Lirka med betesfisken ger fler abborrar på isen

ismeta abborre ismete vinterfiske vippa outdoor björn blomqvist

Att fiska abborre från is är otroligt kul. Pimpelfiske med ”sticka” i hand och modernt ismete med spö och rulle är de vanligaste metoderna. Ismeta abborre är mycket spännande.

Frostigt abborrmete är ett ”lätt” fiske och kräver därför inga grova grejor. Mjukt spö, rulle laddad med tunn lina och tafs, typ 0,25 mm fluorcarbonlina, femgrams sänke och en liten 8:a trekrok duger gott. Små 6-10 cm mörtar är bästa betet. Många av mina under årens lopp fångade abborrar har narrats över 2-5 meters bottendjup nära vassar och uppstickande storstenar. Är abborren riktigt i stöten sväljer den betet snabbt och mothuggen sitter därför klockrent. Vid sådana tillfällen är abborrmete lätt, men oftast spottar abborren betet innan man hinner fram till hålet. Därför gäller det för fiskaren att vara på plats och göra ett mothugg innan abborren ångrar sig och blåser ut betet ur käften.

När abborren är trögflirtad och spottar finns knep att ta till såsom att via linan lirka med betesfisken och detta samtidigt som man sakta hankar upp den mot hålet. Drar mig till minnes för ett antal vintrar sedan då min följeslagare demonstrerade hankarmetodens förträfflighet framför mina ögon och kamera, inte bara en gång utan flera. Snacka om ett visuellt spännande närfiske när abborrarna ogenerat attackerade mörten framför våra ögon precis under hålet. Tilläggas kan att förutom att abborrmete kittlar fiskenerverna är abborren dessutom synnerligen smakfull på tallriken.

abborre ismete ismeta vinterfiske storabborre outdoor björn blomqvist

mört betesfiske ismete ismeta abborre outdoor björn blomqvist

Ps. Isfiska abborre med Jaw Jacker, made in USA är ytterligare en metod att fälla abborre med->>