964 kilo gädda drogs upp under Storsloken 2014

Fyra timmars tävlingsfiske gav 964 kilo gädda på vågen vid 2014 års upplaga av Storsloken Gråkallt och regn plus mycket högt vattenstånd med hård ström samt att gäddleken inte var över var de yttre förhållandena som de 75 båtlagen hade att ge sig i kast med. Skulle gäddorna vara på bettet var frågan de fiskande ställde sig. Nog högg det alltid. Måhända inga klockrena hugg som då fisket är på topp, men fullt tillräckligt, allt enligt tävlingsledare Jon Jonsson. Kl.14.00 startade invägningen. När sammanställningen var klar visade det sig att älven hade beskattats på 964 kilo gädda. Uppskattad medelvikt per fisk låg på ca. tre kilo, vilket omräknat blir ungefär 320 gäddor fördelat på i runda slängar 260 deltagare, alltså drygt en gädda per person. En gädda per person under fyra timmars fiske. Tyngsta gäddan vägde 6,4 kilo. Lag Polarvargen toppade tillställningen med 54,04 kilo.
Se årets resultatlista

Citat ÖP; Storsloken har beskyllts för rovfiske och oetisk syn på naturen. Ett år följde mordhot. Men nu har motståndet lugnat ned sig och Storslokens arrangör tycker tiden har visat att tävlingen är bra för gäddorna. Se inslag op.se från Storsloken 2014

Dyrgripen! En sliten Singö Special…

Man kan tycka och tro vad man vill, men faktum är att det finns vissa skedar och färgkombinationer som lockar bättre än vad ett genomsnittligt drag gör något som Lars Feldt kan intyga. Han är sedan 2005 en mycket flitig Östersjötrollare med hemmahamn på östra sidan av Singö. Här har han sin sommarstugebas där fiskeplanerna smids. Närheten till de goda laxhaken utanför stugknuten gör att han både ofta och gärna tar sig en fisketur ut på böljan den blå med storlax i sikte. Lasse har en imponerande arsenal med skedar av allehanda färg och fabrikat i sin dragbox. Bland alla dessa plåtbitar har han en sked som med rätta kan stavas med stort S. Skeden det handlar om är en silverpläterad 5 tum Trophy Spoon Singö special i grön/gult. Redan vid det allra första fisketillfället satte en 15,3 kilo tung silverfisk betet i halsen. En minst sagt imponerande start.

Skeden fiskas alltid på styrbords djuprigg, på det övre spöt, tio fot ovanför en Ismo Magnum sked, i valfri färg. Magnumskeden fiskas 27 fot ned på en linlängd av 60 fot. Trophy-skeden vickar fram på 17 fots djup med linlängden (0,46 mm nylonlina) 72 fot, varken mer eller mindre. Varför ändra på ett fångstgivande koncept? På samma sked har fångats ett 20-tal blanklaxar med en 19,4-kilos troféfisk i topp. Som mest har skeden vid samma fisketillfälle gett tre laxar (11,1 kg, 9 kg och 7 kg) i båten. Denna huggsexa inträffade en ljummen junidag 2008 över 100 meters-kanten från Understen mot Märkesskallen. Övriga båtar i området gick bom denna dag! Det har under fiskeresans gång hänt att skeden formligen knycklats ihop av aggressiva laxar. Plåtbiten har sett helt död ut, långt bortom all räddning. Lasse har dock med en dåres envishet knackat liv i dyrgripen med ytterligare laxar i fångstbaljan som resultat. Gång- eller fartmässigt sett skiljer sig Lasses magiska Trophy Spoon inte nämnvärt från hur andra skedar uppför sig i vattnet. Det enda som herr Feldt har gjort är att han försett superskeden med dubbla fjäderringar och bytt ut originalkroken mot en Gamakatsu 2/0. Vad som utmärker just denna specifika skeds makalösa lockelse på laxen är höljt i dunkel.


Läs ”The Trophy Spoon Story”

Vad är trolling?

Trolling är ett internationellt vedertaget uttryck för släpfiske från båt med sportfiskeredskap. Vid trollingfiske fångas fisken alltid via rulle, spö, lina och bete, alltså på sportfiskeredskap. Att trolla över vida vattenvidder, söta som salta, innebär att man når fiskar och områden som den vanlige strandfiskaren sällan eller aldrig kommer åt. Det är där som trollingfisket skiljer sig som mest från andra sportfiskegrenar. Fiskarens skicklighet är däremot oftast lika avgörande för resultatet, oberoende av om plattformen man fiskar från flyter eller är landfast.

Ps. Visste Du: att Östersjölax med fettfenan i behåll (ett enligt myndigheterna synligt bevis på att laxen är vild) sedan 2013 inte får behållas enligt lag om den fångas på trolling. Notera att de är bara på metoden trollingfiske som vildlax inte får behållas. Skulle däremot samma lax fångas exempelvis på mete, spinn eller fluga får laxen behållas.

Trumman och Tor(björn) blixtrade till och tog guld i Laxcup Nynäshamn

Vid 2014 års upplaga av Laxcup Nynäshamn fångades ”på bild” 20 Östersjölaxar. 12 av 31 deltagande lag hade godkänd lax i kameran. Jonas Sahlin i Team Krogtäppan ”knäppte” den längsta, en 121-centimeters (uppskattad vikt ca 20 kilo) och blev på så vis årets Laxkung. Medellängden på tävlingslaxarna noterades till 97,5 cm.

Topplagen var följande 1:a Team CWC Humminbird (tre laxar 296 cm) 2:a Team Thunder on the water (tre laxar 281 cm) 3:a Team RKFN (två laxar 194 cm).

Vinnarlagen bestod av Stefan ”Trumman” Trumstedt och Torbjörn ”Comstedt” Åsén. Vinnarhålet hittades duon vid insidan av Öja lång ner. De trodde benhårt på Öja att där fanns lax och taktiken var därför att nöta och åter nöta inom ett begränsat område och det gick bevisligen vägen. Teamets lördagslaxar gick bet på Konosaskedar Popcorn blyad 80 gr och Knosas grön/gul viktad 56 gr. (Knosaskedar är en nyhet och ser slarvigt beskrivet ut som en Ismo Magnum men har ett annat knäck i plåten mm) Söndagslaxen öppnade gapet över en klassisk Ismo Magnum Popcorn med 30 gram bly på linan.

Hur gick det då för 2013 år Laxcup Nynäs vinnare Team 4Reel med Peter Cernold och Christer Wilhelmsson ombord? De gjorde vad de kunde för att försvara titeln från förra året (vann även 2011), men i år räckte det ”bara” till en sjätte plats. 4Reel nötte vid Grän och lyckades via en djupriggad 50 fot ned Williams sked samt en ytfiskad (50 gr bly) Ander Special sked (gul röda prickar) locka lax att hamna framför kameralinsen.

Läs Peter Cernolds inlägg – Laxtävlingars vara eller icke vara

Ps. Visste Du; att den hittills tyngsta fångade Nynäslaxen (26,88 kg – 131 cm) krokades på en Williamssked 90 (15,5 cm) i silver/guld? Dagen det begav sig var den 26 maj 1999 och platsen var Landsort. Bakom rodret stod fiskeguide Johan Abelsson och höll i spöt gjorde Micke Boettge.
Se filmklipp då 26,88-kilos laxen spöas upp 
Det var första gången som Micke provade Östersjötrolling! Jättelaxen finns bevarad som avgjutning och kan beskådas på Sportfiskeboden i Täby. Dagen innan rekordlaxen gick bet hade herr Abelsson kört fast en 25,44-kilos på en Ismo Magnum i samma område. Enligt uppgift är det den tyngsta lax som någonsin fångats på en Magnumsked.

Laxcup Nynäshamn 2014 avgörs 24 & 25 maj

Årets upplaga av Laxcup Nynäshamn avgörs enligt planerna 24 & 25 maj. En av Sveriges äldsta Östersjötrollingtävlingar med anor från 1990-talet. Förr om åren klubbades laxarna och togs sedan med in till bryggan för att läggas på vågen inför storögd publik. När drömlaxen, den över 20 kilo vägdes in gick det ett sus genom publiken. Invägningen var så att så att säga en del av showen. Dessutom är nyfångad lax god mat på tallriken. Det var då. I dagsläget är Laxcup Nynäshamn en Catch & Release tävling där alla fångade laxar släpps levande åter efter att de mätts och fotograferats. Tävlingsjuryn kollar sedan genom alla digitala laxar och därefter utses segrande båtlag och laxkung/drottning. C&R ligger i tiden och sådana grepp har varit att vänta, men har påskyndats då lax med fettfenan i behåll (ett enligt myndigheterna bevis på att laxen är en vild sådan) numera inte får behållas enligt lag om den fångas på trolling. Notera att de är bara på metoden trollingfiske som vildlax inte får behållas. Skulle däremot samma lax fångas exempelvis på mete, spinn eller fluga får laxen behållas.

Följ Laxcup OnLine här—>

Under Laxcup Nynäshamns historia har det fångats ett flertal riktigt stora Östersjölaxar. Sportfishing News redaktör var på plats vid några tillfällen i slutet av 1990-talet och rapporterade On-Line, alltså i internets barndom. Fångst av stor lax ger oftast ekon i fiskevärlden! Nynäslaxarna inget undantag. En av de stora tävlingslaxarna hamnade i boken Le grand livre du Saumon.