Vad är en kanadensare?
Smala vattenfarkoster brukar med ett övergripande namn kallas för kanoter, och de drivs med paddel via muskelkraft. I Sverige brukar vi benämna både kajaker och kanadensare som kanoter. Det som särskiljer kanadensare är att de har en öppen konstruktion, till skillnad från kajaker som har ett täckt däck. Denna typ av kanot utvecklades ursprungligen av den nordamerikanska ursprungsbefolkningen. I Sverige introducerades kanadensaren på trettiotalet av den svenska äventyraren Harry MacFie. Som pälsjägare i Kanada lärde han sig att bygga den här typen av kanoter, och använde sin kunskap efter att han återvänt till Bohuslän. Här byggde och sålde han kanadensare klädda i dukar.
Hur bred är en kanadensare?
En kanadensare för vardagspaddling är runt en meter bred och fem meter lång. För en dagstur får du plats med två eller tre vuxna och två små barn. Däremot är det bara två personer som kan utföra aktiv paddling medan resterande personer får vara medpassagerare.
Olika typer av material
Kanoter finns i många olika material och alla har sina för- och nackdelar. De tidiga kanoterna byggdes förstås alla av trä, då det var vida tillgängligt. Idag går det fortfarande att få tag i specialbyggda träkanoter, men kanadensare byggs numera av mer lättviktiga och långsiktigt hållbara material. Ett vanligt material i kanadensare är Duracore, som är ett hållbart och starkt PE-material i tre lager. Det är utvecklat för att ha en lång livslängd och har ett yttre skal som ger en hög densitet. Skumkärnan inuti har slutna celler och det finns också en insida som har mediumdensitet, vilket ger ett bra skydd mot stötar och slag. Duralite är ett annat vanligt material, styvare och lättare än Duracore. Det är slitstarkt och har fördelen att det kan repareras hemma ifall det skulle behövas.
Materialet i en kanot påverkar hur länge den håller, vikten, hur snabbt den går, utseendet och priset. När du ska välja en kanadensare behöver du väga för- och nackdelar mot varandra. Det kan vara en fördel att läsa olika tester för att jämföra material och andra egenskaper så att du får en kanot som håller för den användning du har tänkt dig. När du funderar över vilken prisnivå du ska lägga dig på är det klokt att se det som en långtidsinvestering. Din kanot kan hålla i decennier om du köper en modell i god kvalitet och tar väl hand om den.
En kanadensare bör vara:
- Enkel att manövrera och styra
- Utrustad med ett tillräckligt stort antal sittplatser
- Lagom djup för den vikt den ska bära
Så hittar du den bästa kanadensaren
Vilken kanadensare som passar dig bäst beror på vilka behov du har. Kommer du enbart att använda kanoten för rekreation när du paddlar på semestern? Föredrar du längre resor eller dagsturer? En annan faktor är antalet personer du ska paddla med, om du tänker använda kanadensaren själv eller om ni är flera som ska paddla tillsammans. Det är även viktigt att ha tillräckligt med plats för den packning du behöver ha med dig i kanoten.
Kanoter för rekreation
En kanot avsedd för avkoppling och rekreation bör vara stabil och enkel att paddla. Här är det bra att välja en kanot som i tester har visat sig vara svår att tippa över, så att du kan fokusera på att fotografera, umgås och fiska medan du paddlar. En förhöjd stabilitet kan dock göra kanoten lite svårare att manövrera.
Kanoter för flera syften
Om du ska använda din kanadensare både till att paddla på lugna sjöar och i skummande forsar behöver du en kanot som är enkel att manövrera och som kan bära en större last. Här kan du välja en variant som är avsedd för längre resor och som klarar en större tyngd.
Kanoter för forsränning
Att syssla med forsränning har blivit en populär sport även bland svenskar. En kanot som ska användas till att åka nerför snabba floder behöver vara motståndskraftig mot slag och stötar, och ha höga sidor som skyddar mot vatten.
Är du mer intresserad av en kajak? Läs vår artikel om bästa kajakerna eller bästa uppblåsbara kajakerna.