Så hittar du bästa cykelhjälmen för barn
Se cykelhjälmen som en billig livförsäkring. Varje dag sker cykelolyckor i Sverige men en cykelhjälm skyddar huvudet och du kan känna dig lugnare när barnet ger sig iväg på sin cykel. När du ska köpa en cykelhjälm är det så klart viktigt att den lever upp till de säkerhetskrav som finns men det är också viktigt att barnet gillar hjälmen och att den sitter bekvämt. Risken är annars att den lämnas kvar hemma och där gör den ingen nytta.
Lagkrav på cykelhjälmar för barn
Alla barn under femton år måste alltså använda cykelhjälm när de cyklar. Barn måste också använda cykelhjälm när de blir skjutsade på en cykel. Cykelhjälmar ska vara CE-märkta. Det visar att produkten uppfyller EU:s grundkrav för hälsa, miljö och säkerhet. EN1078 är en Europa-standard som också gäller i Sverige för cyklister, skateboard- och rullskridskoåkare. Motsvarigheten för barn under sju år heter EN1080. Småbarnshjälmar har ett grönt spänne som fungerar som en extra säkerhet. Vid en viss belastning löser spännet ur för att förhindra att barnet blir hängande i hjälmen under leken. Alla hjälmar som säljs i Sverige ska vara både testade och godkända enligt CE-märkningen och EU:s EN1078 alternativt EN1080.
Hur ska en cykelhjälm sitta för att skydda bäst?
För det första ska cykelhjälmen passa bra på huvudet. Du ska alltså inte köpa en hjälm som barnet kan växa i. För att skydda barnets panna, bakhuvud och tinning ska passformen vara perfekt. Ett vanligt fel är att cykelhjälmen sitter för högt upp. Den ska inte sitta så att den kan glida ner i nacken. Det är också viktigt att hjälmen sitter bekvämt på barnets huvud och att den är enkel att både sätta på och ta av.
När du drar åt remmen under haken ska du kunna få in ett finger mellan barnets haka och remmen på cykelhjälmen. Öronen ska vara fria. På många barnhjälmar kan du justera innerstorleken. Ibland justerar du storleken manuellt med cykelhjälm av en liten ratt och på andra hjälmar sker justeringen automatiskt. Detta är väldigt bra för att kunna ändra storleken om barnet har en mössa på huvudet.
Cykelhjälm för barn med rotationsskyddet MIPS
Ett rotationsskydd (MIPS Multi-directional Impact Protection System) på cykelhjälmen skyddar barnets hjärna från bland annat hjärnskakning, blödning och nervskador. Rotationsskyddet fördelar kraften om hjälmen får ett slag från sidan eller vid rotationsvåld och minskar på så sätt risken för att barnet får en allvarlig hjärnskada.
Hur länge kan barnet använda samma cykelhjälm?
Passformen är viktig. Storleken på cykelhjälmen ska passa barnets huvud. Du ska alltså alltid se till att barnet använder en hjälm som sitter bra. Den ska varken sitta för hårt eller för löst. Köp en ny när barnet växer. Självklart kan du låta hjälmar gå i arv mellan familjens syskon. Man brukar dock säga att materialet i en cykelhjälm håller i mellan fem och tio år. Den slits nämligen av väder, vind och solens strålar. Har barnet varit med om en olycka och stött eller slagit i hjälmen ska du alltid byta ut den. Detta gäller också om barnet har tappat sin hjälm från en hög höjd. Detta gäller även om hjälmen inte har några synliga skador. Hjälmen kan nämligen ha skador som inte syns.
Tips inför ditt köp av cykelhjälm till barn
- Se till att passformen är bra
- Kolla att hjälmen är CE-märkt
- Prioritera en cykelhjälm som har rotationsskydd
- Låt barnet välja färg och modell.
Vad menar vi egentligen med att låta barnet välja färg och modell? Jo, när du har kollat att hjälmen har rätt storlek, passform, märkningar och rotationsskydd kan ju faktiskt barnet få vara med och bestämma hur den ska se ut. Det finns mängder av roliga, söta, tuffa och coola hjälmar till barn på marknaden. Hjälmar till vuxna är ofta enfärgade och ur ett barns perspektiv säkert ganska tråkiga. Hjälmar till barn däremot finns i en mängd olika färger och mönster. Hitta en hjälm som barnet gillar och som matchar barnets personlighet – då kommer den också att användas!