Att läsa på om fiske kommer att göra dig till en fiskare som har turen med sig. Övar du dessutom mycket så får du in teknikerna ännu snabbare.
Kategorier på fiskeböcker
När du går till bokhandeln och vänder dig till temat "Fiske" kommer du säkert stöta på en rad olika böcker. Vissa är mer generella och andra pekar på mer detaljerade saker angående fiske.
Exempel på kategorier inom fiskeböcker:
- Böcker om olika fiskarter
- Böcker om fisketekniker
- Olika fiskemetoder som flygfiske, pimpling, metning, med mera
- Vilka fångstredskap det finns
- Regler om fiskekort och fiskeområden
I Sverige är fiske en stor hobby bland många, både i norr och söder. Det finns dock en del regler att rätta sig efter. När du fiskar är det alltså inte bara fisket och redskapen som är viktiga att känna till. Även regler kring hur man gör är a och o.
Vi har samlat information om olika kategorier inom fiskeguider och böcker som kan vara bra att känna till.
Bra fiskeböcker för barn
Ju tidigare du lär dig något i livet desto bättre får du in tekniken. Om du har barn kan det vara bra att ta med dem ut på en fisketur i rätt tidigt skede så de lär sig och får vara med från början. Ge dem även en fiskebok för barn med text och bilder så har de skojig läsning inför nästa fisketur.
Några fiskeböcker för barn:
- Snusmumrikens fiskebok
- Barnsmart - Mina första fiskar (en perfekt bok för barn från 3 år och uppåt)
- Känn igen 25 fiskar
- Första fiskeboken
Bra fiskeböcker om fiskarter
I våra sjöar, hav och vattendrag finns det hundratals fiskarter. Bara i Sverige kan vi räkna dem till uppemot 250 stycken. Tänk då bara på hur många olika arter det finns sammanlagt i hela världen. För att lära dig mer om den svenska fiskfaunan eller om vår planets fiskar finns det en rad fiskeböcker som både har informativ text och vackra illustrationer.
Läs om fiskeböcker som innehåller information om alltifrån den vanliga svenska abborren till de olika ålarterna. Några exempel är:
- Sveriges sötvattensfiskar
- Ut och fiska – 100 svenska fiskar i färg
Bra fiskeböcker om fiskemetoder
Flugfiske, metning, pimpling och sportfiske är några av de vanligaste fiskemetoderna. I mellersta Sverige och i norr bland älvarna är flugfiske oerhört vanligt. Dock krävs det tekniker för alla olika fiskemetoder. Dock krävs inte bara teknik, utan du måste även känna till regler om hur du tar upp fisken eftersom det inte får ske något djurplågeri. Samtidigt måste du också vara snäll mot omgivningarna.
Rent generell finns några böcker du kan prova:
- Storfiskarens nybörjarbok
- Guide till mina bästa fiskevatten
- Fishing for dummies
När du läser böcker om fiskemetoder kan du läsa böcker som har mer generell information och även nischa dig om det till exempel är några vissa arter som fångas bäst med olika metoder. Några nischade böcker är:
- Spännande metoder för gädda, gös och abborre
- Sportfiska landet runt
- Flugfiske på mitt sätt
En fiskebok kanske kan bli den perfekta gåvan att ge bort till någon som brinner för fiske och en viss metod.
Bra fiskeböcker om regler kring fiske
Som sagt så måste du förhålla dig till vissa regler när du är ute och fiskar. I Sverige har vi vanligtvis rätt till att fiska fritt längs havskusten och i några riktigt stora sjöar men i andra fiskevatten som älvar och kanaler, åar och andra vattendrag måste du har ett tillstånd.
Fiskekort är viktigt att ha när du vill ge dig ut och fiska inåt landet. Ska du även resa utomlands för att fiska i andra länder bör du känna till villkoren där. Det gör du bäst genom att läsa på.
Rent generellt står det en del på olika kommunernas hemsidor eller på andra offentliga platser där du befinner dig eller ska åka. Du kan även köpa dina fiskekort online från olika hemsidor.
Eftersom vissa vatten kräver fiskekort så säljer de som har ansvar för fiskevattnet digitala kort på nätet. Det kan dock vara bra att läsa på mer om hur fiskekort fungerar och hur många som kan dela på ett och samma kort, hur länge korten gäller och så vidare.
Pröva exempelvis på dessa böcker:
- Fiskeregler för Göteborg och Bohuslän
- Fiskevård
Angående regler finns det också som nämnts enormt mycket information på nätet att inhämta. Det kan ändå vara bra att ha en bok med sig ifall täckningen fallerar när du är ute och fiskar. Du kan också hämta information hos Sveriges Fiskevattenägareförbund.