Ice fishing revolution…

Det finns haspelrullar som är gjorda för att användas specifikt till isfiske, modell pimpelfiske. Det som oftast skiljer en ”iskall” rulle mot en vanlig haspelrulle är bl.a. att den frostiga upplagan har en större diameter på spolen, vilket ska reducera att linan tvinnas, exempelvis då den via handkraft med stängd bygel dras av spolen. Till detta kan läggas att spolen på en ”frusen” haspel dessutom brukar vara grundare, alltså sväljer färre meter lina än vad en ordinär haspeltrumma gör. I pimpelsammanhang handlar det inte om några långa kast, därav en grund spole.

Lintrissan på bygeln som linan löper över då fisken/betet vevas upp från djupet brukar dessutom vara fast (ej lagrad/rörlig) på en isfiskehaspel. Onödigt med lagrad/rörlig lintrissa på en isfiskerulle då rörliga delar oftast fryser fast i minusgrader.

Det amerikanskinspirerade isfisket börjar så smått sprida sig i de svenska vinterfiskeleden. Bilderna visar en handfull beten som nyttjas till detta. Det påstås att beten som är försedda med röda krokar ger fler hugg än svarta/bronserade! Den röda kroken kan med fördel agnas med pyttelitet fiskhuvud alternativt abborröga. Abborre, gös och regnbåge och ibland även gädda gapar stor på dessa beten.

Klicka & kolla in artikeln  How Ice Team changed Ice Fishing