Sportfishing News 20 år på internet

outdoor 2016 20 år internet sportfishing news björn blomqvist

Januari 2016 har Sportfishing News (www.outdoor.se) funnits hela 20 år på internet och under alla dessa år regelbundet rapporterat om fiskehändelser, smått som stort. Mycket har hänt i cybervärlden sedan januari 1996 då SN drog igång. Exempelvis stavades internet med stor I på den tiden. Dessutom var det krångligt värre att erhålla ett domännamn. Tilldelning av se-adresser gick via ansvarig person på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm. Det fanns begränsningar i all oändlighet varför ansökningar om se-adresser avslogs. Ägarna till servern som Sportfishing News jobbade mot fanns i Sundsvall och dataherrarna på företaget Swedish Connection ”råkade” mot alla odds erhålla domännamnet outdoor.se och få det registrerat.

I Sportfishing News barndom var det ytterst få spösvingare i Sverige som hade minsta susning om vad internet egentligen handlade om. Nätfiske var i de datorlösas värld ett bokstavligt nätfiske där fiskar snärjdes uti. Det skulle dröja något år in på millenniumskiftet (2000-talet) innan cybernätet dragits åt runt fler att fastna på webben. Resten är historia som det så fint heter. Numera finns ju t.o.m. nättroll, vilket inte ska förväxlas med fisketermen trolla lax, gädda, gös….

I mitten av 1990-talet var det övervägande myndigheter och institutioner som hade kopplat upp sig. Något som Sportfishing News omgående blev varse då det hände att en och annan ”figur” i maktens korridorer skickade mejl till SN och utan krusiduller krävde att för dem ”störande” inlägg skulle tas bort omedelbart. Svaret blev alltid detsamma. Nej, då som nu. Även surt mejl från känd sportfisketidning (som då inte fanns på nätet) hade åsikt om Sportfishing News. Det gällde inte vad vi – undertecknad och kollegan Göteborgaren Jan Olsson – skrev utan det var valet av typsnitt på SN-loggan som irriterade. Kan tyckas skrattretande i dagsläget, men kom i håg att internet var nytt och okänt för 20 år sedan. Plötsligt fanns möjligheten för ”vanligt” folk att publicera egna alster world wide. Ett uppvaknande att likna med en kalldusch för makthavare och tidningsredaktioner som reagerade därefter.

I början av maj 1997 utökades Sportfishing News (SN) hemsida med något som kallades för Picture a Day Calendar. Fisk fångades och fotograferades digitalt för att några timmar senare via stationär dator (trådlöst fanns inte) läggas ut på webben. Snacka om snabb nyhetsförmedling och det var då som uttrycket ”Fiskefajten bäst på Outdoor-sajten” myntades.

arkiv pic a day calendar june 1997 big salmon sweden outdoor bjorn blomqvist

I samband med att Picaday lanserades hade en digitalkamera införskaffats. På den tiden var digitalkameror att likna med ett teknologiskt under och kostade därefter, även i pocketutförande. Det var en fickvänlig sådan som undertecknad fick nöja sig med. En digital i mitten av 90-talet systemkamera med det då ofattbara superomfånget en miljon pixlar kostade runt en kvarts miljon kronor!

Ytterligare SN-nytt 97 var att för första gången i Sverige bevakades trollingtävlingar ”live”. Först ut blev Laxcup Vättern i Granvik. Ytterligare tillställningar som bevakades på plats vid ett eller flera tillfällen under några år var trollingfajter med utgång Kinnekulle, Kållandsö, Nynäshamn, Söderhamn och Arjeplog. Trollingfajten bäst på Outdoor-sajten… Strax innan millenniumskiftet (Youtube var då ett okänt begrepp) lades även några korta filmklipp ut på sajten Sportfishing News.

Det var då och idag den 1 januari 2016 är nu. Sportfishing News har som ambition att även framgent spinna vidare på webben och oförtrutet rapportera om händelser förknippade till Sportfiskets värld. Släng och däng / Björn Blomqvist

sportfishing news outdoor 20 år äldere logga bjorn blomqvist