Väner Magnum – ett rejält dragdon till storgädda!

skeddrag väner magnum gädda gäddfiske fiska gädda outdoor  björn blomqvist

När man säger fiskedrag, eller använder det gamla uttrycket dragdon, menas vanligtvis tre typer av artificiella beten som skeddrag, spinnare och vobbler. Den hemmaknackade plåtskeden anses som ursprungstypen och användes framförallt till dragrodd. Det påstås att man kan aldrig ro ifrån en gädda, åtminstone inte på den tiden då ekorna var av trä, armarna var motorn och dragfisket en inkomstkälla.

I början av 1900-talet startades produktion av drag i Sverige med förebilder från främst England och i viss mån USA. Exempelvis har beten från ABU Svängsta sedan mitten av förra seklet fått fiskorgarna att svämma över. ABU:s Atom och Toby är smakprov på synnerligen fiskliga skeddrag med ursprung Svensk tappning. Trots att Atom och Toby funnits på marknaden i många år och uppnått pensionsåldern håller de ställningarna som pålitliga fångstgivande Måste-beten fortfarande. ABU är jätten inom svensk betesproduktion och förr i tiden tillverkades merparten av betesarsenalen på hemmaplan. Numera är det produktion i utlandet som i huvudsak gäller. Inget specifikt för ABU då i stort sett alla som handlar med sportfiskeredskap gör likaledes numera.

pressverktyg väner magnum svenskt skeddrag outdoor björn blomqvist

Det finns faktiskt Spoons Made in Sweden fortfarande. Väner Magnum är ett. Upphovet till den 17 cm långa skeden med vikt 80 gram kan härledas till Pers Fiske i Arvika. Nämnda magnumsked med den lojt vickande gången har under åtskilliga år varit ett favoritbete bland ytutterfiskarna i Vänern till gädda. Mängden gäddor som slutat sina dagar med ett Väner Magnum i käften kan räknas i tusental. Skedens attraktionskraft till Vänergädda är bland utterfiskare oomtvistad sedan decennier. Däremot är det få av dagens sportfiskeproffs som trollar/spinner gädda med den svensktillverkade lågprisskeden Väner Magnum. Våga Väner Magnum Dragkraft 2016!