Vättergäddor 17,6 kg, 14,3 kg och 14,02 kg

Team Borgs Motor med Daniel Kedestig och Mats Lindqvist ombord knep segern i årets upplaga av Laxcup Vättern. Två herrar som har mer än bara laxtrolling på sina flät- och nylonsträngar. Exempelvis har duon under årens lopp med framgång narrat stooora gäddor ur Vättern vatten i sjöns norra skärgård. Två exempel på lyckade gäddfångster följer.

Den 27 april, vilket var fyra dagar efter islossningen 2013 i Norra Vätterns skärgård släpfiskefångade Daniel Kedestig en 115 centimeter kort romgädda med den imponerande vikten 14,02 kilo. Daniel fångade i samma veva dessutom en 8,6-kilos samt en 9,7:a, vilket han i stort sett i realtid rapporterade om på sin blogg. Det finns inga officiella fångstrapporter att tillgå gällande Vätterfisket förutom på bloggar och via hörsägen samt kontakter med fångstmännen. Klart är dock att årets vårfiskesäsong med avsändare Vättern inte blev någon av de tyngsta i historien. Nej, trenden är tydlig och den är att färre stora gäddor (från 12 kilo och uppåt) fångas i området. Orsakerna till detta kan vara flera. En kan vara att fisketrycket påtagligt ökat under senare år. Avsaknaden av riktigt stora gäddor är en sak medan gäddor med vikter från 7 kilo till dryga tio kilo är en annan, vilket vårfisket 2013 i norra Vättern visade att det fortfarande finns ganska gott om.

Mats Lindqvist har sedan många år trollat gädda med framgång på Aspafjärden. Onsdagen den 2 april 1997 kommer Mats aldrig att glömma. Dagen var mycket blåsig med 3 grader i vattnet. Siktet var inställt på storgädda. Fiskafänget tog rejäl fart klockan 13.00. Det var nämligen då som ”sjövargen” med stor S gapade över Mats vickande Nils Master-vobbler (15 cm) färg papegoja. På platsen var det cirka tio meter djupt, men vobblern fiskades endast ca 2,5 meter ner. Vätterns storgäddor jagar nämligen för det mesta högt upp i vattenmassorna, speciellt om våren. Något som de garvade gäddfiskarna som har Vättern som hemmavatten, alltid har med i beräkningen. Kort och gott, fiskfajten som Mats fick uppleva var helt otrolig. Gädda 17,6 kg, längd 120 cm och omkrets 69 cm. Utrustning; Ambassadeur 6500 Rocket, 9″ Daiwa-spö, 0,40 mm Carbon X nylonlina, Yellow Bird och Nils Master vobbler. Klockan 18.00 var det åter dags för Mats att ha storgädda på kroken. Utrustningen var den samma som den nyss beskrivna. Den gäddan vägde 14,3 kg och var 123 cm lång. Två megagäddor på samma dag!!!