Historien om den slitstarka väskan
Duffelbag, duffelväska eller också lite felaktigt träningsväska, kärt barn har många namn, men benämningen Duffel är i alla fall unikt för just denna typ av väska. Ursprungligen sägs väskan ha börjat tillverkas i Belgien, föga överraskande i staden med namnet Duffel. Detta var så tidigt som på 1600-talet. Tyget de använde var tjockt och enormt slitstarkt. Främst var det till militärer och sjömän de tillverkades, men på 40- och 50-talet började hemvändande soldater använda dem när de skulle surfa. Den växte i popularitet och på 60-talet var det inte mången surfare som gick till stranden utan sin obligatoriska duffelbag.
Vad skiljer en duffelbag från vanlig bag eller väska?
De egenskaper en duffelväska bör ha och som kännetecknar modellen är:
- Tillverkad av ett material som gör den extremt slittålig
- Väskan ska vara vattenavvisande men helst absolut vattentät
- Den ska kunna bäras som ryggsäck i handen eller över axeln
- Rymlig, lätt att packa och ha kompressionsremmar
De väskorna som blivit bäst i test har vunnit på att de är slitstarka, användarvänliga, kan bäras på ryggen och är vattenavvisande. Det är en väska som håller för tuffa förhållanden och det är skönt att kunna packa upp torra kläder. Ofta har de praktiska fickor och fack både invändigt och utvändigt. Användare har i test uppskattat rejäla blixtlås med låsbarhet. De finns i regel i storlekar från 30 till 150 liter.
Vilka användningsområden har duffelbagen?
Säkert är väskans många användningsområden en orsak till dess långlivade popularitet. Egentligen finns det ingen begränsning till vad en duffelbag kan användas till:
- Träningsväska
- Handbagage (max 40 l) på flyg
- Campingbag
- Förvaring av skrymmande träningsutrustning
Väskans mångsidighet gör att den är smidig att ha med på resor där en vanlig resväska eller rullväska inte håller måttet. Om du till exempel ska till en stuga där det är en bit att vandra genom skog eller över fjäll. Det är svårt att dra rullväskan över stock och sten. Din duffelbag slänger du lätt upp på ryggen och kan istället njuta av vandringen fullt ut.
Duffelbag med hjul
De finns med duffelbagar hjul som gör det lättare att transportera väskan. Då kan du packa den tyngre och enkelt växla mellan att bära och dra den. Däremot är det inte lika vanligt med axelremmar.
Att tänka på inför köpet
Det finns en mängd olika storlekar och modeller att välja på. Du får fråga dig vilka behov som duffeln ska uppfylla. Var (i vilken miljö) och vad du oftast vill kunna använda din bag till. Om det är till träningen och någon weekendresa då och då behöver du inte den största modellen. Då räcker det med 40 liter och då får du dessutom ta med dig väskan som handbagage på flyget. Det finns moderiktiga duffelväskor i glada färger om du vill ha en snygg och samtidigt praktisk väska för stadsmiljö. Om du ska checka in din bag som resväska på flyget så tänk på att det inte är alla som är vadderade. En ömtålig packning kan skadas om väskan är ovadderad och kommer i kläm eller blir vårdslöst kastad. Däremot klarar sig kläder, skor och necessär utan problem.
Att tänka på för naturälskaren
Är du en person som vill ut i naturen och gå en längre vandring eller ut på en campingtripp bör den gå att bära på ryggen. Alla duffelväskor har inte axelremmar till det så det är viktigt att tänka på. Kontrollera också om den är bra vattenavvisande, bäst är en vattentät eftersom den ska tåla fukt, regn och kanske snö. Storleken bör vara 50 liter eller mer. Det varierar naturligtvis beroende på person för alla packar vi olika. Vissa packar tungt och andra packar lätt. Årstiden spelar en roll i packningsförfarandet då kyla kräver varma, tjocka kläder som tar mer plats. Ett tips är att kolla runt på olika produkttexter och Bäst i testvinnare. Läs gärna recensioner från användare för att få information om sånt som du kanske inte tänkt på.
Skötselråd - så tar du hand om din duffelbag
Duffelbagen kommer troligen hålla flera år men smutsig kan den bli. Något kan spillas ut inuti och den kan bli fläckig på utsidan. Det går inte att tvätta väskan i tvättmaskin utan använd en fuktig trasa och torka ur den om något spillts ut. Låt den sedan torka ordentligt innan du stänger den. Det händer nästan aldrig att tyget går sönder men om det händer ändå kan silvertejp rädda situationen. Laga genom att sy är i princip omöjligt då tyget är alldeles för tjockt.