Uppåt för Nerstrand på dagen tio år sedan…

Idag, den 13 december 2014 är det på dagen 10 år sedan som Fiskeguide Tommy Nerstrand drog upp sitt livs hittills tyngsta Väneröring, en 11-kilos. Se bild här ovan.

Tommy låter meddela att höst och vinterfisket 2014 hittills varit mycket, mycket bra. Helt klart den bästa hösten sedan jag startade guidning på heltid 2006.
Sugen på guidad fisketur på Vänern på Dalslandssidan av sjön? Krokarna är vässade för ytterligare guideturer, bara vädret tillåter.

Klicka och kolla in nyfångade (dec 2014) laxfiskar via filmklipp på Rulltjut från Nerstrand.->

Tommy berättar om hur hans fantastiska fiskedag den 13 december 2004 gick till: ”En inställd guidning resulterade i att jag och gamle fiskekompisen, Morgan Forsberg från Strömstad kunde ge oss ut på Vänern för att trolla. Morgan skulle fajta första fisken. Dagens första hugg föll på ett djupriggspö vid 11-tiden. En grann lax som återutsattes eftersom den inte höll minimåttet 60 centimeter. När detta var gjort högg det hårt på ett annat ytspö. En riktigt rolig fisk som kunde håvas efter god kamp och som vägde snudd 8 kilo.

En halvtimme senare gick ytterligare en fisk fast, en gädda! Jag sa då till Morgan att ”du får ta nästa hugg också eftersom det var en gädda”. En stund senare bet en fisk det igen och Morgan greppade ånyo spöt. En härlig fajt vidtog och när fisken, en 7-kilos lax skulle håvas så ställde sig ännu ett ytspö i en djup båge. Vi befann oss vid Djupskär som ligger mellan Mellerud och Åmål. Betet som lockat till hugg var en liten löja trädd i hemmamålad grön Minnow krippled-skalle där linan viktats med 20 gram bly.

Det var min tur nu så jag greppade spöt. Fisken tog massor av lina och jag hade fullt jobb med att hålla stången. Kampen varade mellan 20-25 minuter innan fisken var inne vid båten. Min första kommentar var att det är en stor lax, eller? Nej, det är en storöring. Morgan håvade och det sviktade ordentligt i håvbygeln när fisken lyftes ombord. Vilda glädjetjut utbröt. Vi konstaterade direkt att fisken var över 10 kilo. Väl åter i hamn hängdes jätteöringen upp på en kalibrerad Super Samson våg. Vågens visare visade 11 kilo prick. Mitt livs hittills tyngsta insjööring var ett faktum”.

Ps. En 105 cm lång gullspångsöring med vikten 14,32 kilo är Vänerrekord på öring, vilket står sig (läs dec. 2014) fortfarande. Jätteöringen fångades den 20 april 2002 och höll i spöt gjorde Andreas Bäckstrand

Klicka & läs så gick det till då rekordöringen fångades->