Tommy Nerstrand har gjort det igen, fångat storlax i Vänern

Dalslänningen Tommy Nerstrand, trollingfiskare/fiskeguide samt jobbar som projektledare för Mera Lax i Vänern har gjort det igen. Fångat Gullspångslax över tio kilo. Så sent som den 22 november 2018 bedrog han en 10,2-kilos Gullspångare. Idag, den 6 januari 2019 var det åter dags att plocka fram storlaxhåven för att näta en 11,42-kilos. Båten sjösattes i Sunnanå hamn för vidare färd mot området Bananen/Jeppe. Det är nämnda område som levererat flera granna blanklaxar senaste månaderna. I topp tronar en fetlax på 13,606 kg som fångades av Team Inge Koll den 15 december 2018.

Tommy ”Tratt” Nerstrand
Kombinationen hett hak som håller storfisk är något som alla trollare önskar sig. Tommy lät förväntansfullt tio beten gå sjön. Mittenspöt på babords sida satt en löja tacklad i en Jackpot skalle (grön/UV) med en tratt 10 cm framför betet. Linlängd 90 fot och 30 gram bly. Vid tvåtiden ylade rullen som satt fast på nämnda spö våldsamt av att hugget med stort H var ett faktum. Trots kylslaget vatten (4,4 grader) rusade fisken hårt inledningsvis. Pressen från spöt i kombination kallvatten fick dock fisken att tappa sugen ganska omgående. Den gick mest och stökade tungt för att om möjligt slippa loss. Tommy spöade obarmhärtigt fisken mot storlaxhåven. Laxen är stor – den ska upp, var hans motto. Med van hand lät han sedan laxen omslutas av rymningssäkert håvgarn. Gullspångslax 11,42 kilo – längd 92 cm och omkrets 67 cm. Nytt personbästa, tillika båtrekord på Gullspångslax, jippie.

Bukfenorna i behåll
Enligt kännare inom laxodlarskrået är fisken med största sannolikhet från utsättningarna våren 2015 då det sattes ut i slutet av april 7 500 i Baggerud och i Gaperhult 7400, vilket sammantaget blir 14 900 tvååriga (103 gr/medelvikt) Gullspångslaxar med intakta bukfenor. Sävenfors Fiskodling var odlingen som levererade.

Utsättningarna av Gullspångslax upphör!
Från och med i år, 2019 är det slut med utsättningarna av Gullspångslax med avs. Laxfond Vänern & trollingklubbar då odlingarna Sävenfors och Fengerfors inte har någon G-lax att leverera. I bästa fall tidigast 2022 kan det åter finnas G-lax för leverans. Dock inte alls säkert då nämnda odlingar köper rom/yngel från Gammelkroppa Lax AB som sköter avelsfisket i Klarälven vid Forshaga. Olika anledningar har gjort att brist (gäller endast G-lax) på avelsfisk i Klarälven uppstått. Det är inte tillåtet att ersätta Gullspångslax med Klarälvslax i Vänern. Däremot har myndigheterna gett klartecken till att småvuxen Klarälvslax sätts ut i Vättern som substitut för Gullspångslax.

Ps! Laxfond Vänern & trollingklubbar har som mål under 2019 sätta ut 70 000 Gullspångsöringar i Vänern.