Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Hitta din bästa flytoverall 2024

Varje gång du vistas på sjön eller is bör du bära någon form av flytplagg. Även om du är en trygg och van simmare vet du aldrig vad som kan hända. En flytoverall är ett bra val eftersom den också hjälper dig hålla värmen på land.

Redaktörens val:

Bäst i test
Fladen
845XY
stars
En lättburen overall med många smarta lösningar.
Bäst för båt
Fladen
Fladen Offshore 891 MX
stars
Smidig och praktiskt flytoverall från Fladen
Bästa prisvärda
Fladen
Fladen Offshore 845 XB
stars
Flytoverall i modernt snitt och stor rörlighet.
Bäst i test
Bäst i test

Fladen
845XY

En lättburen overall med många smarta lösningar.
stars

Fladen
845XY

stars

En lättburen overall med många smarta lösningar.

Se priser på Fladen 845XY

Produktegenskaper

 • Vind- och vattentålig
 • Visselpipa
 • Neoprenemanschetter
 • Flera reflexer
 • Flera fickor
 • Kapuschong
 • EN 393 och ISO-15027-1 certifierad

Produktöversikt

Overall från Fladen som har både termiska och flyttekniska egenskaper. Den är både varm och bekväm att bära och har stor rörlighet. 

Overallen har ett insytt bälte som gör att du kan justera passformen, och neoprenemanschetterna gör att värmen hålls kvar i overallen på ett bra sätt. Den är tillverkad av ett lätt tyg som är både vatten- och vindtåligt. Modellen har flera rymliga fickor samt en visselpipa som gör det möjligt för folk att lokalisera dig när du till exempel hamnat i vattnet. Ryggen och armarna har en stark gul färg och overallen har många praktiska reflexer som även de hjälper dig att synas. Overallen är både EN 393 och ISO-15027-1 certifierad.

Se priser på Fladen 845XY


Bäst för båt
Bäst för båt

Fladen
Fladen Offshore 891 MX

Smidig och praktiskt flytoverall från Fladen
stars

Fladen
Fladen Offshore 891 MX

stars

Smidig och praktiskt flytoverall från Fladen

Produktegenskaper

 • Förstärka knän
 • Fluorescerande gul huva
 • Flera reflexer
 • Vattenavvisande dragkedjor
 • Fickor på bröst, lår och ärmar
 • Ventilationsöppningar med dragkedja
 • ISO 12402-5 och ISO 15027-1 -certifierad

Produktöversikt

Fladen är ett svenskt företag gör till exempel fiske-tillbehör, funktionskläder och flytoveraller. Alla produkter utvecklas och designas i Sverige, och ambitionen är att skapa produkter som ger sportfiskare en bra upplevelse. 

Fladen Offshore 891 är en flytoverall som hjälper dig att vara säker när du fiskar eller bara är ute på sjön. Den är tillverkad i ett mjukt och skönt material som gör den behaglig att bära under en längre tid. Kragen har också ett foder av fleece. Fasta hängslen, som finns inuti, och ett bälte med snabblås hjälper till att se till att den sitter på bra samt ger dig mer rörlighet. Overallens dragkedjor har ett gummiskydd som gör dem vattenavvisande.

Utrustad med många praktiska fickor, bland annat på låren och ärmarna. Kardborreband på ärm- och benslut ser till att vatten inte kommer in. Reglera ventilationen genom ventilationsöppningar med dragkedjor under armarna. Knäna är förstärkta för att tåla extra påfrestning. Den flourescerande gula färgen på huvan, tillsammans med flera strategiskt placerade reflexer, hjälper till att göra dig synlig även i sämre ljusförhållanden. Overallen är ISO 12402-5 och ISO 15027-1 -certifierad.

Se priser på Fladen Offshore 891 MX flytoverall


Bästa prisvärda
Bästa prisvärda

Fladen
Fladen Offshore 845 XB

Flytoverall i modernt snitt och stor rörlighet.
stars

Fladen
Fladen Offshore 845 XB

stars

Flytoverall i modernt snitt och stor rörlighet.

Se priser på Fladen Offshore 845 XB flytoverall

Produktegenskaper

 • Huva med fluorescerande gul färg
 • Reflexer
 • Förstärkta knän
 • Tejpade dragkedjor
 • Neoprenemanschetter
 • Kardborreband vid ärm- och benslut

Produktöversikt

En modern och snygg flytoverall från Fladen. Overallen har en modern tappning i stiligt svart. Huvans fluorescerande gula färg och reflexerna gör att du syns väl när du är ute. Overallen är tillverkad i PU-behandlad 300D nylon och har tejpade sömmar som hjälper den stå emot väta. Med bältet, som har snabblås, i midjan kan du anpassa passformen på overallen och se till att du har optimal rörlighet. Förstärkningar på knäna gör att den tål extra påfrestningar. Overallen har neoprenmanschetter vid ärmsluten, vilka hjälper till att värma samt gör det lättare att röra sig. Den har också kardborreband både i ben- och ärmslut, som ser till att hålla värmen inne och vatten ute. Overallen ärISO 12402-6 och ISO 15027-1 -godkänd. 

Se priser på Fladen Offshore 845 XB flytoverall


Bilden föreställer en vy akterifrån i en segelbåt. Man kan se tre personer i båten, och i bakgrunden syns fler båtar med människor på. Bilden ser ut att vara tagen vid starten på en segeltävling.

Ger du dig ut på sjön ofta är det en god idé att investera i en flytoverall. Den håller dig flytande samtidigt som du håller dig varmare än med bara en flytväst.

En overall passar perfekt om du ska åka skoter eller ut och fiska. Om du skulle trilla i vattnet kommer du inte bara få hjälp att flyta utan också hålla värmen. Det gör den till ett väldigt bra val under vintern.

Vad är en flytoverall?

De flesta av oss är väl medvetna om att vi ska bära en flytväst när vi befinner oss ute på sjön. Men alla har kanske inte hört talas om en flytoverall. Det är enkelt förklarat en overall med flytande egenskaper. Det finns både endelade varianter och tvådelade varianter. Därför kan du välja det som känns bekvämast för dig. Overallerna kommer i många olika färger och mönster som passar alla smaker.

Därför är det viktigt att bära ett flytplagg som en flytoverall

Vattnet i Sverige och i andra delar av världen är ofta farligt kallt. Så snart du hamnar i vattnet kan du drabbas av en köldchock. Då spelar det ingen roll hur stor simvana du har. Det normala vid en köldchock är att du börjar hyperventilera vilket i sin tur leder till att du sväljer en del vatten. Med andra ord mister du kontrollen. Om du vill undvika att hamna i ett sådant tillstånd är det en god idé att investera i en flytoverall. Dock är det viktigt att du bär den på rätt sätt för att den ska fungera optimalt.

 • Helt åtsnörad runt dina vrister
 • Helt åtsnörad runt dina handleder
 • Knäppt hela vägen upp

Följer du dessa instruktioner kommer du ha ett bra skydd om du trillar i vattnet. Du kommer också dra fördel att det eventuella vatten som kommer innanför värms upp av din egen kroppsvärme. Det gör att du har mer energi över till annat.

Bilden föreställer en man, iförd en röd flytoverall, på en is. Han håller på och isfiskar och har precis dragit upp en stor fisk.

En flytoverall håller dig flytande om du skulle gå igenom isen när du isfiskar. Den hjälper också till att hålla dig varm om du sitter stilla länge. 

Se till att den är rätt utformad och godkänd

När du ska välja din flytoverall är det viktigt att du väljer en som är godkänd. Annars är det inte säkert att den gör sitt jobb. Overallen ska också vara rätt utformad för att ge ett så bra skydd som möjligt. Därför kan det vara en fördel att välja väletablerade varumärken med lång erfarenhet av att tillverka overaller. När den är rätt utformad kommer vattnet inte att cirkulera. Även om du kan bli lite kall just när vattnet tränger in kommer det snabbt värmas upp av din naturliga kroppsvärme.

En flytoverall kan se ganska klumpig och otymplig ut på bild men så är inte fallet. Om du väljer en bra overall kommer den vara både smidig och skön att ha på sig. Det viktiga är att den känns bra och att du kan röra dig fritt i den. Dessutom får du en väldigt bra flytkraft vilket är ett stort plus i kanten. En ytterligare fördel med en sådan overall är att den både är vatten- och vindavisande vilket kommer underlätta under kalla dagar. Om du ska ut och fiska på isen behöver du hålla värmen under flera timmar och då passar en flytoverall perfekt.

Särskilt viktigt för dig som vinterfiskar

Att vinterfiska på isen är en fantastisk upplevelse på många sätt. Men det kan också vara farligt att befinna sig ute på isen, speciellt när temperaturen är väldigt skiftande från dag till dag. Även den bästa fiskaren kan ha oturen att trilla igenom isen. Då är det viktigt att du har ett bra skydd så du kan ta dig upp igen. Om du bär en flytoverall kommer du ha större chans att hålla värmen och spara energin till att dra dig upp igen och alternativt larma. Ta även med dig ishacka, isdubbar och ett bra rep för att vara på den säkra sidan. Helst ska du inte isfiska på egen hand utan alltid ta med dig minst en annan person. Du bör åtminstone berätta för någon i din närhet vart du ska och hur länge du har tänkt dig att vara ute. Gör alltid en koll av isen innan du börjar fiska eller borra.


Läs vår köpguide för att hitta den bästa flytvästen


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel