Tillbakablick – Så gick det till då rekordrödingen i Vättern fångades

I mitten av 1990-talet började Anders Olsson från Töreboda med trollingfiske på allvar och har sedan dess utvecklat sina färdigheter bakom spöna med ett stort antal fina fiskar, främst från Vänern och Vättern i fångstjournalen. Hans rekordröding (8,87 kg) från Vättern är dock den fisk som sticker ut från mängden.

Så här gick det till Det var torsdag morgon vid 07.00-tiden den 24 augusti 2006 som Anders sjösatte sin båt vid Stenbryggan i Karlsborg. Med ombord var Albin Sharghi. Morgonfisket inleddes med två välmatade rödingar (5,11 kg o 4,45 kg) av kanonformat. Fiskar som Albin enligt lottat schema fick dra upp. Anders kände sig i det läget lite moloken – varför får jag ingen stor röding? Vid 11.30-tiden kom så äntligen hugget med stort R. Ett sådant hugg som alla Vätterns trollingfiskare önskar få vara med om. Platsen där spöt fick kröka rygg var cirka en halv distans utanför den sk. seglarbojen. Från land räknat (Vanäs udde) är det i runda slängar tre nautiska mil ut i sjön.

Anders greppade spöt, i detta fall ett mjukt 8 fot ABU spinnspö tillverkat i början av 1990-talet. På spöts rullfot satt en liten Ambassadeur SM 3600 laddad med Fireline 0,20 mm stumlina. Det var på ett ”hår” när att linan på rullen tog slut då fisken gjorde sina mest desperata utras för att slippa loss från stingande krok. Pust och flämt – där var det nära att fiskehistorien hade slutat med orden; ”jag tappade en jättefisk idag”. Betet som lockat till hugg var en löja trädd i en Anchovy Special-skalle i färgerna crome, lila och guld. Löjan fiskades 8 fot ovan en blänkelänga som drogs fram 106 fot ned i vattenmassorna. Bottendjupet var 60 meter. Som redan avslöjats så hamnade fisken efter en tuff kamp i rymningssäkert håvgarn. Som håvmästare agerade Albin med den äran. Storrödingen förpassades till kall frysbox för vidare färd till konservator och skinnmontering. ABU:s gamla reklamuttryck ”de tyngsta och längsta på grejer från Svängsta” höll streck ännu en gång.

Anders röding vägde 8,87 kg, längd 84 cm och omkrets 61,5 cm och gäller ännu 23 april 2014 som den tyngsta Vätterröding som fångat via sportfiskegrejor i Vättern.
Svenskt sportfiskerekord på röding lyder på 10,83 kilo från Jämtländska Landösjön augusti 2007. Fiskemetod var båtpimpel och höll i spöt gjorde Åke Öhman.