Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

De bästa skjutstöden 2024

Med ett bäst i test skjutstöd förbättrar du avsevärt dina chanser att pricka rätt under jakten. Du får en stadig hand, vilket i sin tur ökar sannolikheten att få till en bra träff. Om du ska köpa ett benstöd till jakten är det viktigt att du känner till vad som finns på marknaden. Du hittar nämligen några olika varianter med skilda egenskaper och i den här köpguiden kan du läsa mer om det.

Bäst i test skjutstöd till jakt.
Ett skjutstöd är bra att använda i jakt för att ge bättre förutsättningar till träff.

När det gäller jaktutrustning är det alltid en fördel att satsa på kvalitet och framför allt de delar som påverkar ditt skytte. De bästa stöden är framtagna med fokus på stabilitet och komfort. En modell som blivit utsedd till bäst i test är ofta en garanti för att den uppfyller alla krav och därmed också ett bra köp.

Beroende på vilken typ av jakt det rör sig om kan olika stöd passa bra eller mindre bra. Liggande jakt kräver exempelvis inte några större modeller medan jakt i stående eller sittande position behöver lite större varianter. I slutändan är det dock du själv som bäst vet vilken typ av utrustning som du får mest ut av.

För att kunna kommunicera med varandra är det också bra att köpa en jaktradio

Varför använda skjutstöd i jakt?

Den här utrustningen kan användas lite olika beroende på vad det är ämnat för och utformningarna är framtagna med olika egenskaper för att främja specifika områden. I den här köpguiden är det framför allt benstöd till jakt och fältskytte som står i fokus, men även inom den här kategorin finns många alternativ. Det finns alltså inte modeller som går att använda i alla typer av jakt och skytte. Istället kan du välja mellan olika varianter för exempelvis inskjutning, rörlig jakt, drevjakt eller långhållsskytte.

Ett bra benstöd ger dig bättre förutsättningar till att få till en fullträff oavsett det gäller jakt eller skytte. Ditt skytte blir mer stabilt och även betydligt säkrare eftersom ställningen bidrar till exakta skott och mindre skakiga händer. Du undviker risken att avlossa ett dåligt skott som dessutom kan innebära lidande för djuret.

Tips inför köp av skjutstöd

Det finns några faktorer som spelar in när det gäller ditt slutliga val av benstöd till jakten. Eftersom det här är en köpguide för dig som letar utrustning till skyttet ska du få ta del av några funktioner som har betydelse för ditt köp.

 • Justerbarhet
 • Vikt
 • Komfort

Gevärställningen syftar till att förbättra och optimera ditt skytte under jakten. Därför bör du alltid välja det med omsorg för att undvika risken att köpa en modell som du inte blir nöjd med.

Anpassad justerbarhet

En skjutpinne eller benstöd bör vara bekvämt att använda oavsett dess användningsområde. Därför kan det vara bra med justerbara modeller som gör det möjligt att ändra höjden. Det har dock ofta att göra med dina egna skutvanor eftersom det påverkar i hur hög grad du behöver justera ställningen. Utgå därför alltid utifrån hur du skjuter under jakt.

Vikt på stödet

Generellt sett brukar tyngre skjutstödsställningar ge mer stabilitet under skyttet. Därför kan också vikten vara en viktig faktor att ha i åtanke när du ska välja det bästa alternativet för dig. En tyngre konstruktion är bra för dig som siktar från längre avstånd eftersom det förbättrar exaktheten i skottet. Med det sagt är å andra sidan ett tungt alternativ inte särskilt smidigt om du behöver vandra en del under jakten.

Olika typer av skjutstöd till jakt

Ställningarna som används till jakt är utformade som en form av vapenfäste som du alltså bär med dig. De flesta modeller går enkelt att koppla ihop med ditt gevär. Du hittar dem i olika storlekar och stöden kan ha ett, två eller tre ben. I branschen brukar de här tre varianterna gå under namnen monopod, bipod och tripod. Precis som när det gäller vikten genererar fler ben bättre stabilitet, men samtidigt är ett ben praktiskt och smidigt att använda under jakt.

Monopod - tar liten plats

Det här är en mindre stödställning då det endast har ett ben. Därför tar det också upp mindre yta och är ett praktiskt alternativ för dig som behöver mer utrymme eller ofta flyttar dig mellan platser.

Fördelar:

 • Smidig att bära med.
 • Enkel att hantera.
 • Finns i många utföranden.

Nackdelar:

 • Inte full stabilitet.
 • Kan kräva träning.

Bipod - optimalt för liggande skytte

Med två ben är det här ett alternativ som särskilt passar dig som ofta skjuter liggande under jakten. Eller som stöd mot en bänk om du skjuter från långt avstånd. De ger lite bättre stöd än en monopod.

Fördelar:

 • Snabb och flexibel.
 • Tämligen låg vikt.
 • Bra vid lång distans.

Nackdelar:

 • Kan ta tid att installera vid passet.
 • De kan inte stå själva.

Tripod - för stående jakt

Här får du en kombination av de tidigare varianterna samt att den har ytterligare ett ben. Den kan alltså stå helt på egen hand utan att du stöttar upp ställningen. Tripod är det bästa alternativet för dig som ofta skjuter från stående fot.

Fördelar:

 • Mycket bra stabilitet.
 • Bekväm avlastning.
 • Stort utbud.

Nackdelar:

 • Svåranvänd vid rörligt skytte.
 • Justering kan ta tid.

Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel