Det öppna vattnets gäddfiske säsong 2016 stundar

2016 gäddfiske gädda spinnfiske fiska jerk jigg gummibete outdoor björn blomqvist

Aldrig tidigare har jakten efter storgädda via spö varit så landsomfattande, tillika intensiv som under senare år. Det fiskas och snackas gädda som aldrig förr. Även på sociala medier, typ bloggar och FB har gäddfiskets var, när och hur gått i spinn. Med ett enda tryck på mobilkameran kan fångstmannen med storgäddan i famn sekundsnabbt digitaliseras för att därefter läggas ut på nätet world wide.

Lite då och då rapporteras det om granna gäddor med avs. Vätterns norra skärgård. Den historiskt hittills tyngsta Vätterrapporten är från den 7 april 1999 då den nu gällande svenska rekordgäddan (19,34 kilo -128 cm) fångades och klubbades.

Varför klubbades den, kanske en historiskt okunnig gäddfiskeexpert undrar? På den tiden hade Sportfiskeförbundet som krav att fångsten skulle avlivas och landfast vägas på krönt våg i vittnens närvaro för att registreras som rekordfisk. I dagsläget är klubbandet inget måste. Numera räcker det med att väga, mäta och fotografera storfångsten levande i vittnens närvaro för att kunna godkännas.

Att slå svenska gäddrekordet, som i april 2016 blir 17 år gammalt, har visat sig vara svårt. Märkligt kan tyckas med tanke på den intensiva klappjakten som pågår. Mängden gäddfreaks kan räknas i tusen och åter tusental utspritt i landet. De mest kända vattnen fiskas i stort sett dygnet runt, speciellt under våren i samband med gäddans lek. Det har fångats gäddor tyngre än gällande svenska rekordet, men fångstmännen har i dessa tunga fall valt att hellre fria än registrerat fångsten.

2015 års tyngsta Vättergädda
Ett minst sagt lyckat släpfiskepass efter Vättergädda var vad Falköpingsbon Linus Falemo tillsammans med Lidköpingsbon, tillika betesbyggare Robin ”Robmaster” Gustavsson upplevde påsken 2015. En 124 cm lång gädda med omkrets 68 cm slök en ytligt fiskad 19 cm flytande Zalt papegoja. Gäddans vikt noterades till 18,26 kilo.

2014 års tyngsta, officiellt fångade Vättergädda luftades 21 mars nämnda år. Den vägde 16,14 kilo – 121 cm och betvingades av Örebroaren Mathias Olsson. Släpfiske, med en oblyad Platypus 19 cm framdragen i sakta fart bakom en sidoparavan, var metoden.

Senast det fångades en jättegädda i norra Vättern tyngre än 18,26 kilo i närtid var våren 2011. Glenn Franzén från Mullsjö gjorde tillsammans med sin pappa Janne måndagen den 25 april 2011 på ett släpfiskepass Väl ute på sjön blötlade de varsitt bete rakt bakom båten. Glenns spö var riggat med en oblyad röd/svart Westins jätte. Klockan 10.40 bockade ”jättespöt”. Glenn greppade stangen och noterade ett rejält tung gung i linan. Därefter följde en ganska loj kamp och en stund senare kunde en jättegädda snällt håvas. En romstinn madam som på en godkänd digitalvåg vägdes till 18,78 kilo och mätte 125 cm.

flugfiske gädda storgädda vättern gädda gäddflugor outdoor björn blomqvist

storgädda gädda gäddfiske vättern rekordgädda outdoor björn blomqvist