Storsloken gäddturnering i sann bonkaranda

I den lilla jämtländska byn Stugun invid Indalsälven har under ett tiotal år gäddturenringen Storsloken utkämpats. Årets upplaga hålls lördagen den 31 maj och under fyra timmars tävlande gäller det att bonka flest antal kilon gädda. Senast tävlingen hölls var 2012 och då klubbades 1,2 ton gädda. Kritiken, speciellt från sk. ”nättroll” har emellanåt varit synnerligen hätsk främst mot arrangörer, men som också slagit mot deltagare och sponsorer.

Måhända är Storloken på väg att bli ”rumsren”, typ accepteras i det fiskliga finrummet då Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind kommer vara på plats under fredagen och hålla ett föredrag i sann sportfiskeanda i samband med att Expo Stugun inleds.

Oavsett vad man tycker Storsloken så är det en tillställning som lockar åtskilliga båtlag att delta i fiskafänget eller så dyker man bara upp och kollar in läget liksom. Sveriges största och bredaste gäddfest? Fritt fram för egna funderingar. I sammanhanget kan berättas att medelvikten på gäddorna ökat under senare år. Förr om åren var det ovanligt att fånga gädda över fem kilo. Numera vid ”vanligt” fiske är det mer en regel än ett undantag att femkilos och tyngre gäddor fångas och släpps åter. Mycket tydligt är också att öringen och harren blivit vanligare på sträckan. Förr fick man öring endast nedströms nära Näverede kraftverk. Numera fångas det öring (900 sätts ut årligen enligt vattendom) på hela den 17 km långa sträckan.