Helix ritar och färglägger utan att tröttna!

djupkarta storgädda hot spot helix 9 humminbird outdoor björn blomqvist

Det som bara för ett tiotal år sedan ansågs som Science Fiction gällande sk. båtelektronik är idag verklighet. Den tekniska utvecklingen har varit helt makalös senaste åren och detta samtidigt som priserna på instrumenten blivit hyfsat överkomliga. Man kan skämtsamt påstå att elektronikbranschen medvetet jobbat mot att; ropen skalla – båtelektronik till alla – ska gälla.

Skärmdumpen (bild ovan) är från ett Helix 9 Humminbird som bl.a. kan spela in och samtidigt visa djupdata på skärmen i realtid där man för tillfället kör/driftar fram. Informationen lagras antingen direkt i maskinen eller på ett kraftfullt SD minneskort. Helix ritar och färglägger timme ut och timme in utan att tröttna.

Finessen med tillgång av noggranna djupkarteringar är att man får koll på bottendjupet mer exakt än vad ett ”gammalt” sjökort visar. Även att vissa stråk hyser fisk oftare än andra platser kan också utläsas av ett exakt sjökort i kombination med ett flitigt fiskande. Små ”spots” där exempelvis gammelgäddorna stryker fram.

Djupkarteringsprogrammet som finns i bl.a. Humminbird är från början framtaget av västkustbon Per Pelin. Upprinnelsen till Dr Depth (programmet kallades så från början) härrör från tidigt 2000-tal då han på allvar fattade tycke för havsfiske över vrak. Vrakfiske är ett precisionsfiske och ju noggrannare positionsangivelserna man har till bottenplatserna där vraken ligger desto effektivare blir fisket. Datan från GPS och ekolod borde kunna samköras och på vis tas tillvara på ett bättre sätt, tänkte tekniskt kunnige Per och började därför skissa på ett sådant program och på den vägen djupkarterade han vidare. Resten är historia som det så vackert heter…

heta hak storgädda gäddfiske djupspinn pelagiskt fiske outdoor.se björn blomqvist