60 team på startlinjen Kållandsöträffen, Vänern 2014

FK Trollspöt, arrangörsklubb av Kållandsöträffen, Vänern hade målet 100 team till start – det blev 60 båtlag. Trots hårt arbete från arrangörssidan med bra omkring-service och dignande prisbord därtill är intresset för Kållandsöträffen bevisligen vikande. Märkligt då det dessutom råder fina väderleks- och fiskemässiga förutsättningarna rapporterar tävlingsledare Niklas Jansson i Team Slasklag direkt ute från sjön. Han berättar vidare att inför årets upplaga av Kållandsöträffen har förutom att rensvagnen är på plats finns också möjlighet till vakuumpackning och frysmöjligheter av fångsten. Även fri tillgång till krossad is finns som FK Trollspöt och Spikens Hamnförening sponsrar med. Tävlingen är en tredagars och på söndag eftermiddag kommer vinnarlaget koras.

1:a Team Storm segrade via åtta laxfiskar
44 båtlag av 60 anmälda vägde tillsammans in 37 laxar och 69 öringar med medelvikt 3,70 kilo.
Största lax = 7,41 kilo och tyngsta öring vägde 7,04 kilo.

Komplett slutresultat—->>>

Följ Kållandsöträffen On Line

MOBIL RENSVAGN – FRÅN IDÉ TILL VERKLIGHET
En i Sverige unik, tillika mobil rensvagn tillverkad av sportfiskare för trollare är vad Fiskeföreningen FK-Trollspöt från Lidköping ”sjösatte” i samband med 2010 års upplaga av Kållandsöträffen. Rensning av fångsten sker i tre steg. Följer man anvisningarna kan upp emot tjugo man vara i farten samtidigt på och runt vagnen. Fisk är en färskvara och för att inte tappa i kvalité som nyttig mat den ska hanteras på ett bra och hygieniskt sätt.

Som ett första steg i projektet införskaffades en ram från en skrotad husvagn. Ramen är täckt med gåvänlig gallerdurk. Trappan är gjord av aluminium. Längs med vänstersidan av kärran finns sex urtagningsrännor med hållare att fästa fisken hängande. Hållarna är gjorda av rostfri tråd som bockats i en vinkel som passar in under gällocken på fisken. Innanmätet från fisken hamnar i en plastsäcksförsedd tunna som står placerad under rensrännan. Vid transport fällen man in hela ”väggen” med urtagningsrännorna för att minska bredden på ekipaget. Transportklar är bredden cirka 220 centimeter, längd 4,5 meter och totalvikt styva 500 kilo. Den är en så kallad 30-kärra och får framföras oregistrerad och obromsad.

Utmed vagnens högersida finns en rostfri vattenränna (målades svart) med ett gallerförsett avlopp där blodresterna fastnar samt sex stycken vattenmunstycken. Helt vanlig Gardena-koppling nyttjas mellan vattenslang och munstycken. Avloppsvattnet från sköljrännan leds via slang till en kommunal avloppsbrunn. Vattentillförseln tas antingen direkt från sjön med hjälp av en eldriven vattenpump eller från kommunal vattenkran. På kärrans plattform finns en cirka tre meter lång skär- och filébänk av typ laminatbräda. Pappersrulle för handtork och plastpåseslang att stoppa fisken i finns också. Skulle det bli mörkt innan rensandet är avklarat finns även rejäla bygglampor som är monterade i toppen på utdragbara rör till 320 centimeters höjd att tända. Sammanfattningsvis kan konstateras att det mesta finns ombord på vagnen såsom vatten, avlopp, el och belysning. För att få fullt bruk av rensvagnen måste dock fisk i skepnad av granna laxar och öringar först fångas. Blankfiskar som bjudit upp till kamp på spöt och förhoppningsvis gett deltagaren en framskjuten placering i tävlingen samt slutligen avnjutas som en festmåltid.