Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Outlet med upp till 50% rabatt på kläder och utrustning hos Outnorth. Klicka här >
Så väljer vi produkter

Slipp våta fötter – Skaffa bästa gummistövlarna till herr

När det är dags att handla nya gummistövlar för herr finns det ett antal grundläggande faktorer att tänka på. I vår köpguide får du råd om vad du ska tänka på innan du köper ett par. Vi ha även sammanställt flera tester och omdömen för att utse ett par till bäst i test.

Bäst i test
Tretorn
Strong S
Allround-stövel som funkar i alla lägen
Bäst för jakt
Arxus
Primo Nord Zip
Optimerad stövel för jaktpassen
Bäst för båt
Tretorn
Wings
Klassiker som ger bra grepp även i våta miljöer
Bäst med vikbart skaft
Tretorn
Sarek 72 Unisex
Vandringsstövel som låter dig vika skaftet för mer ventilation
Bästa låga
Tretorn
Terräng Low Neo Unisex
Smidig stövel som passar både i stan och i skogen
Bäst i test
Bäst i test

Tretorn
Strong S

Allround-stövel som funkar i alla lägen

Tretorn
Strong S

Allround-stövel som funkar i alla lägen

Produktegenskaper

 • Förstärkt häl och tå
 • Snörning som låter dig anpassa passformen
 • Mönstrad hålfot
 • Speciellt utformad hälgrepp
 • Reflexdetaljer

Produktöversikt

En tidlös stövel från svenska Tretorn som funkar lika bra i stan, som under en skogspromenad. Med en uppbyggd och kraftig sula får du bra grepp samt god svikt, vilket gör det bekvämt att bära stövlarna även under längre tid. Yttersulan är mönstrad även i hålfoten, vilket ger dig ett bra fäste till och med på hala underlag. Stövlarna har också förstärkt häl och tå för att klara av mer påfrestning. 

Ett tunt foder inuti stövlarna gör dem varmare, samtidigt som det gör skorna lättare att ta av och på. Tack vare en metallskena i mellansulan får stövlarna en ökad stabilitet och vridstyvhet. Ett speciellt utformat hälgrepp gör också att skon sitter på extra bra. 
Passformen kan anpassas tack vare snörningen upptill. Med reflexer bak som gör dig mer synlig även i mörker.


Bäst för jakt
Bäst för jakt

Arxus
Primo Nord Zip

Optimerad stövel för jaktpassen

Arxus
Primo Nord Zip

Optimerad stövel för jaktpassen

Produktegenskaper

 • Anatomiskt formad dragkedja
 • Vinterfodrade
 • Yttersula med X-mönster ger bra grepp i alla riktningar
 • Klarar temperarurer ner til -20°C

Produktöversikt

Denna stövel från svenska Arxus har många egenskaper som du kommer att uppskatta om du håller på med jakt. I en kombination av vattentäthet, värme och följsamhet gör att dessa stövlar passar sig både till stillasittande jakt, och till när du är i rörelse.

Stövlarna är tillverkade av 2 mm tjockt naturgummi, som utformats för att stå emot vassa objekt samt låta stövlarna ha en lång hållbarhet. Inuti skon finner du ett värmande neoprenfoder i Bordeauxrött. Ett läderband vid skaftets slut säkerställer att gummit och fodret inte går isär, då punkten är utsatt för extra mycket påfrestning när man tar av och på stövlarna. 
Med en innersula i EVA-material ger stövlarna god isolering från kalla underlag. Detta i kombination med det värmande fodret gör att dessa stövlarna kan klara temperaturer ner till -20°C. 

Dragkedjan är strategiskt placerad bak på stövlarna för att låta den att följa benets naturliga form och rörelse. Dragkedjan är av schweizisk Riri-typ och har en robust utformning som gör den lätt att stänga och öppna. Ett extra spänne upptill ser till att stöveln sitter på bra, även om dragkedjan inte är helt knäppt. 
Sulan är extra tjock för att göra det behagligt att gå även på mjukare underlag. Det förhindrar också att skarpa föremål penetrerar skon. Med ett unikt X-mönster på undersidan får du optimalt grepp i alla riktningar. Kommer i storlekarna 37 - 48.


Bäst för båt
Bäst för båt

Tretorn
Wings

Klassiker som ger bra grepp även i våta miljöer

Tretorn
Wings

Klassiker som ger bra grepp även i våta miljöer

Produktegenskaper

 • Tillverkade av PVC-fritt naturgummi
 • Ribbad och greppsäkert gummi i yttersulan
 • Lätt att ta av och på
 • Repar ej ytan på båten

Produktöversikt

Klassisk seglarstövel från svenska Tretorn. Modellen lanserades på 60-talet just som en stövel som kunde användas på båt, då dess sula inte repade upp lacken. Modellen är dock så användbar och de är lätta och bekväma att ha på, att de med enkelhet kan användas i de flesta situationer.
Stöveln är handgjord i PVC-fritt naturgummi, som håller helt vattentätt. Fodret inuti skon låter skon andas och hjälper till att göra skon lätt att ta av. Med en sula som av ribbat och greppsäkert gummi även på hala underlag. Med ett speciellt utformat hälgrepp får du ytterligare grepp, och kan vara säker på att stå stabilt.

Rengör stövlarna med varmt vatten och en mild tvållösning. Applicera med fördel silikonlösning med jämna mellanrum för att få dem att hålla längre. Förvaras mörkt och inte i direkt solljus. 


Bäst med vikbart skaft
Bäst med vikbart skaft

Tretorn
Sarek 72 Unisex

Vandringsstövel som låter dig vika skaftet för mer ventilation

Tretorn
Sarek 72 Unisex

Vandringsstövel som låter dig vika skaftet för mer ventilation

Produktegenskaper

 • Högt skaft som går att vika ned
 • Mellansula i trä för extra vridstyvhet
 • Yttersula med mönster som täcker även hålfoten
 • Uttagbar innersula i EVA-material
 • Vegansk

Produktöversikt

Modellen Sarek lanserades först 1972 som en vandringsstövel, och har med tiden fått en uppdatering som ger bättre passform och ökad komfort. 
Det höga skaftet är gjort av en mjuk naturgummiblandning som gör stöveln följsam. Höjden på skaftet låter dig säkert stoppa in byxorna i stövlarna, men följsamheten i materialet gör det också möjligt att vika ned skaftet när du söker mer ventilation eller komfort. 

Tack vare ett speciellt utformat hälgrepp sitter stöveln bekvämt på foten, och blir därmed skön att bära även under längre vandringar. Med en mellansula i trä får du mer vridstyvhet i skon, och stabilitet när du sätter ner fötterna. Yttersulan har en mönstrad undersida, som även täcker hålfoten, vilket ger ett bra grepp.  
Fodret består av ett snabbtorkande meshfoder, och med en uttagbar innersula i EVA-material får du god stötdämpning samtidigt som det blir enklare att låta stöveln torka.  
Stöveln klassas som vegansk. Finns i storlekarna 36 - 47.


Bästa låga
Bästa låga

Tretorn
Terräng Low Neo Unisex

Smidig stövel som passar både i stan och i skogen

Tretorn
Terräng Low Neo Unisex

Smidig stövel som passar både i stan och i skogen

Produktegenskaper

 • Tillverkad i naturgummi
 • Skyddsförstärkning nedtill
 • Dubbla dragflikar
 • Reflexdetaljer

Produktöversikt

Låg gummistövel från Tretorn som passar i stan eller på promenader i mer anlagd terräng. Skorna är tillverkade av naturgummi, och har ett värmande foder av neopren. Fodrets tjocklek ligger på 3 mm, och har snabbtorkande egenskaper. Yttersulan är stabil och har grovt mönster som ger dig ett bra grepp även på våta underlag. Tack vare en 4 mm tjock innersula av EVA-material får du också god stötdämpning genom hela skon när du går. 

Skon har en extra hög skyddsförstärkning nedtill. Detta i kombination med förstärkt hälkappa och tåparti gör att skon tål mer stryk, och därmed får en längre hållbarhet. Utrustad med två dragflikar, som underlättar vid påtagningen. Skon har även reflexdetaljer som gör dig mer synlig i mörket. 


Bilden föreställer ett par mörka gummistövlar. Ljuset, och det faktum att personen som bär stövlarna går på bruna löv på backen, indikerar att det verkar vara höst. Personen verkar befinna sig precis i skogsbrynet, och i bakgrunden av bilden syns ett jakttorn.

Gummistövlar för herr är det perfekta valet av skor när hösten kommer och allt vad det innebär med regn, lera och kyla. De är bekväma, lättare att ta på och framförallt står emot regn och vatten mycket bättre än vanliga skor. Att inte använda gummistövlar och fortsätta använda dina vanliga skor är ingen trevlig upplevelse och kan skada dina fötter. Inte minst riskerar dina fötter att bli genomblöta!

Dock kan det vara klurigt att köpa rätt gummistövlar om du inte vet vilka faktorer du ska tänka på. Lyckligtvis behöver du inte vara en expert på skor för att veta vilka gummistövlar du ska hålla utkik efter. Med hjälp av denna enkla guide får du veta vad du ska tänka på för att välja rätt gummistövlar för herr. Guiden hjälper dig att hitta ett par som ger bra grepp och stöd för dina fötter samtidigt som de ser bra ut. Läs vidare för att se vilka vi utsett till bäst i test. 

Oavsett om gummistövlarna ska användas i skogen eller på gatorna i stan, så finns det några grundläggande faktorer att tänka på som hjälper dig att hitta ett par som är bäst i test:

 • Terräng
 • Vattentålighet
 • Foder
 • Användningsområde
 • Grepp
 • Funktionalitet
 • Sula

1. Välj gummistövlar baserat på vilken terräng du ska gå i

Att välja gummistövlar baserat på vilken terräng du kommer att gå i är förmodligen ett av de bästa sätten. Terrängen kan delas in i två kategorier:

 • Gator och preparerade stigar. Om du mestadels tar lätta promenader på gator och preparerade stigar klarar du dig bra med enkla gummistövlar. Alltför kraftiga och tunga par kan göra det onödigt ansträngande att promenera.
 • Skog och berg. Om du är en friluftsmänniska som ofta vandrar i skogen med ojämn terräng och går uppför kullar och berg, så kommer du utan tvekan behöva ett par rejäla gummistövlar. Det ger dig garanterat det stöd du behöver för dina fötter och anklar.

2. Säkerställ att de är vattentäta

En av de första frågor du bör ställa när du tittar på gummistövlar är om de är vattentäta eller inte. Eftersom du sannolikt vill använda gummistövlar för att det är blött och lerigt ute måste materialet kunna stå emot vatten. Det kan vara riktigt obehagligt att gå med gummistövlar som har fukt inuti, så håll utkik efter ett par vattenavvisande gummistövlar som håller dina fötter torra. Fördelen med stövlar av gummi och PVC är att de inte bara hindrar vatten från att tränga igenom dina stövlar, utan också är billigare och lättare än stövlar av läder.

3. Fundera på hur varmt foder du behöver

Många gummistövlar är fodrade med ull eller syntetiskt material som ger värme för fötterna vid kalla temperaturer. Dock har en gummistövel redan mer isolering än vanliga skor och tenderar att vara varm ändå. Så innan du väljer de varmaste gummistövlarna bör du tänka på i vilka förhållanden som du kommer att använda dem. Annars finns risken att du får svettiga fötter i onödan och det kan leda till att du istället börjar frysa.

4. Tänk på hur du faktiskt ska använda dina gummistövlar

Om du rastar din hund ute på landsbygden kommer du troligen inte vilja använda ett par exklusiva gummistövlar. Å andra sidan kan du vilja använda prydliga gummistövlar om du promenerar till kontoret en regnig höstdag. Ska du ha dem när du jagar kan du behöva andra kvalifikationer, som till exempel mer värme då det kan bli en del stillasittande. Tänk på när och hur du faktiskt ska använda dina gummistövlar och köp därefter. I de flesta fall kommer du klara dig bara med ett par enkla och avslappnade gummistövlar.

5. Se till att gummistövlarna ger ett tillräckligt bra grepp

Yttersulan består av gummistövelns botten och är den del som är i direkt kontakt med marken. Även om gummistövlar med smal yttersula kan se bra ut kommer de inte att vara optimala för dig ute i skogen på ojämn och lerig terräng, speciellt inte vid halka och våta underlag. För ett bättre grepp behöver du kontrollera att gummistövlarna har en tjock yttersula med djupt mönster. En smalare yttersula fungerar däremot bättre i torr och stenig terräng.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel