Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Cykelglasögon som är bäst i test 2024

De bästa cykelglasögonen sitter bekvämt när du cyklar, skyddar mot solens strålar, ser till att du inte bländas och skyddar samtidigt även vid sidan av ögonen. Det ska vara skönt att ge sig ut och cykla och det ger ju så bra motion! Här får du tips på utvalda modeller från olika test och kundomdömen.

Bäst i test cykelglasögon - se bästa cykelglasögonen.
Skydda dina ögon med ett par cykelglasögon.

Bäst i test av cykelglasögon

Är det lite förvirrande vilka cykelglasögon du bör välja för att få de bästa? Ta dig en titt på de olika modellerna vi har valt ut här i vår köpguide och läs närmare om de olika funktionerna, passform och design. 

Cykelglasögon som skyddar

Ett fullgott skydd är det som de bästa glasögonen för cykling ska ge.

 1. De ska skydda mot stenar och grus samt små insekter som kan flyga upp mot ögonen när du till exempel cyklar på grusvägar och ute i naturen.
 2. De ska låta solen vara utanför genom att täcka hela ögonen och även området runt så att inga strålar sipprar igenom.
 3. De ska vara täckande så att du slipper att få vind i ögonen eller regndroppar som letar sig in när du susar fram på vägarna.
 4. De ska ha ett brett synfält så att du ser ordentligt samtidigt som linserna ska anpassas efter väder och ljusstyrka.

Det här är bara några av de egenskaper du ska leta efter när du köper cykelglasögon, och samtidigt förstår vi att också design och utseende spelar roll.

Passform över huvudet

En bekväm design av cykelglasögon är bland det viktigaste. Den rundade funktionen gör att de inte åker av vid gupp på vägarna samt att du slipper sol från sidorna. Annat du ska tänka på när du provar ut dina par är att kolla om de funkar att ha på sig under cykelhjälmen. Vad händer egentligen när du rör på dig? Sitter de fortfarande på plats eller trillar de av?

När vi ändå pratar om passform rekommenderas det att du också tänker på hur lätta glasögonen ska vara. Du vill ju inte att de tyngs ner när du cyklar eller att de riskerar att glida av bara för att du svettas.

Att tänka på när du köper cykelglasögon!

 • Kolla så att skalmändarna går att reglera
 • Även näsdelen ska gå att justera
 • Friktionsgummi håller sig lättare på plats

Det breda synfältet och val av linser

En funktion som ofta finns i bra cykelglasögon, men som du inte hittar i dina vanliga glasögon är det breda synfältet. Detta är mycket viktigt när du är ute och cyklar, inte minst i trafiken.

Fotokromatiska glas

När ett par glasögon har fotokromatiska glas är det en mix mellan solglasögon och traditionella glasögon som anpassar sig efter ljusstyrkan. Du ser till exempel att färgen fasas ut från ljusare till mörkare, vilket betyder att när solljuset blir mer intensivt mörknar glasen så att du ser bättre även när det är stark sol därute.

Byt ut dina linser beroende på väderförhållandena

De glasögon som inte har transitionsglas eller fotokromatiska linser som de också kallas, kan ha utbytbara linser som är specifikt skräddarsydda för olika väder- och ljusförhållanden. Vilket du väljer handlar framför allt om personliga preferenser.

Cykelglasögon med egen styrka

Ibland, eller för det mesta skulle vi säga, kan det vara svårt att få plats med de egna glasögonen under ett par cykelglasögon. Då kan det vara ett klokt val att hitta en modell som du slipar i egen styrka. Det kan du göra hos flera varumärken.

Cykelglasögon för herr, dam och barn

Många av de glasögon för cykling som finns på marknaden är unisex men du kan också hitta specifika glasögon både för herr, dam och barn. Dessa är då anpassade efter en något smalare ansiktsform. Se om de glasögon du är intresserad av finns i olika storlekar – då kan det vara klokt att välja small om du är kvinna även om män också kan bära small ibland och kvinnor medium.

Vilken terräng cyklar du i?

Det här är en viktig fråga som avgör vilka typer av cykelglasögon du ska köpa.

 • Cyklar du i kuperad terräng med mountainbike?
 • Cyklar du ute på landsvägar och vanliga trafikerade vägar i städerna?
 • Har du många störande moment runt dig?
 • Behöver du en modell som står pall för imma, tuffa vindar och regn?

Många leverantörer tillverkar de bästa cykelglasögonen som ä skräddarsydda för olika väder- och klimatförhållanden. Se till att välja ett par som funkar där du cyklar.
Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel