Dansk dupp dominerar!

Spinnfiske med sk. kastdupp och fluga är populärt, tillika fångstgivande. Nämnda metod funkar ypperligt till exempelvis havsöring. Det finns flera modeller av Bombarda som samlingsnamnet för kastduppar brukar kallas.

Undertecknads guppiga duppväg har gått från egentillverkade träpluggar, vattenfyllda flöten till fabrikstillverkade, spolformade tingestar. Åtskilliga regnbågar, havsöringar samt några Vätterlaxar har hankats upp på dupp. Senaste nytt i duppväg är Inno Bombarda en dansk dupp som enligt reklamen är trasselfri. Som av en händelse träffade jag Martin Buch, Inno Bombarda upphovsman på Sportfiskemässan i Jönköping. Några exemplar av Inno Bombarda införskaffades.

En 18 grams (se bilden ovan ) Intermediate (1m/5 sek) lät jag gå i havet den 1 april i samband med årets havsöringspremiär i Bohuslän. Betyget är klart godkänt efter mitt första pass med Inno Bombarda i haken.

Inno Bombarada har hårdtestats av Jens Bursell i Danska tidningen Fisk og Fri nr. 9 2014. ”Bombarda (finns i flytande, svävande och sjunkande med vikter från 15-35 gram) är det mest spännande av kastdobbar på årtionden. Kravet på minimalt med trassel och långa kast klarar Inno Bombarda bättre än vissa andra flöten. Inno Bombarda är monterat med ett fast montage i varje ände. Flötet har ingen styrpinne på baksidan, men däremot en integrerad antitrassel inno-sticka på framsidan. Kombinationen av den fasta monteringen och den unika konstruktionen (Patenterad 2014) gör att den närmast är omöjlig att få trassel. Inte nog med att den är trasselfri så kastar den suveränt. Dessutom bibehåller den djupet även vid hög invevning. Inno är extremt lätt att sätta av och på. Flötet kan ändras med ett beteslås. Fast montering där inno-stickan inte kan glida framåt och orsaka återlöp är bäst, enklast att använda och mest trasselsäkert.”