att använda extra lager kläder under byxorna bör du ta med det i beräkningarna när du väljer storlek.

Så sköter du om ett par vadarbyxor

Andningsförmågan hos byxorna försämras när membranet täpps igen med föroreningar från din egen kropp och från vattnet. Tvätta och återimpregnera byxorna enligt tillverkarens instruktioner med jämna mellanrum.

Vad ska man ha på sig under byxorna?

Det är helt upp till dig, och beror givetvis på vilken temperatur det är i både vatten och luft. Ibland räcker det med ett par långkalsonger med god andningsförmåga under byxorna, men du kan också vilja ha ett helt varmt underställ.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel