Sista kastet efter västkustöring innan fredningen

Det är hög tid att bege sig till någon av saltvikarna utmed Västkusten för att hinna göra sista kastet innan fredningstiden för havsöring 1 okt. – 31 mars är ett faktum. Det fina i fiskesången är att Bohusöringen i nuläget är ordentligt på bettet och kan med fördel bedras på vickande beten och fluffiga flugor.

Höstöringen går grunt och frossar på småfisk och allehanda kräftdjur. Ibland så pass ytligt att den bryter vattenytan som bilden nedan visar. Snacka om spänning då man låter kastet gå…
Att vara fet och fin är för öringen är ett måste om den ska klara av den stundande leken som sker i rinnande vattendrag.

Västkustöringen är ingen jätte (minimått 45 cm och som mest får två öringar pp/dag behållas) och passar därför ypperligt att fånga på klena grejor, typ UL. Don efter fisk gäller. Att fajta yster havslaxöring (gammalt uttryck) på UL grejor kan rekommenderas.

Mitt favoritspö till det lätta kustfisket är 8 fot (240 cm) långt med kastvikt upp till 8 gram. Minivobbler, gärna flytande och knuten på hårstråtunn lina som spolas upp på lättviktig haspelrulle gör utrustningen komplett. Liten fisk på klena grejor är stor sport. Betänk att; ingen handredskapsutrustning ger fisken samma chans att visa styrka, snabbhet och fighteregenskaper som UL-redskap.

Mera UL – klicka här