Snipfiskare bordade 10,9-kilos Vätterlax

Hjo insjölax vätterlax lax gullspångslax vättern trolling snipa urban bäckström outdoor björn blomqvist tibro

En välmatad Vätterlax som passerade tiokilosstrecket fångades lördag den 30 april i Vättern utanför Hjo. Bakom fiskafänget ståtar Tibrobon Urban Bäckström som sedan många år bogserat drag bakom sin gamla träsnipa med framgång. Hemmahamn, Björkenäs (norr om Hjo) och det var därifrån fisketuren utgick.

Urban är en sk. allmogefiskare och nyttjar fasta djuplod. Lodutterfiske efter Vätterröding är gammal tradition runt Vättern. Dock en utdöende fiskeform till det moderna trollingfiskets fördel. Två fasta rödinglängor med blad och drag fick som vanligt gå djupt på loduttern. På ytan däremot sjösattes dagen till ära två vobblers fiskade på vanliga spön med rullar, ett spö på var sida om båten. Färden gick söderut i riktning Hjo.

Det var dags för en kopp kaffe. Samtidigt som Urban fyllde koppen höll han koll på kända landmärken för att orientera sig rätt var han befann sig på böljande sjö. Det finns ingen kartplotter/gps ombord. Här gäller sjökort, kompass och landmärken. Ett ytterst spartanskt ekolod är allt i elektronikväg ombord. Skutan närmade sig Vraket, en känd fiskeplats utanför Hjo. Bottendjupet var runt 25 meter.

Plötsligt skrek det till i rullen där en 4″ Tomic TT i färg 423 satt fastknuten. Utraset som fisken i linändan bjöd på var så pass till vida överraskande att kaffet nästan sattes i halsen. Inledningsvis löpte fisken amok i riktning från båten för att därefter göra helt om och sedan i full fart komma mot snipan. Fajten var okontrollerad och vips hade fisken trasslat in sig i lina två. Efter några nervdallrande manövrar kapades trassellinan. Av fiskens styrka att döma måste det vara en rejäl lax som nappat. Fajten fortgick ytterligare en stund.

När väl fisken dök upp på 8-10 m avstånd bakom båten konstaterades fetlax. Plötsligt såg håven för liten ut! Vad göra? Urban pumpade obevekligen musten ur fisken och sökte därefter med handkraft taila den vid två försök för att få den ombord. Detta misslyckades. Därefter sökte han handhala den via gälgreppet. Även den manövern misslyckades. Lillhåven togs fram som en sista utväg. Fisken var nu helt utmattad och kunde efter bök och knök till slut tvingas in i maskorna och lyftas ombord. Vätterlax 10,9 kg – 90 cm. (vårfisket utanför Hjo har senaste veckorna bjudit de fiskande på flera granna laxar där två vägt över tio kilo)