Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Outlet med upp till 60% rabatt på kläder och utrustning hos Outnorth. Klicka här >
Så väljer vi produkter

Vi rankar bästa isborren 2021

Det blir allt mer populärt att fiska på isen genom till exempel pimpling. Men för att klara detta måste du ha en riktigt bra isborr. Isborren hjälper dig att borra upp ett eller flera hål på isen där du sedan kan stoppa ner ditt spö. Vi tipsar dig om de bästa modellerna.

Redaktörens val:

Bäst i test
Mora
ice easy 200mm
Lätt modell som är enkel att använda.
Bra val
Mora
nova black 130 mm
Isborr med flera patenterade innovationer som gör det till en favorit
Bäst för borrmaskin
Mora
strikemaster lite flite lazer isborr med borrmaskinsadapter 150m
Speciellt utvecklad för att användas tillsammans med borrmaskin
Bästa på 205 mm
Heinola Jääporat
black ice 205 mm
Tålig isborr tillverkad i Rautaruukki Multisteel 355 -specialstål
Bäst i test
Bäst i test

Mora
Ice Easy 200mm

Lätt modell som är enkel att använda.

Mora
Ice Easy 200mm

Lätt modell som är enkel att använda.

Produktegenskaper

 • 200 mm
 • Enkelt att byta skär
 • Justerbar längd
 • Går att ansluta till borrmaskin

Produktöversikt

En handdriven isborr, som är enkel att använda och som passar på alla typer av isar. Borrens diameter ligger på 200 mm. Borren har en skönt grepp, samt en låg vikt som gör den enkel för alla att använda. Borrens längd är justerbar, och skulle du vilja byta skär är detta mycket simpelt gjort. Smart med denna modell är att du även kan ansluta den till en borrmaskin så du får en eldriven modell. Då behövs en 18 mm adapter. 

Se priser på Isborr Ice Easy, Blue, 200mm, Lådor, Verktyg Och Utrustning


Bra val
Bra val

Mora
Mora Nova Black 130 mm

Isborr med flera patenterade innovationer som gör det till en favorit

Mora
Mora Nova Black 130 mm

Isborr med flera patenterade innovationer som gör det till en favorit

Produktegenskaper

 • 130 mm
 • Skär som fäster i rätt riktning
 • Ergonomiskt handtag
 • Går att använda med borrmaskin

Produktöversikt

Isborr med flera patenterade innovationer som gör det till en favorit på isen. Isborren har en lätt och hållbar kompositkrona med böjda skär som alltid fäster sig i rätt riktning . De är medelsnabba för att passa den is som man ofta stöter på under dagens vintrar, nämligen skiktad. Diametern ligger på 130 mm, vilket passar till de flesta ändamål. Fler skär finns tillgängliga till modellen, bland annat RACE-skär som lämpar sig för tävlingssammanhang. Skären kan bytas på isen enkelt och snabbt.

Modellen är utrustad med teleskopskaft som låter dig justera längden till just det som passar dig. Vevens handtag är ergonomiskt utformade och stödjer handen nedifrån. Handtaget är även lagerförsett vilket gör att det roterar lätt och gör borrandet enklare. 
Hela isborren är utformad så den även kan användas tillsammans med eldriven borrmaskin. Adapter till detta säljs separat.

Se priser på Mora Nova Black isborr


Bäst för borrmaskin
Bäst för borrmaskin

Mora
StrikeMaster Lite Flite Lazer isborr med borrmaskinsadapter 150m

Speciellt utvecklad för att användas tillsammans med borrmaskin

Mora
StrikeMaster Lite Flite Lazer isborr med borrmaskinsadapter 150m

Speciellt utvecklad för att användas tillsammans med borrmaskin

Produktegenskaper

 • Diameter: 150 mm
 • Adapter för skruvdragare och skruvmaskin medföljer
 • Tillverkad i tålig Arctec® Polymer
 • Borren har justerbar längd tack vare lameller som går att ta bort eller lägga till

Produktöversikt

En borr som i alla steg är utformad för att på ett effektivt sätt användas med en skruvmaskin eller skruvdragare. En universal-adapter medföljer, och den är till och med utformad för kunna användas direkt med skruvdragare som är utrustade med elektricitet eller förbränningsmotor. Adaptern har integrerat skydd mot att falla i vaken samt en brotthållfasthet som skyddar maskinen, borren och användaren.

Borrens spiral är tillverkad i Arctec® Polymer, vilket är specialutvecklat för just isborrar. Materialet håller till och med bättre än metall i tuffa och krävande vinterförhållanden, och förlorar inte sin flexibilitet. Spiralen kan anpassas genom att du kan lägga till eller ta bort lameller, allt för att få borren som passar just dina behov. Detta kan också användas för att göra borren lättare och mindre, om du önska ett verktyg som är enklare att ta med sig. Borren har böjda och tandade skär och är utrustad med styrpigg.

Se priser på StrikeMaster Lite Flite Lazer isborr med borrmaskinsadapter 150mm


Bästa på 205 mm
Bästa på 205 mm

Heinola Jääporat
Heinola Jääporat Black Ice 205 mm

Tålig isborr tillverkad i Rautaruukki Multisteel 355 -specialstål

Heinola Jääporat
Heinola Jääporat Black Ice 205 mm

Tålig isborr tillverkad i Rautaruukki Multisteel 355 -specialstål

Produktegenskaper

 • Diameter: 205 mm
 • Spiral som är fastsvetsad vid röret
 • Stommen är tillverkad av 1,5 mm kallvalsat stål
 • Bladen är slipade i nio faser för ett vasst resultat

Produktöversikt

En isborr med Universal-blad som är speciellt utvecklade för halvtorr is, men som passa hela vintern. Spiralen är fastsvetsad vid röret i hela sin längd, vilket gör den tålig och kraftfull. Spirallängden ligger på 600 mm, medan diametern ligger på 205 mm. Stommen är tillverkad av 1,5 mm kalvalsat stål och är brännlackerad med epoxipulverfärg, vilket gör den mycket tålig och hållbar.

Bladen är tillverkad i formbart och härdat Rautaruukki Multisteel 355 -specialstål. Tack vare att bladet är slipat i nio faser är det mycket vasst och slitstarkt. Det är tillverkat av rostfritt stål som förlänger livslängden samt håller det vasst länge. 
Borrens vev är 12 mm tjock och tillverkad av kraftig förzinkad och gulpassiverat stål. Den är stadig och lättanvänd och har snabb vevlåsning. 

Se priser på Heinola Black Ice isborr


Bilden föreställer en turkos isborr som håller på att dras upp ur hålet man borrat med den. Man befinner sig ute på en sjö, med snötäckt is, och solen lyser. Längs sjökanten syns skog, och även ett hus en bit bort.

Om du inte har en bra borr kommer du inte kunna fiska på isen. Det är med andra ord det allra viktigaste verktyget. Ofta måste du borra flera gånger för att hitta rätt läge på isen. De bästa modellerna har vassa skär som gör att du enkelt kommer igenom isen.

Vad kräver du av din isborr?

Behovet av en isborr kan se väldigt annorlunda ut beroende på vart du bor i Sverige. Isen är ju normalt betydligt tjockare i norra delarna av landet i jämförelse med de södra. Det kan dock variera beroende på väderleken. Därför måste du ställa dig ett antal frågor för att lättare hitta en borr som passar:

 • Hur tjock är isen som jag ska borra i?
 • Hur ofta ska jag använda borren?
 • Vad har jag för budget?
 • Hur stora hål ska jag göra?

Ett effektivt sätt att borra hål i isen

Under vinterhalvåret finns det flera möjligheter till isfiske, speciellt om du befinner dig i norra Sverige. En isborr är det mest effektiva sättet att borra ett lagom stort hål i isen så du snabbt och smidigt kan börja fiska. Det som är bra med en isborr är att den kan användas i både sjöar och hav. Borren ser i mångt och mycket ut som en skruvborr och kan vara hela 1 meter lång. Det är något som du måste ha i åtanke när du ska bära med dig din utrustning på isen.

Olika storlekar

När du har svaret på dessa frågor är det lite lättare att sortera ut modellerna av isborrar. Det finns till exempel flera olika storlekar av borrar. Några av de vanligaste är 110, 130 och 200 mm. Storleken 110 mm används främst av de som tävlingsfiskar. Om du vill ha borr som är ganska allround fungerar 130 mm ypperligt. Du som vill fiska större fiskar ska satsa på någon storlek mellan 150 -200 mm.

Motordriven eller manuell borr

Bland dagens isborrar finns det både sådana som drivs manuellt och sådana som drivs med motor. Den manuella drivs med din handkraft och är den vanligaste modellen. De finns i flera olika storlekar och vevas för hand. En motordriven modell passar dig som är ute väldigt ofta. Då slipper du slita ut dig när du borrar. Den passar även när isen är väldigt tjock eller om det är riktigt kallt ute. Nackdelen med en motordriven borr är att den är tyngre att bära med sig. De drivs vanligtvis med el eller bensin men det finns även andra varianter. Vissa kopplas till exempel samman med andra typer av verktyg.

Så borrar du tryggt på isen

Det finns alltid en fara med att ge sig ut på isen och du måste alltid vara säker. Det gäller oavsett om du ska fiska eller bara promenera. Du bör aldrig gå ut på isen utan att först kontrollera den, speciellt om det har varit plusgrader ett par dagar. Se till att alltid ha med dig ett par isdubbar utanpå din jacka som du enkelt kan nå.

Innan du förflyttar dig framåt på isen gör du bäst i att provborra och kontrollera tjockleken. Det är inte säkert att isen är lika tjock överallt och det kan även ändras i takt med att väderleken ändras. Du bör inte heller gå ut själv på isen utan alltid vara i sällskap av andra.

Ha med dig dessa råd när du ger dig ut på isen för att borra:

 • Gå aldrig ut ensam på isen.
 • Ha med dig säkerhetsutrustning och isdubbar.
 • Provborra isen innan du går ut på den.
 • Tänk på att nybildad is och is som är övertäckt av snö kan vara väldigt svag.
 • Säg till någon att du ska ut på isen och ungefär hur länge du kommer vara borta.

Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel