Johan Abelsson har gjort det igen – fångat 20-kilos Östersjölax till sina gäster

Fiskeguide Johan Abelsson har gjort det igen! Guidat fast en drömlax över 20 kilo i Östersjön.

Onsdagen den 8 april utgick han från Kåseberga med tre gäster ombord. Vind och vågor var inledningsvis mycket besvärande, vilket lade sorti på konstruktivt trollande. Trots usla förhållande fångades några smålaxar. Vid lunchtid bedarrande vinden och vågorna planade ut. Vid tvåtiden var det i stort sett plattvatten och då kom hugget med stort S som i superlax. Det var på babords yttersta bete, ett Toby Magnum 60 gr. färg The Sign som hugget föll. Läs Toby Magnum ett Måstebete till Östersjötrollingen->

Tobyskeden drogs fram ytligt, ca 30 meter bakom plannerboarden i 2,5 knops fart över bottendjup 45 meter. Originalkroken var utbytt till en 1/0 Carbon Steel där krokskänkeln ”pimpats” med två självlysande små pärlor i grönt och rött som huggpunkt. Vid laxflugfiske i älv är det inte alls ovanligt att flugor binds med ”butt” som huggmärke. Vitsen med pärlor på trollingkrok är som vid flugfiske, att locka..

Herr Abelsson förstod genast att en jättelax satt på kroken. Hans tidigare storlaxar, de över 20 kilo är fyra Nynäslaxar 26,88 kg, 25,44 kg, 22,36 kg och 21,5 kilo samt en 20,2-kilos från Tånghällan utanför Karlshamn.

Djupriggsspöna togs upp och innerspön flyttades undan. Rena ytor runt båten är ett måste då drömlaxen ska betvingas till håven. Höll i spöt gjorde Krister Dagsberg, vilken han gjorde med den äran. Efter drygt en halvtimmas hård kamp kunde Johan säkert håva en 21,2-kilos vildlax vägd i en MacLay håv med gumminät och inbyggd våg. Storlaxen, en vild sådan med intakt fettfena måttades till 120 cm innan den fick gå levande åter i havet. Hittills säsong 2015 har Johan vägt in sex laxar över 15 kilo. 2014 års tyngsta sk. Johanlax tyngde vågen till 18,2-kilos strecket.