En gummikräfta på tråden får abborren att öppna mun!

 

1 signalkräfta jigg abborre jiggfiske abborrfiske outdoor björn blomqvist

Val av rätt bete eller fluga har inte sällan betydelse för hur fisketuren utlöper. Inom flugfiskeskrået, speciellt bland torr- och nymffiskare, gäller det att matcha flugvalet mot den naturliga förebilden som fisken för stunden frossar på om det ska bli sprattel i linan. Det är inte enbart laxartade fiskar som har en tendens att präglas på en viss föda. Nej, även en ”vanlig” abborre kan vara nog så sparsmakad om fel bete presenteras framför dess nos. I vatten som hyser gott om signalkräftor händer det inte sällan att abborrarna hjärntvättas av på botten kravlande lättfångat byte.

Höst är lika med är kräftfisketider både bland fisk och människor. En kräfta i skepnad av en gummijigg är därför ett gångbart bete till just abborre. Det finns doftjiggar (exempelvis Gunki boogie craw – höger i bild) och luktlösa gummidjur i olika storlekar och färger att välja bland. Att boosta jiggen med doftmedel, typ Crayfish (vätska alt stift) innan den slängs i sjön kan rekommenderas.

Att ha matchande färg, form, storlek och doft så likt originalet som möjligt är sällan eller aldrig fel. Signalkräftor trivs ganska grunt över bottenpartier med sten och växter. Släng ut, låt den stinkande tingesten  gå till botten och fiska sedan hem betet med små ryck varvat med korta pauser. Håll hela tiden koll där linan skär vattnet och vid minska slack på tråden sätt in ett bestämt mothugg och vips sitter en randig krigare på kroken fast.

2 signalkräfta jigg abborre jiggfiske abborrfiske outdoor björn blomqvist

Från minsta lilla pinnabborre till kilotung kluns passar de till grytan. Det finns en uppsjö av recept hur ”borrar” kan anrättas. Smörstekt lätt saltad abborrfilé, mums. Krångligare än så behöver upptakten till en festmåltid inte vara. Knappa dig dataledes runt på allehanda receptsajter och sök anrättningstips. Om du är nybörjare på hur fångsten ska rensas kan kniviga filmklipp på You Tube beskådas. Förslagsvis; kolla in hur man ”byxar abborre”, vilket ger slutresultatet benfria filéer. För att underlätta det karvande hantverket på skärbrädan använd alltid supervass, tunnbladig filékniv. Att bjuda på purfärsk fisk brukar uppskattas i hungriga vänners lag. Den smakliga måltiden kan dessutom med fördel kryddas med berättelsen om hur fångsten bärgades. En livfull fiskehistoria brukar inspirera åhörarna att själva börja fiska. Det fina i fiskesången – förutom att dra sin egen fisk – är att spösvingandet stärker de sociala banden inom familje/vänkretsen och ökar gemenskapen mellan generationerna. Till detta kan läggas att utövaren dessutom får en ökad förståelse för människans roll i ekosystemet och nyttjandet av fisk som en naturresurs. Spöfiske passar alla, gammal som ung.

äta fisk steka fisk abborre outdoor björn blomqvist

När fisket går på högvarv är det lätt att ta upp för mycket fisk. Som ett led att begränsa ohämmat överfiske har Limit Your Kill därför anammats bland seriösa sportfiskare, vilket i korta ordalag är detsamma som att man begränsar sitt uttag av fisk med fokus på ett långsiktigt hållbart sportfiske. Man tar inte upp fler matfiskar i ett ekosystem än vad ett fiskbestånd anses tåla.