Plats, Vättern – Uppdrag, Grov gädda – Tid, Nu

Norra Vätterns skärgård är om våren en hemvist för de riktigt stora sjövargarna, vilket med eftertryck konstaterades den sjunde april 1999 då svenska rekordgäddan (19,34 kg – 128 cm) fångades.
Senast en Vättergädda, snudd av samma kaliber som rekordgäddan, satt på kroken var den 25 april 2011 då en 18,78-kilos med längd 125 cm luftades. Årets öppna vattenfiske är redan igång och har gett hugade gäddjägare som varit där en och annan mycket grann fisk med toppar på dryga tolv kilo till bestar över 14 pannor. Enligt statistiken är slutet av mars och några veckor in i april bästa tiden efter stooor Vättergädda.

Klicka dig till Magasin Mitt Fiske #2 2014 www.mittfiske.se och läs artikeln; Plats – Vättern. Uppdrag – Grov gädda. Tid – Nu–>

Debattens vågor, oftast på nätet, går ibland höga gällande Catch & Release av gädda, och då i synnerhet frågan om/när släppa åter de stora. Rätt eller fel? Vad man än tycker så är C&R här för att stanna. Ett ökat fisketryck, oavsett metod, riskerar dock på sikt att förändra/försämra gäddbeståndet. Forntid, framtid är lika med nuets ansvar.