Nybörjarteam fångade tyngsta laxen…

2012 kinnekulleträffen rekordlax insjölax gullspångslax trollin trollingbåt vänern outdoor björn blomqvist

Båtlag som kniper Kinnekulleträffens topplatser är oftast rutinerade spöslitare med gedigen erfarenhet av tävlingsfiske. Men det har hänt att fångstljuset understundom även lyst på rena rama nybörjarteam. Lag Blänket från Lidköping var 2012 ett sådant och fick även glänsa med fångst av blank storlax Kinnekulleträffen nämnda år.

Historien bakom trollingteamets tillblivelse är roande och kan därför påminnas hur det kan gå då fiskelyckan oförhappandes slår till. Upprinnelsen var att Robert (kapten ombord) slutat snusa! Pappa Sven-Erik hade lovat grabben sin att om tobaken ratades skulle han fixa en båt och på den vägen var det. Det blev en begagnad Örnvik 550 HT med en 50 hästars Yamaha i aktern. Nyblivne båtägare Robert med kompisarnas Jimmy och Mikael bildade därefter Team Blänket.

Ett stim prisvärda spön, rullar och gångbara beten införskaffades. Utrustningen toppades med en vek håv för en hundring inköpt på ett varuhus. De Blanka pojkarna inledde som sagt sin trollingkarriär under Kinnekulleträffen 2012. När väl startskottet small gav de gas på skutan och ställde rodret i riktning Kinneviken. Väl ute på öppen sjö sjösattes en blandad starttia av plastbeten och tacklade löjor bakom båten. Jimmy hade via lottdragning fått tjing på första nappet.

På en av linorna satt en Strike Pro vobbler i färg 071 fast. Linan hade viktats med ett 28 grams blysänke. Timmarna gick, inget napp. Jimmy blev trött och slumrade till. Plötsligt signalerade strängen med Strike Pro:n napp. Teamets första hugg av blankfisk var ett faktum. ”Fiiisk” vrålade Robert och Mikael unisont. Jimmy greppade yrvaken spöt och började veva för allt han var värd. Spänningen var minst sagt stor. Efter många om och men dök det till slut upp en äkta fetlax utmed båtsidan. Men vad nu då? Fisken är ju större än håven!

Det bökades och trixades för att få in fisken i rymningssäkert håvgarn, vilket till slut gick vägen. Håvskaftet var dock alldeles för klent för att stå pall för att lyfta in fisken. Det fick därför bli grabbatag i garn och håvram för att få fångsten ombord. När väl fisken låg på durken ändades fiskens liv med några välriktade slag mot dess huvud med en ståltermos! Insjölax 10,21 kilo med längd 93 centimeter var ett faktum. Glädjetjuten ekade över de vida vattenvidderna. Nämnda storlax blev Kinnekulleträffens tyngsta fisk 2012. Vinnarlaxen finns bevarad som monterad, modell plastfisk.