Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Hörselskydd bäst i test 2024

Hörselskydd kan användas både privat och professionellt och här har vi samlat de bästa modellerna utifrån flera bäst i test på marknaden. Skydden reducerar ljud och tillåter dig att arbeta effektivt på jobbet eller fritiden när du till exempel renoverar ditt hus och vill undvika för högt buller.

Bäst i test hörselskydd - se bästa hörselkåporna.
Hörselskydd skyddar dina öron från att drabbas av hörselskador eller tinnitus.

Vad vill du främst använda dina hörselskydd till? Ska du ha dem till jakt, vill du kunna lyssna på radio med hörselkåpor eller öronproppar under tiden du arbetar eller vill du kunna prata i telefon under jobbpassen utan att bli störd av ljud runt omkring? Eller kanske sitter du i ett öppet kontorslandskap och vill ha det knäpptyst omkring dig när du arbetar?

Hörselskydd för bullriga miljöer

Det är allmänt känt att folk som jobbar i bullriga miljöer riskerar att drabbas av hörselskador eller tinnitus efter en viss tid. Därför är hörselkåpor och skydd för öronen en väsentlig del av din skyddsutrustning.

Köp effektiva hörselkåpor ju bullrigare miljön är som du vistas i

Hörselkåpor är oerhört viktigt ju högre ljudmiljö du vistas i. Därför ska du undvika att köpa billiga och dåliga modeller eller öronproppar som inte skyddar din hörsel tillräckligt. Det finns visserligen öronproppar som fungerar bra men är det väldigt mycket ljud, och dessutom på en hög decibelnivå runt omkring dig, ska du definitivt satsa på hörselkåpor.

Vad är en lämplig ljudnivå?

Om du arbetar i en miljö med högre än 80 dB är din arbetsgivare skyldig att ge dig skydd för hörseln, antingen i form av kåpor eller öronproppar.

SNR-värde och CE-märkning

Utöver olika extrafunktioner ska hörselskydden också vara utrustade med några märkningar:

  • SNR-värde
  • CE-märkning

Kolla alltid produktens SNR-värde så vet du exakt hur mycket de dämpar. De riktigt bra hörselskydden brukar ligga runt ett värde på 30. Detta betyder att de ger en dämpning med 30 dB. Enkelt förklarat; om du arbetar med en ljudnivå på 100 dB och dina hörselkåpor är märkta med SNR-värdet 30 så kommer du alltså att arbeta i en ljudnivå på 70 dB.

Känn alltid efter om det är tillräckligt för dig när du provar ut hörselkåpor eller öronproppar. Utöver SNR-värdet ska de också ha CE-märkning som innebär att de anses säkra enligt EU:s standard.

Hörlurar som omsluter öronen ordentligt

De bästa hörselkåporna som reducerar buller utifrån är dem som verkligen omsluter öronen. Se till så dina hörlurar känns mjuka och har ordentligt med skum som tätar.

Anatomiska och kroppsanpassade för bra komfort

Bär du dina hörselkåpor ofta och länge är det viktigt att de har anatomisk utformning och en design som är anpassad till ditt huvud. De kan också ha specifika funktioner som kan vara bra att titta efter.

Exempel:

  • De ska gå att använda med en bygel eller monteras direkt på en hjälm
  • Tryckknapparna ska vara lättillgängliga och enkla att trycka på för att reglera ljud och dylikt
  • Har hörselkåporna en antenn får den gärna vara inbyggd i kåporna så den inte är i vägen
  • Kolla om elektroniken finns utanpå lurarna, då skyddas kåporna från svett lättare
  • Vissa hörselkåpor kan anslutas till din mobiltelefon med en kabel

Vad är hörselskydd med medhörning?

En medhörningsfunktion tillåter dig som använder hörselkåpor eller öronproppar att kunna föra ett samtal i normal ton under tiden som ljuden runt omkring är höga. Detta är speciellt bra om du vill tala i telefon med andra medarbetare eller arbetsgivare under tiden du jobbar. Dessa modeller är också bra under jakt.

OBS! Skydden får inte vara så täta att du inte kan höra vad dina medarbetare säger runt omkring dig, ifall du jobbar i en miljö där det krävs att ni ibland samtalar med varandra. Detta är extra viktigt när någon behöver varna dig för något.

Hörselskydd med med radio och bluetooth

Hörselskydd med radio och bluetooth är ett riktigt bra alternativ för hemmafixare eller byggarbetare som gillar att lyssna på radio eller musik under arbetet. Ett tips är att även kolla efter en AUX-ingång, på så sätt kan du ansluta en annan extern spelare.Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel