Så gick det till då rekordlaxen i Vänern fångades

Fiskeguide Petter www.salmonseeker.se Larsson från Kristinehamn fick en sen avbokning den 17 december 2007. Vad göra? Jo, pappa Ingvar Larsson konsulterades om han ville hänga med ut på sjön och trolla. I arla morgonstund stävade far och son Larsson ut mot öppet innanhav söder om Kristinehamn. Vid en plats som heter Sjöhällan sjösattes tio beten bakom båten. Timmarna gick, inga hugg. Det skulle dröja ända till 10-tiden innan dagens första blankfisk var ett faktum. En 7,2-kilos lax som pappa Ingvar spöade upp. Fisk ett hade knappt hunnit hamna i baljan förrän två:an, en åtta-kilos satt på kroken. Även denna gång höll Ingvar i spöt. Nytt hugg! Ånyo greppade ”gamlingen” Larsson stangen. Resultat lax 8,48 kilo.

Nu hade Petter fått nog och sa att hugger det igen är det min tur att hiva och dra. Plötsligt löser ett av båtens ytspön. I linändan satt en Tomic 4” Classic i färg 642 fastknuten. Linan, modell stumlina 0,38 mm Spider Wire hade viktats med 80 gram bly. Spöt, ett 7 fot kort Workhorse böjdes likt ett hjul av ”galopperande” fisk. Pust och flämt – den här måste vara stor, sa Petter samtidigt som han justerade bromsen på sin splitter nya ABU Ambassadeur LC 7000 Syncro rulle. Petter pressade fisken i djupet hårt. Trots detta ville den inte komma upp till ytan och visa sig. Petter har sedan 1994 fiskat lax flitigt och aldrig tidigare hade det gått så tungt att veva in en lax som det gjorde nu. Efter ytterligare ett antal minuters dragkamp kunde Petter till slut tvinga upp fisken mot snärjande håvgarn. Väl i nätet förstod båda två att av laxens storlek att döma satt vänerrekordet på insjölax (12,6 kg) löst till.

Upp med grejorna och kvickt in till landbacken för att få tag på en godkänd våg. Valet föll på butiken ICA Trumpetens finaste våg och på denna vägdes den 108,5 cm långa laxen med omkrets 86 cm till exakta 13,92 kilo. Ett nytt vänerrekord på insjölax var ett faktum. Ryktet att det hade fångats en jättelax i Vänern trumpetades ut vitt och brett i fisksvängen och i media. Exempelvis slog Aftonbladet på stort med en lokal löpsedel runt fiskafänget. Även SR Värmland gjorde likaledes, alltså trumpetade ut storlax i etern.