Sportfishing News har varit på isfiskepremiär i Bergslagen

Inför vintersäsongen 2013 damp en trio Jaw Jacker ned i min pulka för vidare färd ut på isen. Mitt mesta fiske med spöhållaren JJ har sedan dess i huvudsak riktats efter regnbåge i några tjärnar i Bergslagen och på den vägen är det fortfarande.

Årets isfiskepremiär klarades av måndagen den 26 november 2018. Fiskekamrat var fiskodlare Jan Arvidsson, en av ägarna till Sävenfors Sportfiske och är likt undertecknad sedan senhösten 2013 helt såld på fiske, modell American Way. Janne är med största sannolikhet den person som i svenskt vatten betvingade den första fisken via spö riggat i en Jaw Jacker. Premiärhugget briserade klockan 11.30 den 24 november 2013 i Källtjärn->

Finessen med Jaw Jacker är att vid minsta sniff på agnet löser utlösningsmekanismen blixtsnabbt ut och krokar fisken längst ut i gapet. Ytligt krokad fisk på pytteliten krok gör att den lätt kan lösgöras och släppas oskadd åter om man fiskar catch and release. Pyttesmå mormyskor som spetsats med en liten degkula av doftbetet Berkley Power Bait har varit mesta betet. Live-baits som maggot och mjölmask samt stendöd tändstickslång konserverad fisk har också funkat. Vi har testat och använt en snårskog av olika spön, rullar och linor. Nylonlinor i tjocklekarna 0,22-0,25 mm har dominerat rullarnas trummor. Tunn, stum Berkley Nanolina har även provats med godkänt resultat.

Kritik, ja t.o.m. förbud, gällande fiske med JJ har noterats under senare år. Exempelvis att fiske med JJ inte är ett äkta sportfiske då spöt sitter i en spöhållare och gör mothugg per automatik. Vad jag förstår är fisk som fångas på spö, rulle, lina och krok lika med sportfiske oavsett om spöt hålls i handen eller sitter löst nedstucket i en spöhållare. Lägg därtill att fisken alltid krokas ytligt och därför kan släppas oskadd åter då C&R idkas bidrar till att The Jaw Jacker making good ice fishermen great.

Läs mer om Jaw Jacker här->