Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Klätterskor bäst i test – dam, herr, barn

När du klättrar är klätterskor det allra viktigaste och de bästa klätterskorna bör vara riktigt kvalitativa. Vi hoppas att de utvalda skorna från olika test ska hjälpa dig till det rätta valet. Här guidar vi dig till de bästa klätterskorna för barn, dam och herr.

Bäst i test klätterskor - se bästa klätterskorna.
Klätterskor är särskilt framtagna för att du ska kunna ta dig fram över små och smala utrymmen.

Skor för klättring är inte som dina vanliga skor – klätterskor är istället framtagna för att ta dig fram över små och smala utrymmen på ett mjukt, lätt och ergonomiskt sätt. De kan också vara totalt skräddarsydda och anpassningsbara tack vare markörer.

Klätterskor för nybörjare eller avancerade klättrare

Det kan vara svårt att välja rätt skor för teknisk klättring oavsett om du aldrig har klättrat förr, eller om du är en van klättrare.

 • Storleken måste vara rätt
 • Grepp och friktion ska vara utomordentligt
 • Styrkor och svagheter ska stå i rätt balans
 • Ändamålet med klättringen spelar också roll
Bäst i test klätterskor - se bästa klätterskorna.
Oavsett om du är nybörjare eller van klättrare ska storleken på skorna vara rätt, de ska ha ett bra grepp och de ska ha rätt egenskaper för ändamålet.

Hur ska klätterskor sitta?

När du klättrar använder du fötterna på ett avancerat och flexibelt sätt. Foten böjs på en rad olika sätt och därför är det viktigt med en sko som följer fotens form under tiden du klättrar. Samtidigt måste formen också hålla sig och inte töjas ut med tiden.

Man kan säga att bra klätterskor nästan ska kännas som en strumpa på foten men ändå ge dig stöd och kunna ta emot stötar. De ska vara tighta och smala men inte klämma. Dessutom ska de inte vara tillväxthämmande och trycka på vissa punkter på foten, något som kan orsaka smärta och blåsor med mera.

Bäst i test klätterskor - se bästa klätterskorna.
När klätterskor sitter rätt ska de kännas som en strumpa på foten men ändå ge dig stöd och kunna ta emot stötar.

Tips på passform inför köpet!

När du tar på dig dina skor för första gången ska tårna vara lätt böjda framtill och du ska inte kunna gå obehindrat i skorna. Detta kan kännas lite knepigt men det är så det ska vara; efter en liten tid anpassar de sig helt till foten och du vänjer dig.

Friktion och grepp – så ska sulan vara 

Kolla ordentligt på sulan när du ska köpa skor för klättring.

 • Den ska vara mjuk och flexibel
 • Sulan ska vara mycket slitstark
 • Den ska vara platt så att du kan böja foten precis hur du vill

Den bästa stängningen

En del klätterskor har kardborreband, en del har snörning. Fördelen med kardborreband är att det är busenkelt att ta av och på medan snörning emellertid gör att skon sitter bättre eftersom du kan justera dem efter hur hårt du snör dem.

Klätterskor ska ha bra ventilation

En bra klättersko bör också ha en bra ventilation så att foten inuti inte känns som en blöt svamp. Köpa gärna skor som har ventilerande egenskaper och delar på ovansidan och/eller sidorna. Stickade ovansidor är bra, speciellt under varma klätterdagar utomhus. Många klätterskor är av äkta läder och mikrofiber-material eftersom båda är mycket anpassningsbara och av hög kvalitet.

Klätterskor för barn – att tänka på!

Klättring kan bli en sport som börjar utövas redan i unga år och då är det bra att tänka lite extra. Ett par klätterskor för små klättermöss ska vara:

 • Enkla att ta av och på, därför är stängning med kardborreband ett bra val
 • Den får gärna vara unisex men inget tvång
 • Den ska ha bra andningsförmåga och även vara lukthämmande
 • Köp en sula som är extra tjock eftersom barns fötter är mindre tåliga och behöver extra skydd och stötdämpning så att skaderisken minimeras vid de mest utsatta delarna av foten

Klätterskor för dam - att tänka på!

Är du tjej och ska köpa skor för klättring så bör du satsa på en väldigt aggressiv böjning av tådelen. Detta gör att du har möjligt att stå på extremt små kanter och fotsteg och således få ett bättre fäste. Kvinnor har mindre fötter än män och skorna bör därför vara anpassade därefter.

Skor för klättring är ofta handgjorda

Det kan kosta en slant att köpa skor för teknisk klättring och detta är ofta för att de bästa modellerna är handgjorda. Därför är också varje sko helt anpassad och unik vilket gör att du verkligen behöver prova ut dem för varje gång du köper nya.

Så länge håller klätterskor

Efter ett tag kan det bli dags att köpa nya skor för att din klättring ska gå så bra som möjligt. Du kan därför behöva köpa nya redan efter några månader om du klättrar ofta – eller efter något år om du gör det regelbundet men inte alltför ofta, till exempel en gång i veckan.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel