Välkommen att delta i Laxcup Nynäshamn med SM status 30-31 maj

Årets upplaga av Laxcup Nynäshamn avgörs enligt planerna 30 & 31 maj. En av Sveriges äldsta Östersjötrollingtävlingar som i år firar 20-års jubileum.
Anmälan att deltaga görs på Lax Cup Nynäshams officiella hemsida

Förr om åren klubbades laxarna och togs med in till bryggan för att läggas på vågen inför storögd publik. När drömlaxen, den över 20 kilo vägdes in gick det ett sus genom publiken. Invägningen var så att så att säga en del av showen. Det var då.

Numera är det Catch & Release som gäller. Innan fångstmannen/kvinnan släpper fisken åter mäts och fotograferas den. Fotot är själva beviset att lax fångats. Väl iland kollar tävlingsjuryn igenom den digitala fångsten och därefter utses båtlag och laxkung/drottning.   Följ tävlingen Online här->

C&R ligger i tiden, men har påskyndats av myndigheterna då lax med intakt fettfena som fångas på metoden trolling enligt lag sedan häromåret måste släppas åter. Notera att det är endast på metoden trollingfiske som vildlax inte får behållas. Skulle däremot samma lax fångas exempelvis på mete, spinn eller fluga får laxen behållas. För att minimera skador på lax rekommenderas användandet av håv med gummerat håvgarn. Rent krasst borde gummihåv vara ett krav både i tävlingssammanhang och vid privatfiske. En blankfisk som gjort några vändor i vanlig håv samt därefter dunsat omkring på båtbotten så fjällen ryker blir minst sagt en skamfilad sådan och minskar dess överlevnad.

Ps. Visste Du; att den hittills tyngsta fångade Nynäslaxen (26,88 kg – 131 cm) krokades på en Williamssked 90 (15,5 cm) i silver/guld? Dagen det begav sig var den 26 maj 1999 och platsen var Landsort. Bakom rodret stod fiskeguide Johan Abelsson och höll i spöt gjorde Micke Boettge.

Klicka och kolla in filmklipp då 26,88-kilos laxen spöades upp