Vänergäddan – fisketävling, modell Ca(t)ch and release

Vid 08.00-hugget den 18 maj planeras starten i ”nya” tävlingen Vänergäddan med ut- och målgång båthamnen Mariestad att ske. Startavgift 1000 kronor/båt (max tre – minst två personer/båt) gäller. Som mest får 20 båtlag delta premiärtävlingen. Tillåtna fiskemetod är spinn- och flugfiske med artificiella beten i linändan och valfri fiskeplats på Vänern. Fångad gädda ska digitalt dokumeteras mot mätsticka innan den släpps levande åter. Målgång i Mariestad är 17.00. Bilderna på fångade gäddor kommer därefter begrundas av tävlingsledningen och sedan primerias toppfiskebåten/arna med rena cach, alltså kontanter i handen. Lite vitsigt kan man påstå att Vänergäddan är en Ca(t)ch & release tävling.

Tävlingsinfo: Se Vänergäddan 2014—>

Mariestadsfjärden som ingår i närområdet till start- och målplatsen hyser oftast en hel del gäddor och en del är sk. 100-klubbare, alltså meterlånga. Exempel på storfångst följer. En ljummen sommardag 2009 var stunden då Thomas Andersson med sina två barn hoppade ombord för vidare fiskefärd på Mariestadfjärden. Väl på plats var det dags att tackla spöna. Krokarna hade vässats för gösfiske. Fyra vobblers sjösattes bakom båten. Inga spöparavaner användes. En mix av grund- och djupgående vobbler satt i beteshakarna. De vickande plastfiskarna fiskades på olika linlängder. Gösarna var hemma och några av de vassfenade firrarna som dunsade i durken klubbades för vidare färd mot kokgrytorna.

Vädret var underbart med sol och blanka vattenvidder. Fiskarlivet ombord på båten lekte. Plötsligt slog det stopp i Thomas spö som i dess linända hade toppats med en Rapala original 18 cm blå/vit vobbler. Fisken som gav tyngd i spöt märkte knappt att den var krokad, utan gick mest och bökade på lång lina. Måste vara en rejäl gädda som gapat stort, sa Thomas till sina medpassagerare. I samma sekund som Thomas spekulerade om gäddbett kom han på att han fiskade tafslöst. Att inte ha en vajertafs framför betet då en storkäftad gädda går till attack brukar ofta sluta med linbrott.

Gäddan bröt vattenytan med ett plask och en bred fisksida skymtades. – Den är stoor, ropade Thomas. Kampen gick vidare och den 0,38 mm tjocka nylonlinan visade sig hålla streck. Med ett bastant grepp över fiskens nacke kunde Thomas till slut borda en 125 cm lång gädda med vikt 12 kilo. Den väl proportionerade gäddan släpptes levande åter efter fotostund.