Norge – sämsta laxfisket någonsin 2013

Aldrig tidigare har det fångast så få laxar i Norska älvar som 2013. Nedgången i Sør-Trøndelag var hela 62 procent förra året i jämförelse med perioden 1998-2012. 2013 var ett svagt laxår framförallt av mellan- och storlax. Sammantaget fångades 91.789 laxar i Norge 2013, vilket är en nedgång på 27 procent i jämförelse med tidigare år. En titt i backspegeln visar att instegen av lax från havet har sedan början av 1980-talet halverats.

Den brittiske kändisfiskaren Matt Hayes från Discovery Channel som själv driver fisketurism i Gaula är orolig och fruktar för laxfiskets framtid i de norska älvarna och anser därför att laxfisketurismen inte kan fortsätta på samma vis. Han har inga problem att folk fångar en och annan matfisk. Nej, det han anser som problem är att folk från hela Europa kommer hit och dräper vår viktigaste resurs, allt enligt NRK nyheter.  I Gaula 2013 fångades det 2 407 laxar som tillsammans vägde cirka 13 ton i jämförelse med 2012 då det drogs upp runt 40 ton.

Torstein Rognes i Gaula fiskeforvaltning anser. Citat; man må være forberedt på flere rolige sesonger, men vil ikke karakterisere dette som noen krise. Dette har vi opplevd før. Det går i sykluser, sier han”.

Forskarna är bekymrade över laxläget i Norge. Citat; ”Norge har et stort ansvar for forvaltningen av laksen. I de senere år har laksen gått sterkt tilbake, så det er viktig at vi finner ut så mye som mulig om årsaken, understreker forskningslederen”. Läs mer och se fångsttabell—>


Instegen av lax från havet upp i älvarna har sedan början av 1980-talet halverats.
(Laxarna på bild här ovan är fångade tidigt 1980-tal av Sportfishing News redaktör i Stjördalälven och Forra i Sør-Trøndelag )