Gullspångslax med svullen gallblåsa vinnarfisk i Påsklaxen

Kristinehamns Trollingklubb  arrangerade under måndagen den 6 april 2015 Påsklaxen med utgång Kristinehamn. 41 båtlag deltog och startavgiften inbringad något över 16 000 kronor som framgent kommer finansiera inköp av ca. 750 st. öringsmolt. Med beräknad återfångst på 10 procent blir det 75 godkända (60 cm minimått) Gullspångsöringar i baljorna. Att bidra med medel till inköp av sättfisk är lovvärt och mer eller mindre ett måste om det för närvarande goda fisket i Vänern även framgent ska vara glimrande.

17 team vägde in godkänd (tävlingsfisk minimått 62 cm) lax/öring och segrade gjorde Team Salmonseeker med fiskeguide Petter Larsson bakom rodret tillsammans med Micael ”Lilleman” Enkvist från Sportfiskeakademin, Forshaga. Petter backas av ABU och ingår i Team ABU. Nytt för i år är att ABU Garcia inlett samarbete med Sportfiskeakademin. Således var det två ABU-gubbar i skutan.

Duon valde med envishet att nöta i stort sett på samma område (s/v Lakholmen) hela tävlingstiden. Fiskafänget inleddes med en 70 cm lax som gick bet på löja trädd i en blå/grön crome Rhino betesskalle där linan viktats med 30 gr. bly. Fiskefart var 1,5-1,7 knop. Två:an, en 67 cm lax högg på en plugg i Svenska Flaggan som fiskades 8 m ned på riggen. Lax nummer tre, en 75 cm kort tjockis med vikt 7 380 gram, narrades på en benlöja med mössa, modell, Krippled Anchovy guld/silver och 30 gr. bly. Till löjfisket använder Petter oftast BJ kroktackel Det var ”Lilleman” som betvingade 7,38-kiloslaxen som blev tävlingens tyngsta. Se bilden ovan.

När 7,38-kiloslaxen rensade upptäcktes att den hade en osedvanligt ”svullen” gallblåsa, typ apelsin. Se bild här ovan. Gallblåsan brukar vanligtvis var liten på en lax och ligger dold bland övriga organ. Tilläggas kan att undertecknad också noterat förstorad gallblåsa på en Vänerlax fångad i samma område nyligen.
Vad är orsaken till förstorad gallblåsa? Sakligt svar önskas. Mejla bjorn@outdoor.se