Havsöringsfiske vid Ljusne, Hälsingland

Sverige har en cirka 250 mil lång kuststräcka mätt från Bohusländska Strömstad i väster, via Skånes sydspets och vidare norrut till Haparanda. Havsöring kan i stort sett fångas utmed hela sträckan. Under årens lopp har spaltmeter om kustöringfiske i Bohusländska saltvikar, vadarfiske utmed Österlens sköna strand samt Gotländskt pallfiske och plask och plums i Stockholms skärgård beskrivit. Vågar påstå att varenda fiskemagasin med aktning alltid någon gång per år har havsöringen i fokus. Var, när och hur artiklar som oftast puffat för det sydsvenska öringfisket.

Sällan eller aldrig har kustöringfisket som finns norr om huvudstaden kommit till tals. Tro det eller ej, men det finns faktiskt en räcka heta öringhak även norrut. Ljusnans mynning och skärgården utanför nämnda vattendrag är en av platserna.  Älvrekordet på havsöring i modern tid är en julifisk från 2002 som fick vågens pil att visa exakta 13,255 kilo. Kustområdet hyser gott om havsöring. Här finns chansen att fånga drömöringen oavsett om man fiskar från land, flytring eller båt. Det är lätt hänt att ta till uttryck som att kuststräckan vid Ljusne är bäst i Sverige på havsöring. Nöjer mig dock med att påstå att området ingår i det svenska toppskiktet, vilket får anses vara gott nog. Påspädning av drygt 50 000 småöringar årligen bör ge trovärdighet i påståendet. Boende och båtramp finns att tillgå.

I mynningen invid Ljusnans norra strand ligger Ljusne Sportfiskeklubbs Fiskekontor. Det är bemannat året runt. Här kan man få information om fiskeregler samt ta del av senaste fångstnytt. Klubben driver här även en liten fiskebutik som bl.a. tillhandahåller drag, flugor, linor och annat smått och gott.
Se www.ljusnesportfiskeklubb.com

Nyhet från Abu Garcia: Zazaa, Svartzonkers nya havsöringsmagnet!
”Vi satte Claes Svartzonker Claesson i betesverkstaden med uppdraget att skapa en havsöringsdräpare. Zazaa är det grymma resultatet. En vaggande, slingrig gång, med hög bärighet, så att du behärskar havsöringens grunda domäner. 16 eller 22 gram och 10 heta färgkombinationer. Rek. pris 99:- /Abu Garcia”